hirdetés

Alkoholos májbetegség

Az alkoholos májbetegség a máj tartósan, nagy mennyiségben fogyasztott alkohol hatására létrejövő károsodása. A betegség legsúlyosabb formája az ún. májzsugor (cirrózis), ami májelégtelenségen, nemritkán vérzéses szövődményen keresztül halálhoz is vezethet.

hirdetés

Idült alkoholos májbetegségbenFontos tudni, hogy nem mindenkinél alakul ki alkoholos májbetegség, aki hosszú ideig, nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt, ám a fogyasztás időtartamának és mennyiségének növekedésével párhuza­mosan nő az alkoholos májbetegség meg­jelenésének valószínűsége is. Az alkoholos májbetegség a 40–50 éves férfiak körében a leggyakoribb, de mindkét nemet érinthe­ti, és bármely életkorban kialakulhat. A nők biológiai adottságaiknál fogva érzékenyeb­bek az alkohol károsító hatásai iránt, ezért náluk már korábban és kisebb mennyiségű alkohol hatására is létrejöhet a betegség.

Miért éppen a májat károsítja az alkohol?

Az alkohol okozta ártalmak gyakorlatilag minden szervet és szövetet érinthetnek, de különösképpen a májat. Ennek oka, hogy a máj egyik fő feladata kiszűrni a káros anyagokat a vérből, így a szervezetbe ke­rülő toxinok hatása elsődlegesen a májszö­veten érvényesül. Bár a máj viszonylag nagy mértékben képes megújulni, regenerálód­ni, minden alkalommal, amikor alkohol szű­rődik át a májon, májsejtek pusztulnak el.

Emellett a máj részt vesz az emész­tésben, a vércukor- és koleszterinszint szabályozásában, a vér alakos elemeinek képzésében, illetve a fertőzésekkel szem­beni védelemben – így alkoholos májbe­tegségben ezek az élettani működések is zavart szenvednek.

Az alkoholos májbetegség súlyossági fokozatai

Az alkoholos májbetegségen belül alapvető­en három súlyossági fokozatot különíthetünk el, melyek némiképp át is fedhetik egymást.

Alkoholos zsírmáj. Alkohol hatására akár néhány nap alatt is létrejöhet a máj zsíros el­fajulása, mely az alkoholos májbetegség első, legenyhébb stádiumának tekinthető. Ebben a stádiumban a betegség még ritkán okoz tüneteket, ám a májfunkciós értékek kóros volta már figyelmeztethet arra, hogy az alko­holfogyasztás veszélyes szintre emelkedett. Az alkoholfogyasztás teljes abbahagyása ilyenkor még rendezheti az állapotot.

Alkoholos májgyulladás (hepatitisz). Az alkoholos hepatitisz a máj nem fertő­zéses eredetű gyulladása hosszabb ide­ig, nagyobb mennyiségben fogyasztott alkohol hatására, de extrém mennyiségű szeszes ital rövid időn belüli elfogyasztása („rohamivás”) is előidézheti. A teljes absz­tinencia még ebben a stádiumban is ered­ményes lehet az állapot normalizálásában, további italozás hatására azonban már vis­szafordíthatatlan károsodások következnek be, melyek az életet is veszélyeztethetik.

Cirrózis vagy májzsugor. Cirrózisban a máj állománya jelentősen hegesedik, ami súlyosan károsítja a máj működését. Ebben a stádiumban rendszerint már vannak ész­revehető jelei a májbetegségnek, de előfor­dulhat, hogy a beteg még ekkor is lényegé­ben tünetmentes. Az egyértelműen kóros májfunkciós laboratóriumi értékek azonban figyelmeztetnek a súlyos, többnyire már visszafordíthatatlan májkárosodásra. A sta­tisztikák azt mutatják, hogy azokban az ese­tekben, amikor a beteg a cirrózis kialakulását követően sem hagy fel az alkoholfogyasztás­sal, az 5 éves túlélés valószínűsége az 50%-ot sem éri el.

Az alkoholos májbetegség tünetei

A korai jelek sokszor enyhék, nem jellegze­tesek, így előfordulhat, hogy a beteg nincs is tudatában a betegségének, vagy a tünetek tévesen más betegség gyanúját kelthetik.

Korai tünet lehet a hasi fájdalom, a hányinger és/vagy hányás, a hasmenés, az étvágytalanság és az általános gyenge­ségérzés, fáradékonyság. A betegség előre­haladásával a tünetek is nyilvánvalóbbak és jellegzetesebbek lehetnek, így pl. felléphet:
sárgaság (mely először a szemgolyó sárgás elszíneződésében mutatkozik meg, majd a bőr is sárgás árnyalatot ölt);
vizenyősödés, különösen az alsó végtagokban;
folyadék felszaporodása a hasüreg­ben (aszcitesz vagy „hasvíz”);
bőrviszketés;
jelentős testsúlycsökkenés, miköz­ben a has továbbra is nagy, elődomborodó marad;
általános izomgyengeség;
jelentős vérzés akár már kis sérülések, horzsolások hatására;
vérhányás, amikor a hányadékban jelentős mennyiségű friss piros vér van je­len (a gyomorszáj körül kialakuló értágulat megrepedése következtében).

