hirdetés

Vitiligó

A vitiligó azt jelenti, hogy a bőr foltokban világosabb a normálisnál a bőr festékanyagának hiánya miatt. Esetenként csak néhány kisebb világos folt, máskor nagyobb, összefüggő, térképszerű foltozottság van jelen a bőrön; a folt színe lehet alig világosabb a környezeténél, de élesen el is üthet attól.

hirdetés

MI OKOZZA A VITILIGÓT?

 

A vitiligó pontos oka máig nem ismert. Au­toimmun folyamatok lehetnek a hátteré­ben: a szervezet védekezőrendszere saját sejtjeit, szöveteit idegenként azonosítva igyekszik elpusztítani azokat. Örökletes hajlam is szerepet játszhat a kialakulásá­ban, melyre az állapot családi halmozó­dása is utal.

Ezenkívül egyéb tényezőknek is szerepet tulajdonítanak, például nap­égésnek, vegyi anyagoknak, stressznek stb. Annyi bizonyosnak látszik, hogy az utóbb felsorolt faktorok – ha nem is fel­tétlenül oki tényezők – súlyosbíthatják az állapotot.

Jó hír, hogy a vitiligó nem súlyos be­tegség abból a szempontból, hogy nem veszélyezteti az életet, és szervi elválto­zások, késői következmények sem fenye­getik az érintetteket. A vitiligó ugyanakkor mélyen kihathat az életminőségre, hiszen rombolhatja az énképet és az önbecsü­lést, elszigetelődéshez és depresszióhoz vezethet.

A vitiligó bármely életkorban jelent­kezhet, de többnyire 20–30 éves kor előtt jelenik meg először. Nagyobb eséllyel kell számítaniuk az előfordulására azoknak, akiknek van vitiligós rokonuk, vagy vala­mely családtagjuknál bizonyos autoimmun betegségeket (pl. reumatoid artritiszt, 1-es típusú cukorbetegséget) diagnosztizált orvosuk.

 

MINDEN VITILIGÓ EGYFORMA?

 

A vitiligó nagyon sokféle formában jelent­kezhet elhelyezkedését, a festékhiány sú­lyosságát és kiterjedését tekintve. Azt lehet mondani, hogy nincs két egyforma eset.

A vitiligó orvosi felosztása szerint szegmentális és nem szegmentális altí­pusokat különíthetünk el. A szegmentális típus egy szegmentumot (pl. láb, arc, kar) érint, míg a gyakoribbnak számító nem szegmentális típus mindkét testfélen, pél­dául mindkét térden vagy kézen megjelenik.

 

MILYEN TÜNETEK ALAPJÁN KELL VITILIGÓRA GONDOLNI?

 

A vitiligó klasszikus tünete világos foltok megjelenése a bőrön azoknak a területek­nek megfelelően, ahol a bőrből hiányzik a festékanyag. A folyamat általában a ké­zen, arcon, a testnyílások vagy nemi szer­vek környékén kezdődik. A szőrzet érintett­ségét a haj, a szempillák, a szemöldökök vagy – férfiaknál – a szakáll korai elszürkü­lése vagy kifehéredése jelzi. A normális szín eltűnése nemcsak a bőrön jelentkezhet, hanem például a szájüreget vagy az orrot bélelő nyálkahártyán is. Néha előfordulhat a szem érintettsége is.

A vitiligó lefolyását nehezen lehet meg­jósolni. Vannak esetek, amikor az első foltok megjelenése után újabbak akkor sem mutat­koznak, ha nem történik kezelés. Az esetek többségében azonban a pigmentvesztés egyre nagyobb területre terjed ki, és végül a bőrfelszín jelentős részét elfoglalja. Nem kizárt az sem, hogy a vitiligós terület egy idő múlva visszanyeri normális színét.

 

A VITILIGÓ KIVIZSGÁLÁSA

 

A vitiligó diagnózisa általában már a bőr megtekintése alapján felállítható. Az első vizit alkalmával az orvos kikérdezi a bete­get az előzményekről, illetve arról, hogy a családban előfordult-e már hasonló be­tegség. A szem érintettségének megítélé­sére réslámpavizsgálatra, a bőr állapotának felmérése céljából mintavételre és szövet­tani vizsgálatra kerülhet sor. Ezenkívül az orvos laboratóriumi vizsgálatokat is kérhet.

