Kardiológiai szűrővizsgálatok és állapotfelmérés

Az egészséges populációt érintő állapotfelmérésekkel, a kockázati tényezők felmérésével, a megfelelő korai intézkedésekkel látványosan csökkenthet­nénk a kardiovaszkuláris betegségekkel összefüggő terheket. A cikkben a tünetmentes, egészségesnek tűnő betegek felismerésére, tehát az álla­potfelmérésre összpontosítunk. Ezt kiegészítve áttekintjük azokat a vizs­gálatokat és kezeléseket, amelyeket a nagy kardiovaszkuláris kockázattal bíró, valamint az anginás mellkasi tünetekkel élő vagy stabil ischaemiás szívbetegségben (ISZB) szenvedő betegek esetében alkalmazunk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Ulrike Rudolph 1, Dr. Ulrich Laufs 2, 1 Kardiológus főorvos, 2 klinikaigazgató egyetemi tanár, Lipcsei Egyetem, Kardiológiai Klinika (Németország, EU
a szerző cikkei

Dr. Járai Zoltán, PhD, c. egyetemi tanár, profilvezető főorvos, Szent Imre Egyetemi Oktatókór­ház, Kardiológiai Profil, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[255421] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.