hirdetés

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, melynek alakja kitárt szárnyú pillangóhoz hasonlít. A pajzsmirigy által ter­melt hormonok a keringéssel a test minden szövetéhez eljutva szerepet ját­szanak a szervezet energiafelhasználásának és hőháztartásának szabályo­zásában, elengedhetetlenek az agy, a szív, az izmok normális működéséhez.

hirdetés

Amennyiben a pajzsmirigy nem tud­ja megfelelően ellátni a feladatát, hormontermelése csökken, pajzsmirigy-  alulműködés (hipotireózis) alakul ki. Az elégtelen hormontermelés hátterében sokféle ok állhat, egyebek mellett műtét vagy sugárkezelés, de számos betegség kísérőjelensége is lehet a pajzsmirigyhor­monok csökkent szintje. A leggyakoribb ok a jódhiány, hiszen a Föld népességének jelentős hányada olyan területen él, ahol szervezete nem jut elegendő jódhoz.

 

ELSŐDLEGES ÉS MÁSODLAGOS HIPOTIREÓZIS 

A pajzsmirigy-alulműködésnek alapvetően két formája van: az elsődleges (primer) és a másodlagos (szekunder) hipotireózis. Az elsődleges forma hátterében többek között jódhiány, autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladás, a mirigy veleszüle­tett hiánya, bizonyos gyógyszerek vagy egyéb kémiai vegyületek (pl. jódtartalmú röntgenkontrasztanyagok, lítium) hatá­sa, illetve orvosi beavatkozás (radiojód-kezelés, műtét, nyaki sugárkezelés stb.) állhat. Másodlagos hipotireózisról akkor beszélünk, ha a pajzsmirigy alulműködése valamilyen más szerv, pl. a hipotalamusz rendellenességére vezethető vissza.

Kialakulását követően a pajzsmirigy alul­működése lehet átmeneti jellegű – pl. szülés után, a pajzsmirigy gyulladása nyomán vagy pajzsmirigybetegség gyógyszeres kezelé­sének abbahagyását követően –, míg más esetekben tartós állapotnak tekinthető.

 

A PAJZSMIRIGY-ALULMŰKÖDÉS TÜNETEI

A pajzsmirigy alulműködése az esetek je­lentős részében semmilyen tünettel nem jár, ilyenkor más ok miatt végzett hormonmeghatározás deríthet fényt a hormonhiányos állapotra.

Amennyiben tünetek is jelentkeznek, ezek sokszor nem jellegzetesek, és különö­sen kezdetben nem mindig irányítják rá a fi­gyelmet a pajzsmirigy megbetegedésére. Előfordulhat, hogy először csak állandó fá­radtságérzés, levertség jelentkezik, később a beteg azt veszi észre, hogy a megszokott­nál nehezebben viseli el a hideg környeze­tet. Hidegintolerancia jelentkezésekor már fel kell hogy merüljön, hogy a panaszok hátterében pajzsmirigyprobléma állhat.

A pajzsmirigy-alulműködés egyéb tünetei:

a bőr szárazzá válik, ehhez száraz, töredezett haj és hajhullás is társulhat;

az intellektuális képességek gyengül­nek, ez leginkább az emlékezőképesség és a figyelemösszpontosítás zavaraiban nyil­vánulhat meg;

székrekedés lép fel;

csökkent étvágy mellett testsúlygya­rapodás jelentkezik;

nőknél a menstruáció szabálytalanná válik, sőt a havi vérzés később el is maradhat;

a végtagok, különösen az ujjak hűvös­sé válhatnak;

megváltozik a hangszín: a hang mé­lyebbé és rekedtessé válhat;

a nemi vágy lanyhulhat.

Egyesek a depressziót is a hipotireózis tünetei közé sorolják, bár az erre vonat­kozó tudományos adatok nem egyér­telműek az ok-okozati kapcsolat pontos tisztázásához.

 

HOGYAN TÖRTÉNIK A KIVIZSGÁLÁS? 

Az első vizit során az orvosnak már a betegre ránézve is feltűnhetnek olyan jelek, pl. dur­ván száraz bőr, ritkás haj vagy az arc, a kezek és a lábak megduzzadása (mixödéma), me­lyek pajzsmirigybetegség irányába terelik a gyanút. A további vizsgálatok olyan eltéré­seket tárhatnak fel, mint pl. a lassú szívverés vagy az ínreflexek kóros volta.

