hirdetés

Prof. dr. Janszky József cikkei

  #1
2017-12-21 14:00:00

A visszatérő epilepsziás rohamok fő kockázati tényezői a két spontán görcsroham között eltelő >24 órás időköz, epileptiform eltérések az EEG-n, kóros agyi képalkotási eltérés, éjszakai görcsrohamok vagy epilepsziás tünetegyüttes. Gyermekkorban kulcsfaktor a kóros EEG, az epilepsziás tünetegyüttes, a súlyos koponyasérülés és a központi idegrendszeri bé­nulás. Az antiepileptikumok befolyásolhatják a kognitív teljesítményt és a viselkedést. Elhagyásuk 2–5 éves rohammentesség után megfontolha­tó. Ha a görcsrohamok nem kontrollálhatók velük, szóba jöhet a görcsro­ham gócának kimetszése, ketogén diéta, a n. vagus ingerlése vagy agyi neurostimulátor beültetése.

  #2
2011-11-14 13:01:00

A hirtelen tudatvesztést egyaránt okozhatja syncope és epilepsziás roham, ezért a diagnózis felállításához kardiológiai és neurológiai vizsgálatokra is szükség van. A két szakterület gyakorlati együttműködésének az ilyen esetek szempontjából igen nagy a jelentősége. Epilepsziás roham is okozhat szívritmuszavart vagy asystoliát, és az epilepszia kutatásában központi helyet foglal el az epilepsziások hirtelen, váratlan halála (SUDEP). A szív ioncsatorna-betegségei, köztük a hosszú QT szindrómák, szintén együtt járhatnak görcsrohamokkal: ez arra utal, hogy kapcsolat állhat fenn a szív és az agy csatornaműködési zavarai között. A cikk az epilepsziás rohamok kardiális hatásait, az epilepszia és a szívbetegségek lehetséges patogenetikai összefüggéseit tekinti át.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.