hirdetés
hirdetés

Körömágygyulladás

A körömágygyulladás a körmöt közvetlenül határoló bőr (körömredő) és az alatta fekvő szövetek gyulladása. A gyulladt terület megduzzad, kipiro­sodik, nyomásérzékennyé válik, máskor genny szivárog vagy nyomható ki belőle. A gyulladás a körömre is ráterjedhet.

hirdetés

A körömágygyulladást mikroorganizmusok (baktériumok vagy gombák, olykor víru­sok) idézik elő, amelyek általában úgy élnek a bőrünkön, hogy nem okoznak tüneteket. A külső vagy belső körülmények megvál­tozása kedvező feltételeket teremthet a kórokozók bejutásához, elszaporodásához. Ilyen hajlamosító tényezők a következők.

Nedvesség. Az állandó nedvesség hatá­sára a bőr felázik, ezzel védekező funkciója meggyengül. Állandó nedvesség érheti pl. kisgyermekek bőrét az ujjszopás miatt, vagy felnőttekét foglalkozási ártalomként, akár vegyszerek hatásával kiegészülve, pl. taka­rítók, halászok, fodrászok esetében.

Mechanikai sérülés. A köröm melletti bőr érzékeny a mechanikai behatásokra. Könnyen sérülhet fizikai munka kapcsán, de sérülést okozhat a manikűrözés, a kö­römágy bőrének rágása, tépkedése is.

Nem megfelelő szellőzés. Okozhatja szoros kötés, gumikesztyű tartós viselése is.

Betegségek. A bőr sérülékenyebbé válhat pl. ekcéma, allergiás bőrgyulladás vagy autoimmun betegség következtében.

Hogyan ismerhető fel a körömágygyulladás?

A diagnózis alapja a megtekintés, a fizikális vizsgálat. A körömágy megduzzad, a bőr pirossá válik, nyomásra vagy anélkül is fájdalom jelentkezik. A körömágy elszíne­ződhet, belőle nyomásra sárgás vagy zöl­des genny ürülhet. Néha mintát vesznek a kórokozó tenyésztéséhez, de általában enélkül is eredményes a kezelés.

A körömágygyulladás kezelése

Enyhe elváltozások esetén elegendő a fáj­dalomcsillapítás, illetve a gyulladt terüle­ten helyi fertőtlenítő, baktériumölő szerek alkalmazása. Jó hatású a naponta többszöri meleg vizes kéz- vagy lábáztatás.

A kezdeti kezelésre nem reagáló, súlyos fertőzések esetében szükség lehet szájon át szedhető antibiotikumra is. Vírus okozta súlyos gyulladásra vírusölő szer adható.

A gyulladásból esetleg kialakuló tályo­got sebészetileg fel kell tárni. A tályog le­bocsátása és a seb kitisztítása után az orvos egy ideig rendszeresen öblíti a gyulladás helyét, majd kötéssel fedi azt. Ritka esetek­ben csak a köröm eltávolításával szüntet­hető meg a gyulladás.

Ismétlődő gyulladások elkerülésére alapvetően fontos az esetlegesen a hát­térben meghúzódó alapbetegség kezelése.

Megelőző intézkedések

A legfontosabb a bőr szárazon tar­tása, kézmosás és mosakodás után az ujjközökre is kiterjedő, alapos törülközés. Tartós nedvességhatást jelentő munkához viseljünk gumikesztyűt, de azt ne viseljük órákon át úgy, hogy a kéz beleizzad.
Kerüljünk minden olyan vegyi anya­got, mely károsíthatja a bőrt (pl. tisztító­szerek és egyéb vegyi anyagok, melyek közvetlenül a bőrre kerülhetnek).
A körömrágás, a körömágy bőrének csipkedése rossz szokás! A kisgyerekeket igyekezzünk leszoktatni az ujjszopásról.
Viseljünk kényelmes lábbelit, mely nem nyomja a körmöt. Indokolt esetben, pl. kertészkedéshez használjunk védőkesz­tyűt, mely véd a mechanikai sérülésektől.
Körömápoláskor óvatosan járjunk el, pl. a körömágy bőrét ne vágjuk, csak toljuk vissza erre alkalmas tompa eszközzel.
Műköröm tartós viselése elősegítheti a körömágygyulladás kialakulását.
Fordítsunk figyelmet a bőr ápolására, használjunk megfelelő készítményeket a bőr hidratálására, zsír- és nedvességtartal­mának pótlására, mert a kiszáradt, vízhiá­nyos, elhanyagolt bőr könnyebben sérül.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[216694] galéria
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.