A végső bizonyítékot a pajzsmirigy alul­működésére a hormonszintek meghatáro­zása nyújtja. Ehhez egyszerű vérvételre van szükség, majd a laboratóriumban mérik az ún. pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH), a szabad tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3) koncentrációját. A három érték együttes értékelése alapján nemcsak a hipotireózis diagnózisa állítható fel, hanem sok eset­ben már a hátterében meghúzódó ok is valószínűsíthető.


Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a hormoneltérések mögött egyéb ok, pél­dául autoimmun betegség, a hipotalamusz vagy a hipofízis daganata vagy más beteg­sége áll, az orvos ilyen irányban is kiterjeszti majd a kivizsgálást. Autoimmun eredetű pajzsmirigybetegség esetén pajzsmirigy­ellenes autoantitestek jelenhetnek meg a szervezetben, melyeket szintén jelez a laboratóriumi vizsgálat.

Fontos megjegyezni, hogy a pajzs­mirigy szerkezeti eltérései nem minden esetben járnak együtt a hormontermelés zavarával. Előfordulhat például, hogy az ultrahangvizsgálat göböket mutat a mirigy állományában, ami azonban nem mutatko­zik meg a hormontermelésben (normális hormonszint, ún. eutiroid állapot áll fenn). 

A HIPOTIREÓZIS KEZELÉSE 

Az alulműködés felismerésének és kezelésé­nek jelentősége – az aktuális tünetek és pana­szok lehetőség szerinti megszüntetésén túl – abban áll, hogy kezelés nélkül a hipotireózis hosszabb távon is károsíthatja egyéb szer­vek működését. Nem kezelt hipotireózisban megemelkedhet a koleszterin és a vérzsírok szintje, illetve vérszegénység (anémia) léphet fel. A pajzsmirigy elégtelen működése káro­síthatja a vesét, akár akut vesekárosodás is bekövetkezhet. Szívritmuszavarok alakulhat­nak ki, a szív kórosan megnagyobbodhat.

A pajzsmirigy-alulműködés kezelése alapvetően a hiányzó hormon pótlásával történik, szájon át szedhető hormonké­szítmények formájában. Bizonyos gyógy­szerek és egyéb vegyületek (vas-szulfát, kalciumtartalmú szerek, rifampicin stb.) befolyásolhatják a kívülről bevitt hormon felszívódását, ezért ezek szedésére, illet­ve a hormonpótlás dózisának beállítására különösen oda kell figyelni. Fontos, hogy a beteg a kezelési terv felállításakor tá­jékoztassa orvosát arról, milyen egyéb gyógyszereket és étrendkiegészítőket szed rendszeresen vagy alkalmilag, és a hor­monpótlás ideje alatt ne is vágjon bele új készítmény használatába anélkül, hogy előzetesen kikérte volna orvosa tanácsát! 


HONNAN DERÜL KI, HATÁSOS-E A KEZELÉS?

A hormonszint rendeződésére utal, ha a TSH emelkedett szintje visszatér a normális tartományba. Elsődleges hormonhiányos állapotban ugyanis az agyalapi mirigy – a pajzsmirigyhormonok elégtelen szintjét érzékelve – nagyobb mennyiségben ter­meli a pajzsmirigy-stimuláló hormont, hogy a pajzsmirigyet erőteljesebb hormonterme­lésre serkentse. A pajzsmirigyhormonok vérszintjének normalizálódásakor már nincs szükség extra serkentésre, így az agyalapi mirigy visszaáll a normális TSH-termelésre.

A kezelés hatásának követése ennek megfelelően a hormonszintek rendszeres ellenőrzésével történik. Amennyiben a tü­netek a hormonszintek rendeződése ellené­re továbbra is fennállnak, az arra utal, hogy más okok (is) állhatnak azok hátterében.

 

A TÜNETES HIPOTIREÓZIS MEGELŐZÉSE 

A Föld népességének jelentős része jód­hiányos területen él, ennek megfelelően viszonylag gyakori a tünetmentes (ún. szubklinikus) pajzsmirigy-alulműködés elő­fordulása. Ez a népesség 5–10%-át érinti, de az életkor előrehaladtával az érintettek aránya is nő, az idősebb korcsoportokban elérheti akár a 18–20%-ot is, ami másként fogalmazva azt jelenti, hogy minden ötödik idős személynél fennállhat.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
.

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.