A sport és az emésztőrendszer

Főbb tézisek:

 1. A fizikai aktivitás nem egyformán befolyásolja a gyomor-bél traktus egyes szakaszainak perisztaltikáját, szekrécióját, abszorpcióját és perfúzióját. A nyelőcső-perisztaltika csökkenése az alsó záróizom tónusának gyengülésével reflux tüneteihez vezethet. Ez szerepet játszhat a terhelés indukálta asthma keletkezésében. A gyomor sportolással összefüggő nyálkahártya-károsodását a csökkent vérkeringés és a mechanikai irritáció idézi elő. Ez akár vérhányást is okozhat.
  2. A gyomor után a vastagbél a sporttal kapcsolatos nyálkahártya-sérülések másik fő színtere. Itt is szóba jöhet az okok között az ischaemia mellett a mechanikus tényező. A vastagbélpasszázs nagyobb terhelésnél gyorsul, a hosszútávfutók hajlamosabbak a hasmenésre. A fizikai aktivitás csökkenti a colorectalis carcinoma kockázatát.
  3. Cirrhosisban fokozott a glükoneogenezis, a szisztémás katabolizmus. Az anyagcsere-változások mellett hiperdinámiás lesz a vérkeringés, amely a terheléshez rosszul alkalmazkodik. Kompenzált krónikus májbetegségben előnyös az enyhe fizikai aktivitás. Ágynyugalomra szövődmények jelenlétében, illetve akut vagy krónikus hepatitis esetén sincs szükség.
  4. A rendszeres testedzés jelentősen csökkenti az epekőbetegség, valamint a hasnyálmirigy-carcinoma incidenciáját.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
P. Deibert D. Konig H.-P. Allgaier A. Berg
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.