hirdetés

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, melynek alakja kitárt szárnyú pillangóhoz hasonlít. A pajzsmirigy által ter­melt hormonok a keringéssel a test minden szövetéhez eljutva szerepet ját­szanak a szervezet energiafelhasználásának és hőháztartásának szabályo­zásában, elengedhetetlenek az agy, a szív, az izmok normális működéséhez.

hirdetés

Amennyiben a pajzsmirigy nem tud­ja megfelelően ellátni a feladatát, hormontermelése csökken, pajzsmirigy-  alulműködés (hipotireózis) alakul ki. Az elégtelen hormontermelés hátterében sokféle ok állhat, egyebek mellett műtét vagy sugárkezelés, de számos betegség kísérőjelensége is lehet a pajzsmirigyhor­monok csökkent szintje. A leggyakoribb ok a jódhiány, hiszen a Föld népességének jelentős hányada olyan területen él, ahol szervezete nem jut elegendő jódhoz.

 

ELSŐDLEGES ÉS MÁSODLAGOS HIPOTIREÓZIS 

A pajzsmirigy-alulműködésnek alapvetően két formája van: az elsődleges (primer) és a másodlagos (szekunder) hipotireózis. Az elsődleges forma hátterében többek között jódhiány, autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladás, a mirigy veleszüle­tett hiánya, bizonyos gyógyszerek vagy egyéb kémiai vegyületek (pl. jódtartalmú röntgenkontrasztanyagok, lítium) hatá­sa, illetve orvosi beavatkozás (radiojód-kezelés, műtét, nyaki sugárkezelés stb.) állhat. Másodlagos hipotireózisról akkor beszélünk, ha a pajzsmirigy alulműködése valamilyen más szerv, pl. a hipotalamusz rendellenességére vezethető vissza.

Kialakulását követően a pajzsmirigy alul­működése lehet átmeneti jellegű – pl. szülés után, a pajzsmirigy gyulladása nyomán vagy pajzsmirigybetegség gyógyszeres kezelé­sének abbahagyását követően –, míg más esetekben tartós állapotnak tekinthető.

 

A PAJZSMIRIGY-ALULMŰKÖDÉS TÜNETEI

A pajzsmirigy alulműködése az esetek je­lentős részében semmilyen tünettel nem jár, ilyenkor más ok miatt végzett hormonmeghatározás deríthet fényt a hormonhiányos állapotra.

Amennyiben tünetek is jelentkeznek, ezek sokszor nem jellegzetesek, és különö­sen kezdetben nem mindig irányítják rá a fi­gyelmet a pajzsmirigy megbetegedésére. Előfordulhat, hogy először csak állandó fá­radtságérzés, levertség jelentkezik, később a beteg azt veszi észre, hogy a megszokott­nál nehezebben viseli el a hideg környeze­tet. Hidegintolerancia jelentkezésekor már fel kell hogy merüljön, hogy a panaszok hátterében pajzsmirigyprobléma állhat.

A pajzsmirigy-alulműködés egyéb tünetei:

a bőr szárazzá válik, ehhez száraz, töredezett haj és hajhullás is társulhat;

az intellektuális képességek gyengül­nek, ez leginkább az emlékezőképesség és a figyelemösszpontosítás zavaraiban nyil­vánulhat meg;

székrekedés lép fel;

csökkent étvágy mellett testsúlygya­rapodás jelentkezik;

nőknél a menstruáció szabálytalanná válik, sőt a havi vérzés később el is maradhat;

a végtagok, különösen az ujjak hűvös­sé válhatnak;

megváltozik a hangszín: a hang mé­lyebbé és rekedtessé válhat;

a nemi vágy lanyhulhat.

Egyesek a depressziót is a hipotireózis tünetei közé sorolják, bár az erre vonat­kozó tudományos adatok nem egyér­telműek az ok-okozati kapcsolat pontos tisztázásához.

 

HOGYAN TÖRTÉNIK A KIVIZSGÁLÁS? 

Az első vizit során az orvosnak már a betegre ránézve is feltűnhetnek olyan jelek, pl. dur­ván száraz bőr, ritkás haj vagy az arc, a kezek és a lábak megduzzadása (mixödéma), me­lyek pajzsmirigybetegség irányába terelik a gyanút. A további vizsgálatok olyan eltéré­seket tárhatnak fel, mint pl. a lassú szívverés vagy az ínreflexek kóros volta.

