hirdetés
hirdetés

Bőrgyógyászat

Egy újra felbukkanó fertőzés: a szifilisz

A veleszületett szifilisz gyakoriságának növekedése aláhúzza a korai prenatális gondozás és a terhesség alatti szifiliszszűrés szükségességét. A HIV fertőzéshez társuló szifilisz egyre gyakoribb jelenség. Újabb experimentális diagnosztikai módszerek segíthetik a neuroszifilisz gyanújának igazolását. A kórismézés szabályos menete továbbra is a Treponemára nem specifikus szűrővizsgálat, majd a Treponema-specifikus megerősítő vizsgálat elvégzése. Bár a doxiciklin, a tetraciklin, a ceftriaxon és az azithromycin is sikerrel alkalmazható, továbbra is a penicillin az elsőként választandó szer a fertőzés minden stádiumában. Elengedhetetlen a szoros betegkövetés.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Peter L. Mattei
a szerző cikkei

Thomas M. Beachkofsky
a szerző cikkei

Robert T. Gilson
a szerző cikkei

Oliver J. Wisco
a szerző cikkei

Dr. Gál Magdolna
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[121269] galéria
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.