hirdetés

kommentár Dr. Tornai István cikkei

  #1
2017-06-12 21:00:00

Az áttekintő közlemény az idült májbetegség talaján kialakult heveny máj­elégtelenség új, egységes meghatározásából kiindulva elemzi a kórkép hepatikus és extrahepatikus prognosztikus tényezőit, biomarkereit, terá­piájának lehetőségeit. Hangsúlyozza a veseelégtelenség prognosztikus je­lentőségét, valamint azt, hogy a kórlefolyást nagymértékben befolyásolják a bakteriális fertőzések és egyéb, szisztémás gyulladással járó állapotok.

  #2
2012-05-11 10:09:00

A háziorvosi gyakorlatban gyakori laboratóriumi lelet a tünetmentes beteg májenzimeinek – az alanin transzamináz (ALT, azaz GPT) és az aszpartát transzamináz (AST, azaz GOT) szintjének – kismértékű emelkedése. Ha az anamnézis és a fizikális vizsgálat nem utal a kiváltó okra, a lehetséges betegségek prevalenciáján alapuló lépcsőzetes kivizsgálást kell indítani. Az eltérés fő okai a nem alkoholos zsírmáj, az alkoholos májbetegség, a gyógyszerekkel kapcsolatos májkárosodás, a vírushepatitisz (hepatitisz B és C vírusfertőzés) és a hemokromatózis. Kevésbé gyakori ok az alfa1-antitripszin hiánya, az autoimmun hepatitisz és a Wilson-kór. Extrahepatikus állapotok is okozhatnak májtranszamináz-emelkedést. Ha a kezdeti kivizsgálás nem tisztázza az okot, életmód-változtatásra vagy további kivizsgálásra van szükség. Májbiopszia is szóba jöhet akkor, ha a transzaminázérték 6 hónapon túl emelkedett marad.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.