A végső bizonyítékot a pajzsmirigy alul­működésére a hormonszintek meghatáro­zása nyújtja. Ehhez egyszerű vérvételre van szükség, majd a laboratóriumban mérik az ún. pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH), a szabad tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3) koncentrációját. A három érték együttes értékelése alapján nemcsak a hipotireózis diagnózisa állítható fel, hanem sok eset­ben már a hátterében meghúzódó ok is valószínűsíthető.


Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a hormoneltérések mögött egyéb ok, pél­dául autoimmun betegség, a hipotalamusz vagy a hipofízis daganata vagy más beteg­sége áll, az orvos ilyen irányban is kiterjeszti majd a kivizsgálást. Autoimmun eredetű pajzsmirigybetegség esetén pajzsmirigy­ellenes autoantitestek jelenhetnek meg a szervezetben, melyeket szintén jelez a laboratóriumi vizsgálat.

Fontos megjegyezni, hogy a pajzs­mirigy szerkezeti eltérései nem minden esetben járnak együtt a hormontermelés zavarával. Előfordulhat például, hogy az ultrahangvizsgálat göböket mutat a mirigy állományában, ami azonban nem mutatko­zik meg a hormontermelésben (normális hormonszint, ún. eutiroid állapot áll fenn). 

A HIPOTIREÓZIS KEZELÉSE 

Az alulműködés felismerésének és kezelésé­nek jelentősége – az aktuális tünetek és pana­szok lehetőség szerinti megszüntetésén túl – abban áll, hogy kezelés nélkül a hipotireózis hosszabb távon is károsíthatja egyéb szer­vek működését. Nem kezelt hipotireózisban megemelkedhet a koleszterin és a vérzsírok szintje, illetve vérszegénység (anémia) léphet fel. A pajzsmirigy elégtelen működése káro­síthatja a vesét, akár akut vesekárosodás is bekövetkezhet. Szívritmuszavarok alakulhat­nak ki, a szív kórosan megnagyobbodhat.

A pajzsmirigy-alulműködés kezelése alapvetően a hiányzó hormon pótlásával történik, szájon át szedhető hormonké­szítmények formájában. Bizonyos gyógy­szerek és egyéb vegyületek (vas-szulfát, kalciumtartalmú szerek, rifampicin stb.) befolyásolhatják a kívülről bevitt hormon felszívódását, ezért ezek szedésére, illet­ve a hormonpótlás dózisának beállítására különösen oda kell figyelni. Fontos, hogy a beteg a kezelési terv felállításakor tá­jékoztassa orvosát arról, milyen egyéb gyógyszereket és étrendkiegészítőket szed rendszeresen vagy alkalmilag, és a hor­monpótlás ideje alatt ne is vágjon bele új készítmény használatába anélkül, hogy előzetesen kikérte volna orvosa tanácsát! 


HONNAN DERÜL KI, HATÁSOS-E A KEZELÉS?

A hormonszint rendeződésére utal, ha a TSH emelkedett szintje visszatér a normális tartományba. Elsődleges hormonhiányos állapotban ugyanis az agyalapi mirigy – a pajzsmirigyhormonok elégtelen szintjét érzékelve – nagyobb mennyiségben ter­meli a pajzsmirigy-stimuláló hormont, hogy a pajzsmirigyet erőteljesebb hormonterme­lésre serkentse. A pajzsmirigyhormonok vérszintjének normalizálódásakor már nincs szükség extra serkentésre, így az agyalapi mirigy visszaáll a normális TSH-termelésre.

A kezelés hatásának követése ennek megfelelően a hormonszintek rendszeres ellenőrzésével történik. Amennyiben a tü­netek a hormonszintek rendeződése ellené­re továbbra is fennállnak, az arra utal, hogy más okok (is) állhatnak azok hátterében.

 

A TÜNETES HIPOTIREÓZIS MEGELŐZÉSE 

A Föld népességének jelentős része jód­hiányos területen él, ennek megfelelően viszonylag gyakori a tünetmentes (ún. szubklinikus) pajzsmirigy-alulműködés elő­fordulása. Ez a népesség 5–10%-át érinti, de az életkor előrehaladtával az érintettek aránya is nő, az idősebb korcsoportokban elérheti akár a 18–20%-ot is, ami másként fogalmazva azt jelenti, hogy minden ötödik idős személynél fennállhat.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.