hirdetés

Tüszős mandulagyulladás

A torokgyulladások jelentős része vírusos eredetű és magától gyógyul. Ha azonban a szájpadi mandulákon sárgásfehér foltok, lerakódások láthatók, akkor általában sztreptokokkusz baktériumok a kórokozók. Az ilyen torokgyulladás kellemetlenebb tünetekkel jár és aktívabb kezelést igényel, mint a torok vírusfertőzései.

hirdetés

 Míg a kisgyermekek torokgyulladá­sai általában enyhe lefolyású vírusos betegségek, addig az iskolás korú gyermekek és a felnőttek torokgyulladását gyakran baktériumok okoz­zák, közülük is elsősorban a sztreptokokkuszok. Amerikai adatok szerint az iskolások torokgyulladásainak 15–30%-áért, a felnőttek torokgyulla­dásainak 5–20%-áért ezek a baktériu­mok tehetők felelőssé.

Miről ismerhetjük fel a tüszős mandulagyulladást?

A torokgyulladásnak ez a viszonylag súlyos formája legkönnyebben a ga­ratmandulákon megjelenő fehéres, sárgás foltokról vagy lerakódásról is­merhető fel. Erősebb fájdalommal, magasabb lázzal jár, mint a torok ví­rusos gyulladásai. Nem jellemző rá a köhögés, a rekedtség és az orrfo­lyás, ezek a tünetek vírusos eredetre utalnak.

A bakteriális eredetű torokgyulla­dások tél végén, tavasz elején a leg­gyakoribbak. A sztreptokokkusz-fertőzés gyanúját a garatváladék tenyésztésével lehet megerősíteni. Bár a betegség magától is meggyógyul, jobb, ha nem ölbe tett kézzel várjuk a gyógyulást, mert az elhanya­golt esetekben gyakoribbak a gennyes vagy nem gennyes szövődmények (pl. mandula körüli tályog, heveny reu­más láz), amelyek súlyos szív- vagy vesebetegségbe torkollhatnak.

Hogyan kezelhető a betegség?

A vírusos torokgyulladások kezelésében rendszerint kerülendők az antibiotiku­mok, de a tüszős mandulagyulladás le­küzdésében szükség van rájuk, mert:
meggyorsítják a gyógyulást (kb. egy nappal hamarabb múlnak el a tü­netek);
lerövidítik a fertőzőképesség idő­tartamát (a beteg a kezelés 2. napjától már nem fertőz);
segítenek megelőzni a heveny reumás lázat és az egyéb súlyos szövőd­ményeket.

A sztreptokokkuszok ellen sokféle ha­tásos antibiotikum áll rendelkezésünk­re. A beteg korától, anyagi lehetőségeitől, esetleges gyógyszer-allergiájától függően választhatja az orvos pl. a peni­cillint, az amoxicillint, az eritromicint vagy a cefalexint. Bármelyik antibio­tikumot írja is fel, hiánytalanul be kell venni az előírt mennyiségű gyógyszert, mert az idő előtt abbahagyott antibio­tikum-kúra elősegíti a gyógyszerrel szemben ellenálló (rezisztens) baktériu­mok kialakulását, terjedését.

A betegség első napjaiban a fájda­lom és a láz csillapítására is gondolni kell – a receptre és recept nélkül kap­ható gyógyszerek sokaságából házi­orvosunk vagy házi gyógyszerészünk segítségével választhatunk. A külön­féle gyógyteák is javíthatják a kom­fortérzetünket, de az antibiotikumot, a hatékony lázcsillapítást nem helyet­tesíthetik.

Mikor indokolt a mandulaműtét?
Régebben sok gyermekorvos már egy-két mandulagyulladás után rábeszél­te a szülőket a gyermek manduláinak eltávolíttatására. A napjainkban ural­kodó orvosi szemlélet szerint a man­dulák – az ún. limfatikus garatgyűrű részeiként – fontos szerepet játszanak a szervezet kórokozók elleni védel­mében, legalábbis kisgyermekkorban, és a mandulaműtétnek (mint minden műtétnek) van némi kockázata.

A szájpadi mandulák kivételére ak­kor lehet szükség, ha megnagyobbodá­suk akadályozza a nyelést vagy a lég­zést a fertőzésmentes időszakokban is, vagy ha évente háromnál többször gyulladnak be legalább 3 éven át. A to­rokgyulladások lehetőségét a mandula­eltávolítás nem szünteti meg, és a man­dulagyulladások idővel műtét nélkül is elmaradnak vagy megritkulnak. 

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Léteznek manapság már szájüregi probiotikumok is (BLIS K12), melyek szintén segíthetnek a tüszős mandulagyulladás visszatérésének kivédésében.
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.