hirdetés

Dr. Ruzsa Ágnes cikkei

  #1
2016-11-14 16:20:00

Az elmúlt évek a metasztatikus vastagbél-daganatos betegek terápiájában új és a napi kezelési gyakorlatunkat alapvetően befolyásoló változásokat hoztak. A megfelelő terápiás döntéshez ma már nélkülözhetetlen a moleku­láris genetikai/patológiai vizsgálatok elvégzése, valamint azok eredményeinek ismeretében történő döntés az első vonalbeli terápiáról és a kezelési szekvenciák felépítéséről. Ebben az áttekintésben a RAS génben vad típusú betegek standard terápiás lehetőségeit a European Society for Medical Oncology 2016-os kongresszusán elhangzottak tükrében tekintjük át.

  #2
2016-11-14 16:00:00

Az emlőrák incidenciája az életkorral nő, legnagyobb az 55–65 éves kor­osztályban. Magyarországon évente mintegy 8000 új beteget diagnosz­tizálnak. A komplex emlőrákellátásról konferenciát tartottak a szakma magyarországi képviselői. A jelen áttekintésben az áttétes, hormonrecep­tor-pozitív emlőrákok egyik lehetséges, új, standard kezelési formájával foglalkozunk.

  #3
2014-03-25 16:59:00

A randomizált, multicentrikus, kettős vak, III. fázisú vizsgálatot hormonszenzitív, előrehaladott vagy áttétes emlőrákban szenvedő betegek bevonásával végezték a fulvesztrant nagyobb dózisából adódó túlélési előny bizonyítására. A medián elérésekor gyűjtött adatokhoz képest a végleges teljes túlélési adatok alapján a nagyobb dózis jelentősen csökkentette az előrehaladott vagy metasztatikus hormonpozitív emlőrákos betegek halálozásának kockázatát.

  #4
2012-03-12 16:46:00

Ma sokféle gyógyszerből válogathatunk, és gyakori a tanácstalanság abban, melyikkel is kezdjünk, mit mivel kombináljunk, hogyan váltsunk egyikről a másikra, és végül mi is a helyes út. Ez a közlemény kísérlet a tanácstalanság leküzdésére: röviden összefoglalja a fájdalomcsillapítás lehetőségeit, alapokat ad, és további ismeretek megszerzésére ösztönöz.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.