hirdetés

Körömágygyulladás

A körömágygyulladás a körmöt közvetlenül határoló bőr (körömredő) és az alatta fekvő szövetek gyulladása. A gyulladt terület megduzzad, kipiro­sodik, nyomásérzékennyé válik, máskor genny szivárog vagy nyomható ki belőle. A gyulladás a körömre is ráterjedhet.

hirdetés

A körömágygyulladást mikroorganizmusok (baktériumok vagy gombák, olykor víru­sok) idézik elő, amelyek általában úgy élnek a bőrünkön, hogy nem okoznak tüneteket. A külső vagy belső körülmények megvál­tozása kedvező feltételeket teremthet a kórokozók bejutásához, elszaporodásához. Ilyen hajlamosító tényezők a következők.

Nedvesség. Az állandó nedvesség hatá­sára a bőr felázik, ezzel védekező funkciója meggyengül. Állandó nedvesség érheti pl. kisgyermekek bőrét az ujjszopás miatt, vagy felnőttekét foglalkozási ártalomként, akár vegyszerek hatásával kiegészülve, pl. taka­rítók, halászok, fodrászok esetében.

Mechanikai sérülés. A köröm melletti bőr érzékeny a mechanikai behatásokra. Könnyen sérülhet fizikai munka kapcsán, de sérülést okozhat a manikűrözés, a kö­römágy bőrének rágása, tépkedése is.

Nem megfelelő szellőzés. Okozhatja szoros kötés, gumikesztyű tartós viselése is.

Betegségek. A bőr sérülékenyebbé válhat pl. ekcéma, allergiás bőrgyulladás vagy autoimmun betegség következtében.

Hogyan ismerhető fel a körömágygyulladás?

A diagnózis alapja a megtekintés, a fizikális vizsgálat. A körömágy megduzzad, a bőr pirossá válik, nyomásra vagy anélkül is fájdalom jelentkezik. A körömágy elszíne­ződhet, belőle nyomásra sárgás vagy zöl­des genny ürülhet. Néha mintát vesznek a kórokozó tenyésztéséhez, de általában enélkül is eredményes a kezelés.

A körömágygyulladás kezelése

Enyhe elváltozások esetén elegendő a fáj­dalomcsillapítás, illetve a gyulladt terüle­ten helyi fertőtlenítő, baktériumölő szerek alkalmazása. Jó hatású a naponta többszöri meleg vizes kéz- vagy lábáztatás.

A kezdeti kezelésre nem reagáló, súlyos fertőzések esetében szükség lehet szájon át szedhető antibiotikumra is. Vírus okozta súlyos gyulladásra vírusölő szer adható.

A gyulladásból esetleg kialakuló tályo­got sebészetileg fel kell tárni. A tályog le­bocsátása és a seb kitisztítása után az orvos egy ideig rendszeresen öblíti a gyulladás helyét, majd kötéssel fedi azt. Ritka esetek­ben csak a köröm eltávolításával szüntet­hető meg a gyulladás.

Ismétlődő gyulladások elkerülésére alapvetően fontos az esetlegesen a hát­térben meghúzódó alapbetegség kezelése.

Megelőző intézkedések

A legfontosabb a bőr szárazon tar­tása, kézmosás és mosakodás után az ujjközökre is kiterjedő, alapos törülközés. Tartós nedvességhatást jelentő munkához viseljünk gumikesztyűt, de azt ne viseljük órákon át úgy, hogy a kéz beleizzad.
Kerüljünk minden olyan vegyi anya­got, mely károsíthatja a bőrt (pl. tisztító­szerek és egyéb vegyi anyagok, melyek közvetlenül a bőrre kerülhetnek).
A körömrágás, a körömágy bőrének csipkedése rossz szokás! A kisgyerekeket igyekezzünk leszoktatni az ujjszopásról.
Viseljünk kényelmes lábbelit, mely nem nyomja a körmöt. Indokolt esetben, pl. kertészkedéshez használjunk védőkesz­tyűt, mely véd a mechanikai sérülésektől.
Körömápoláskor óvatosan járjunk el, pl. a körömágy bőrét ne vágjuk, csak toljuk vissza erre alkalmas tompa eszközzel.
Műköröm tartós viselése elősegítheti a körömágygyulladás kialakulását.
Fordítsunk figyelmet a bőr ápolására, használjunk megfelelő készítményeket a bőr hidratálására, zsír- és nedvességtartal­mának pótlására, mert a kiszáradt, vízhiá­nyos, elhanyagolt bőr könnyebben sérül.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[216694] galéria
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.