 

KEZELÉSI LEHETŐSÉGEK

 

Elöljáróban le kell szögezni, hogy jelen­leg nincs olyan terápiás módszer, mellyel a vitiligó végérvényesen gyógyítható lenne. A kezelés hármas célja a betegség lefolyásának lassítása vagy megállítása; a bőr pigmenttermeléséért felelős sejtek (melanociták) újbóli szaporodásának és növekedésének serkentése; és annak elő­segítése, hogy a világos foltok visszanyerjék normális színüket.

Többféle terápiás módszer áll rendel­kezésre, azonban nincs közöttük olyan, ami minden beteg számára egyformán hatásos lenne. Előfordulhat, hogy a kezelés alatt újabb vitiligós foltok jelennek meg, illetve hogy az első kezelés után ismételt kezelé­sekre lesz szükség.

A következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

Gyógyszeres terápia, mely segít ab­ban, hogy a festékhiányos bőrterületek színe ismét a normálishoz közelítsen. Használha­tunk szájon át szedhető gyógyszereket vagy külsőleg alkalmazható krémeket. A gyógy­szeres kezelés jelentheti kortikoszteroid tartalmú vagy az immunrendszerre ható készítmények alkalmazását.

A vitiligós foltok színének normalizá­lását célozza a fényterápia is. Ultraibolya (UVB) fénnyel sugározzák be az érintett bőrterületet az aktív vitiligó progressziójá­nak lassítása céljából. Az orvos dönthet úgy, hogy kombinálja a gyógyszeres kezelést és a fototerápiát. Az ún. fotokemoterápia során az UVA fénnyel történő kezelés előtt növé­nyi eredetű hatóanyagot, pszoralent adnak szájon át. A fotokemoterápia eredményes módszer, ám alkalmazása nehézkes, ezért helyét egyre több helyen az UVB fototerá­pia veszi át.

Az ún. depigmentáció során a nem érintett (normális színű) bőrterületek pigmenttartalmának eltávolításával a tel­jes bőr színét a vitiligós területek színé­hez közelítik. Ezt a lehetőséget általában azokra az esetekre tartalékolja az orvos, amikor a folyamat a teljes bőrfelszín je­lentős részét érinti, és az egyéb kezelési módszerek eredménytelenek. A kezelés során depigmentációt előidéző anyagot juttatnak a bőrbe, és az adott bőrterület színe elhalványodik.

Sebészeti módszerek is szóba jönnek, amennyiben az imént felsorolt konzerva­tív terápiás módszerek nem hozzák meg a kívánt eredményt. Ez bőrátültetést jelent, melyre többféle technikát is kidolgoztak már.

A terápiás terv felállításakor az orvos fi­gyelembe veszi a beteg életkorát, az érintett bőrterület nagyságát és lokalizációját, vala­mint a folyamat előrehaladásának sebessé­gét. Fontos szempont az is, hogy a betegség mennyiben befolyásolja az életminőséget.

A bőr színének helyreállását célzó kezelések eredményessége igen válto­zó lehet, és előre nem is jósolható meg, hogy az adott módszer az adott esetben milyen eredményt hoz majd. E módszerek mérlegelésekor az orvosnak figyelembe kell vennie, hogy néhányuk alkalmazása komoly mellékhatásokkal is járhat, ezért meg kell fontolni, hogy a kezeléstől vár­ható haszon arányban áll-e a lehetséges kockázatokkal.

Akár gyógyszeres, akár műtéti kezelés­ről történik döntés, a terápia eredményes­sége sokszor csak hosszú hónapok múlva ítélhető meg biztonsággal.

A jelenleg rendelkezésre álló készítmé­nyek mellett újabb hatóanyagok is tesztelés alatt állnak. A kutatás fő irányát olyan sze­rek jelentik, melyek a bőr pigmenttermelő melanocitáinak működését serkentik.

 

Dr. Simonfalvi Ildikó

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

 

Dr. Simonfalvi Ildikó, Orvostovábbképző Szemle
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[273577] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.