hirdetés

Dr. Kriván Gergely cikkei

  #1
2020-02-03 09:30:00

A veleszületett és a szekunder immunhiányos állapotok száma folyama­tosan növekszik. Az immunológiailag sérült betegek ellátása a háziorvo­sokra jelentős feladatot és felelősséget ró. Az alábbi összefoglaló a klinikai gyakorlatban alapvető diagnosztikus és terápiás szempontokat tekinti át.

  #2
2013-10-09 15:10:00

Számos veleszületett és szerzett betegségben jelenleg a vérképző őssejt átültetés jelenti a végleges gyógyulási lehetőséget. Magyarországon minden lehetséges indikációban évi 50-60 átültetés történik gyermekkorban.

  #3
2012-03-30 00:00:00

A gyógyászatban jelenleg a szöveti őssejtek alkalmazásának a lehetősége adott, illetve látszik reálisnak a közeljövőben. Az első sikeres átültetést 1967-ben végezték, Magyarországon az 1980-as években kezdődtek a rendszeres kezelések, napjainkban öt központban évi 300-400 transzplantációt végeznek.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.