Enyhe kognitív károsodás gyors progresszióval: megelőzés és kezelés

A háziorvos gyakran találkozik olyan betegekkel, akiknek a kognitív működése enyhén károsodott, és bizonyos kockázati tényezők jelenléte miatt kedvezőtlen kórlefolyásra számíthatnak (MCI-plusz). Az MCI pluszban szenvedő betegek többségének a további kognitív hanyatlásban szerepet játszó kockázati tényezői befolyásolhatók, így ezek kezelése fontos feladat. Ide tartoznak a depresszív zavarok, a magas vérnyomás, a hypercholesterinaemia, a diabetes mellitus, az elhízás, a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód és az agyi infarktus veszélye. A mindennapi gyakorlatban túlságosan ritkán ismerik fel, hogy e betegségek következetes kezelése hasznos lehet a demencia megelőzésében. Talán az MCI-plusz a diagnosztika és a terápia utolsó esélye az irreverzibilis kognitív károsodás kialakulása előtt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
H. Forstl, H. Bickel, L. Frohlich, H. J. Gertz, H. Gutzmann, R. Horr, J. Pantel, R. Schmidt, P. Schonknecht, K. Ulm, K.Werheid
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.