hirdetés

Policisztás vesebetegség

Az egyszerű veseciszta (folyadékkal telt tömlőcske a vesében) kezelést nem igénylő lelet, a sok tömlőcske képződésével járó policisztás vesebetegség azonban az első tünetek kialakulásától a veseátültetésig, de a szövődmé­nyek miatt akár azon túl is végigkísérheti a betegek életét. 

hirdetés

A policisztás vesebetegség (nemzetközi rövidítése: PKD) veleszületett fejlődési rendellenesség, még ha a korai életévekben, évtizedekben nem is okoz tüneteket. Lénye­ge, hogy genetikai hiba miatt a vizeletképző egységek (nefronok) csatornácskáinak hám­jában a folyadékáramlást érzékelő csillók nem látják el feladatukat, ez megzavarja a sejtek osztódását és elkülönülését, a csatornács­kák kitágulnak, folyadékkal telődnek, végül különválnak a nefronoktól és zárt ciszták­ként növekednek tovább. Csak a nefronok kis részében alakul ki ilyen elváltozás, mégis a ciszták növekedése, a magas vérnyomás és a gyakori fertőzések miatt fokozatosan romlik mindkét vese működése, a beteg 40–60 éves korban művesekezelésre vagy veseátültetésre szorulhat.

Genetikai háttér, tünetek

A betegség két formája a domináns (D) és a recesszív (R) öröklésmenetű PKD, mindket­tő nemtől függetlenül öröklődik. A D forma kevésbé súlyos, mint a már fiatalkorban ve­sepótló kezelést igénylő R, de sokkal gyako­ribb. A dominánsan öröklődő betegséget az a gyermek örökölheti (50%-os eséllyel), akinek valamelyik szülője szintén hordozza a betegsé­get okozó génváltozatot (és vesebeteg is), a re­cesszíven öröklődőt pedig (25%-os eséllyel) az, akinek mindkét szülője hordozza egy másik gén egy-egy hibás génváltozatát (de egyikük sem vesebeteg). Mindkét fajta génhiba kimu­tatható genetikai vizsgálattal, ha a családtagok kórtörténete gyanúra ad okot.

A domináns öröklődésű PKD az élet első 2–4 évtizedében alig okoz tüneteket, és leg­többször tünetmentes vagy enyhe tünetekkel járó stádiumban ismerik fel, amikor pl. hasi ult­rahang kimutatja a vesék kétoldali nagyobbo­dását és „molyrágta” megjelenését. Ilyenkor a kivizsgálás és a kezelés irányítását lehetőleg nefrológus szakorvos vegye át.

Az első tünet általában az oldalsó derék­táji vagy hasi fájdalom, amely éles és görcsös is lehet, és ismétlődően jelentkezik. Ennek oka a ciszták által a környezetükre gyakorolt nyomás, a ciszták megrepedése, az ilyenkor könnyen kialakuló fertőzés és gyulladás és/ vagy a PKD-ben szintén gyakori veseköves­ség. Általános tünet még a magas vérnyo­más, előfordulhat gyakori fejfájás, vérvizelés, a haskörfogat növekedése a vesék megna­gyobbodása miatt; a veseműködés elégte­lenné válását fáradtság, hányinger jelezheti.

Beteggondozás

Természetesen szükség lehet rendszeres gyógyszeres fájdalomcsillapításra, de ennél is fontosabb a veseműködés romlásának lassítása: ha a vérnyomást sikerül – sósze­gény diétával, egy vagy több gyógyszerrel – folyamatosan normális szinten tartani, és a húgyúti vagy vesefertőzéseket mindig ké­sedelem nélkül, hatásos antibiotikummal ke­zelik, sok évvel meghosszabbodhat a vesék élettartama. Végstádiumú veseelégtelen­ség kialakulásakor nem szabad késlekedni a művesekezelések megindításával, illetve a veseátültetéssel.

Vesén kívüli szervkárosodások

A betegség alapját jelentő genetikai hiba miatt a májban is kialakulhatnak ciszták: az ellenőrző vizsgálatok tervezésénél, a kezeléseknél számol­ni kell velük. Veszélyes szövődmény az agyi ve­rőerek vérzéssel fenyegető kiboltosulása – ezt az egy pontra lokalizált fejfájások jelezhetik – és a mitrális szívbillentyű előesése, mindkettő mű­tétet igényelhet. Az aneurizmák növekedését és vérzését gátolja az erélyes vérnyomáscsökken­tés. A nők korai policisztás vesebetegsége nem akadálya a gyermekvállalásnak.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.