Késői következményként előfordulhat vese- és májelégtelenség, illetve tudatza­var, tudatvesztés, kóma (a szervezetben felhalmozódó epefesték központi ideg­rendszeri károsító hatása következtében). A cirrózisos májszövetből gyakran indul ki májrák már a drámai anyagcserezavarok kialakulása előtt.

Vizsgálatok alkoholos májbetegség gyanújakor

A kivizsgálás első lépése – mint minden más betegségben – a kórelőzmény felvé­tele és a fizikális vizsgálat.

Az előzmények kikérdezése során az orvos nyomatékosan rákérdez az alkohol­fogyasztás idejére és mértékére. Fontos, hogy erre őszinte és nyílt választ kapjon. A fizikális vizsgálat során ellenőrzi, látszik-e sárgás elszíneződés a szem szaruhártyá­ján és a bőrön, illetve hogy megnagyob­bodott-e a máj és a lép. A has aránytalan elődomborodása már első pillantásra felvetheti a hasüregi folyadékfelszaporodás gyanúját. Előfordulhat, hogy a has bőrén póklábszerű rajzolat jelenik meg (ún. póknévusz).

A laboratóriumi (májfunkciós) vizsgála­tok kóros értékeket adnak, és a teljes vérkép a vér alakos elemeinek alaki vagy számbeli eltéréseit mutathatja. Emellett a véralvadá­si paraméterek is kórossá válhatnak.

A képalkotó vizsgálatok közül első kör­ben a hasi ultrahangvizsgálat kaphat sze­repet az alkoholos májbetegség kivizsgá­lásában, mellyel felmérhető a májállomány állapota és a hasi folyadék mennyisége. Emellett szóba jöhet CT végzése is, mely a máj finomabb szerkezeti eltéréseinek ábrázolására is alkalmas. A képalkotó vizs­gálatok jó szolgálatot tesznek az előreha­ladott májbetegségben szenvedő betegek követésében, a cirrózis talaján esetlegesen kialakuló májrák korai felismerésében.

Amennyiben a fenti vizsgálatokkal nem sikerül diagnózishoz jutni, illetve felmerül rosszindulatú elfajulás gyanúja, májbiopsziára is sor kerülhet.

Az alkoholos májbetegség kezelése

Életmódváltás. A kezelés első és legfon­tosabb lépése az alkohol teljes kiiktatása, azaz a teljes absztinencia. Ezzel korai stá­diumban az elváltozások teljes mértékben visszafordíthatók, a máj állapota norma­lizálható. Késői stádiumban sem haszon­talan a teljes absztinencia, hiszen lassítja a betegség előrehaladását, késlelteti a sú­lyos májbetegség, szervi elégtelenség ki­alakulását, javíthatja a beteg életkilátásait.

Fontos tudni azonban, hogy súlyos fokú alkoholbetegségben az alkohol hirtelen megvonása elvonási tünetegyüttest hozhat létre, mely akár a beteg életét is veszélyez­tetheti, ezért az alkoholról való teljes leál­láskor szoros orvosi kontroll szükséges. Az elvonási tünetek enyhítésére gyógyszerek is rendelkezésre állnak, ezek azonban csak orvosi ellenőrzés mellett szedhetők.

Az alkoholos májbetegség súlyosbodá­sában igazoltan szerepet játszik a túlsúly és a dohányzás is, ezért az alkoholfogyasztás teljes elhagyásának az esetleges túlsúly leadásával (egészséges életmód, fokozott fizikai aktivitás) és a dohányzásról való le­szokással kell párosulnia.

Gyógyszeres kezelés. Heveny alkoho­los hepatitiszben a gyulladás csökkentésére szóba jön kortikoszteroidok vagy pentoxifillin adása, emellett jó hatásúak lehetnek az antibiotikumok és a probiotikumok is.

Májátültetés. Végstádiumú májelégtelenségben, amikor a máj már nem tudja ellátni létfontosságú feladatait, a májtranszplantáció marad az egyetlen meg­oldás a beteg életének a meghosszabbí­tására. Általában a májátültetés feltételéül szabják, hogy a beteg a beavatkozás előtt hosszabb ideig képes legyen a teljes absz­tinenciára, emellett azt is, hogy a többi szervrendszer normálisan vagy közel nor­málisan működjön, valamint a beteg álta­lános állapota és erőnléte kielégítő legyen.

A májtranszplantáció a beteg szervezetét jelentősen megterhelő nagy sebészeti be­avatkozás. A műtét után fennáll annak a ve­szélye, hogy a gazdaszervezet kilöki az idegen (donor) májat, ezért a transzplantált beteg­nek immunvédekezést gyengítő gyógy­szereket kell szednie. Ennek következtében azonban fokozódik a fertőzések és rosszindu­latú daganatok előfordulásának esélye, ezért nagy gondot kell fordítani a rendszeres orvosi ellenőrzésekre és a rákszűrésre.

A májtranszplantáció csak a végső esz­köz. A legjobb terápiás eredmények és élet­kilátások akkor várhatók, ha a beteg már az első jelek észlelésekor teljesen felhagy az alkoholfogyasztással, mindenben követi a kezelésre és a rendszeres kontrollvizsgá­latokra vonatkozó orvosi utasításokat.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[229931] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.