hirdetés

Dr. Benedikt Ostendorf cikkei

  #1
2015-04-03 16:00:00

A képalkotó eljárások fontos szerepet töltenek be a reumatológiai betegségek diagnózisában és kezelésük követésében. Az ultrahang nélkülözhetetlen az ízületi és vaszkuláris betegségek kórismézésében. Az MRI a gyulladás igen érzékeny detek­tálása mellett alkalmas a csonteróziók és a csontvelőödéma ábrázolására, gyakran használjuk a spondilartritisz korai kimutatásában. Az érzékeny, gyorsan kivitelezhe­tő kapillárismikroszkópia a kötőszöveti betegségek (pl. szisztémás szklerózis) korai diagnózisát és kezelésének követését segíti. Az új képalkotó módszerek teret nyer­nek a diagnosztikus algoritmusokban. A kettős energiájú CT (DECT) ízületi punkció nélkül is kimutatja az urátkristályokat. A hibrid technikák (PET-CT, PET-MRI) a PET ér­zékenységét egyesítik a CT vagy MRI kiváló felbontásával. 

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.