hirdetés

Tüszős mandulagyulladás

A torokgyulladások jelentős része vírusos eredetű és magától gyógyul. Ha azonban a szájpadi mandulákon sárgásfehér foltok, lerakódások láthatók, akkor általában sztreptokokkusz baktériumok a kórokozók. Az ilyen torokgyulladás kellemetlenebb tünetekkel jár és aktívabb kezelést igényel, mint a torok vírusfertőzései.

hirdetés

 Míg a kisgyermekek torokgyulladá­sai általában enyhe lefolyású vírusos betegségek, addig az iskolás korú gyermekek és a felnőttek torokgyulladását gyakran baktériumok okoz­zák, közülük is elsősorban a sztreptokokkuszok. Amerikai adatok szerint az iskolások torokgyulladásainak 15–30%-áért, a felnőttek torokgyulla­dásainak 5–20%-áért ezek a baktériu­mok tehetők felelőssé.

Miről ismerhetjük fel a tüszős mandulagyulladást?

A torokgyulladásnak ez a viszonylag súlyos formája legkönnyebben a ga­ratmandulákon megjelenő fehéres, sárgás foltokról vagy lerakódásról is­merhető fel. Erősebb fájdalommal, magasabb lázzal jár, mint a torok ví­rusos gyulladásai. Nem jellemző rá a köhögés, a rekedtség és az orrfo­lyás, ezek a tünetek vírusos eredetre utalnak.

A bakteriális eredetű torokgyulla­dások tél végén, tavasz elején a leg­gyakoribbak. A sztreptokokkusz-fertőzés gyanúját a garatváladék tenyésztésével lehet megerősíteni. Bár a betegség magától is meggyógyul, jobb, ha nem ölbe tett kézzel várjuk a gyógyulást, mert az elhanya­golt esetekben gyakoribbak a gennyes vagy nem gennyes szövődmények (pl. mandula körüli tályog, heveny reu­más láz), amelyek súlyos szív- vagy vesebetegségbe torkollhatnak.

Hogyan kezelhető a betegség?

A vírusos torokgyulladások kezelésében rendszerint kerülendők az antibiotiku­mok, de a tüszős mandulagyulladás le­küzdésében szükség van rájuk, mert:
meggyorsítják a gyógyulást (kb. egy nappal hamarabb múlnak el a tü­netek);
lerövidítik a fertőzőképesség idő­tartamát (a beteg a kezelés 2. napjától már nem fertőz);
segítenek megelőzni a heveny reumás lázat és az egyéb súlyos szövőd­ményeket.

A sztreptokokkuszok ellen sokféle ha­tásos antibiotikum áll rendelkezésünk­re. A beteg korától, anyagi lehetőségeitől, esetleges gyógyszer-allergiájától függően választhatja az orvos pl. a peni­cillint, az amoxicillint, az eritromicint vagy a cefalexint. Bármelyik antibio­tikumot írja is fel, hiánytalanul be kell venni az előírt mennyiségű gyógyszert, mert az idő előtt abbahagyott antibio­tikum-kúra elősegíti a gyógyszerrel szemben ellenálló (rezisztens) baktériu­mok kialakulását, terjedését.

A betegség első napjaiban a fájda­lom és a láz csillapítására is gondolni kell – a receptre és recept nélkül kap­ható gyógyszerek sokaságából házi­orvosunk vagy házi gyógyszerészünk segítségével választhatunk. A külön­féle gyógyteák is javíthatják a kom­fortérzetünket, de az antibiotikumot, a hatékony lázcsillapítást nem helyet­tesíthetik.

Mikor indokolt a mandulaműtét?
Régebben sok gyermekorvos már egy-két mandulagyulladás után rábeszél­te a szülőket a gyermek manduláinak eltávolíttatására. A napjainkban ural­kodó orvosi szemlélet szerint a man­dulák – az ún. limfatikus garatgyűrű részeiként – fontos szerepet játszanak a szervezet kórokozók elleni védel­mében, legalábbis kisgyermekkorban, és a mandulaműtétnek (mint minden műtétnek) van némi kockázata.

A szájpadi mandulák kivételére ak­kor lehet szükség, ha megnagyobbodá­suk akadályozza a nyelést vagy a lég­zést a fertőzésmentes időszakokban is, vagy ha évente háromnál többször gyulladnak be legalább 3 éven át. A to­rokgyulladások lehetőségét a mandula­eltávolítás nem szünteti meg, és a man­dulagyulladások idővel műtét nélkül is elmaradnak vagy megritkulnak. 

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Léteznek manapság már szájüregi probiotikumok is (BLIS K12), melyek szintén segíthetnek a tüszős mandulagyulladás visszatérésének kivédésében.

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.