Bőrgyógyászat

Egy újra felbukkanó fertőzés: a szifilisz

A veleszületett szifilisz gyakoriságának növekedése aláhúzza a korai prenatális gondozás és a terhesség alatti szifiliszszűrés szükségességét. A HIV fertőzéshez társuló szifilisz egyre gyakoribb jelenség. Újabb experimentális diagnosztikai módszerek segíthetik a neuroszifilisz gyanújának igazolását. A kórismézés szabályos menete továbbra is a Treponemára nem specifikus szűrővizsgálat, majd a Treponema-specifikus megerősítő vizsgálat elvégzése. Bár a doxiciklin, a tetraciklin, a ceftriaxon és az azithromycin is sikerrel alkalmazható, továbbra is a penicillin az elsőként választandó szer a fertőzés minden stádiumában. Elengedhetetlen a szoros betegkövetés.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Peter L. Mattei
a szerző cikkei

Thomas M. Beachkofsky
a szerző cikkei

Robert T. Gilson
a szerző cikkei

Oliver J. Wisco
a szerző cikkei

Dr. Gál Magdolna
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[121269] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.