hirdetés

Dr. Rihmer Zoltán cikkei

  #1
2005-07-01 00:00:00
A bipoláris betegséggel foglalkozó szimpózium a klinikai gyakorlat szempontjából legfontosabb két témakört: a korszerű diagnosztikai elveket és a legmodernebb farmakoterápiás lehetőségeket foglalja össze. A bipoláris betegséget régebben „psychosis maniaco-depressivának” neveztük, de ezt a terminust ma már nem használjuk, hiszen a bipoláris betegségek többsége nem meríti ki a hallucinációkkal, téveszmékkel és a realitáskontroll elvesztésével jellemezhető „pszichózis” fogalmát. Sok beteg bevonásával végzett felmérések szerint a súlyos, hospitalizált betegek körében depressziós epizód alatt 15–20%-ban, mániás epizód során 30–40%-ban jelennek meg pszichotikus tünetek, amelyek miatt ezeknek a betegeknek régebben gyakran a szkizofrénia tévdiagnózisával – és annak negatív terápiás konzekvenciáival – kellett együtt élniük.
Az 1970-es évek végéig (ameddig még nem készültek populációs szintű, reprezentatív felmérések) úgy gondoltuk, hogy a bipoláris betegség viszonylag ritka, a felnőtt lakosságnak „csupán” mintegy 0,5–1%-át érinti. Az utóbbi 25 év során, korszerű, egységes diagnosztikai kritériumok szerint készült, reprezentatív felmérések viszont kimutatták, hogy a bipoláris I (depresszió–mánia) és bipoláris II (depresszió–hipománia) betegség összesített élettartam-prevalenciája a felnőtt lakosságban mindenütt a világon 3–5%, és ha a szubszindromális, de kétségtelenül szakellátást igénylő eseteket is figyelembe vesszük, akkor ez az arány 6–7% körül van. Szádóczky és mtsai hazai adatai szerint a bipoláris I és bipoláris II betegség élettartam-, egyéves, illetve egy hónapos prevalenciája a felnőtt lakosságban 5,1%, 1,1%, illetve 0,5% – eddig ezek a legnagyobb prevalenciaértékek a több mint 10 országban végzett vizsgálatok eredményeinek sorában.
  #2
2003-02-01 00:00:00

A 36 éves nőbeteg, aki mindig is aktív, társaságkedvelő, kiegyensúlyozott volt, körülbelül 2 hónapja egyre rosszabbul alszik (hajnalban ébred), szorong, fáradékony, kedvetlen, inaktív, munkahelyi (főkönyvelői) feladatait és otthoni munkáját csak nagy erőfeszítések árán tudja ellátni. Dekoncentrált, feledékeny, szétszórt. Az utóbbi egy hónapban étvágytalanná is vált, 3-4 kg-ot fogyott. Családi és munkahelyi körülményei kifejezetten jók, ezért maga sem érti, hogy mi történt vele. Az utóbbi hetekben többször is gondolt a halálra – pontosabban arra, hogy így nem érdemes élni, jobb lenne meghalni –, de konkrét szuicid terve, szándéka nincs. Belgyógyászati osztályon történt részletes kivizsgálás után (annak negatív eredménye, illetve depresszió gyanúja miatt) küldték pszichiáterhez. A depresszió diagnózisának közlése után a beteg kissé meglepődve közli:

De hát én nem vagyok bolond...

Bolondok csak a viccekben, regényekben és színdarabokban vannak, a sokféle pszichiátriai betegség egyike sem fedi le a „bolond” fogalmát.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.