hirdetés

Dr. Zámolyi Károly cikkei

  #1
2019-12-20 10:35:00

A pitvarfibrilláció a klinikai jelentőséggel bíró arrhythmiák közül a leg­gyakrabban fordul elő és a prevalenciája a népesség öregedésével nő. Bár nem életveszélyes ritmuszavar, a morbiditást és mortalitást jelentősen befolyásolja, szívelégtelenséget okozhat, és markere egy organikus beteg­ségnek még akkor is, ha ezt bizonyítani nem tudjuk. 

  #2
2008-11-01 00:00:00

A következő két cikk a hypertonia kezeléséről szól. Én a bevezetőmben nem a cikkekben és a kommentárokban leírtakat akarom megismételni és elemezni, hanem néhány szempontot szeretnék a saját véleményem alapján megfogalmazni a hypertonia kezelésével kapcsolatban. Egyik cikkünk szerzője amerikai, másik cikkünké pedig német. Ezt azért emelem ki, mert évek óta két jelentős hypertonia-ajánlás áll rendelkezésünkre, az európai és az amerikai hypertonia-társaságok ajánlásai. A kettő között sok a hasonlóság és az egyezés, de jelentős különbségek is vannak közöttük. Az egyezés a magasvérnyomás- betegség újfajta szemléletében fejeződik ki, miszerint komplex neuroendokrin és kardiovaszkuláris betegségről van szó, amelyben a magas vérnyomás csak marker, a lényeg a célszervkárosodás.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.