Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 1747
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-09-17

A fázis II ICONIC vizsgálat eredményeire alapozva az FDA folyamatos engedélyezési eljárást hagyott jóvá az Alagille szindrómában szenvedő betegek prurituszának kezelésére szolgáló maralixibat hatóanyagú készítményre.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-09-16

Minden tizedik SARS-CoV-2-fertőzött tünetei hosszú hónapokig fennmaradnak, az USÁ-ban hosszútávbetegeknek hívják őket, és egyes orvosok igyekeznek számukra rehabilitációs programokat fejleszteni.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-09-16

A Persidis testvérek Biovista nevű cége a mesterséges intelligencia segítségével hat olyan szert azonosított, amelyek bevethetőek a COVID-19 ellen.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Ránézek és megmondom
2020-09-14

Egy 44 éves férfi a herezacskó 2 hete fennálló, folyamatosan súlyosbodó duzzanata miatt kereste fel orvosát. Állandó éles fájdalomról is beszámolt, mely az alsó végtag és a fartájék irányába sugárzott mindkét (de inkább a bal, mint a jobb) oldalon. A beteg a fájdalom erősségét 10-es skálán 10-esként jelölte. A fájdalom vizelés közben erősödött, vény nélkül kapható ibuprofen hatására minimálisan enyhült. A beteg korábban hasonló epizódot még nem tapasztalt, sérülés nem érte. Szexuális kórelőzményéből említésre méltó, hogy 21 éves kora óta több férfi partnerrel volt kapcsolata. Korábban, 2007-ben HIV-fertőzést diagnosztizáltak nála, melyet nem kezeltek. Kórelőzményében egyéb érdemleges adat nem szerepelt.

A fizikális vizsgálat során a herezacskó területén észlelhető kiterjedt oedema és nyomásérzékenység mellett a herezacskón és a végbélnyílás környékén feketés színű hólyagok látszottak (1. ábra). Az elváltozások meleg tapintatúak és erythemások voltak. A hímvesszőn nyomásérzékenység vagy váladékozás nem mutatkozott. A fehérvérsejtszám 16,82/mikrol (0,017 szorjel 109/l) volt, ezen belül a CD4+ sejtek száma 506/mikrol (0,5 szorjel 109/*//l).

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-09-14

Az obesitasi „járvány” veszélyezteti a majdani COVID-19 vakcinák hatásosságát.

 

#6
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Eredeti közlemény
2020-09-07

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésében nagy jelentősége van a kézhigiénének, mégsem megfelelő a kézhigiénés compliance az orvostanhallgatók körében.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-09-07

Az interstitialis tüdőbetegségek a tüdő kötőszövetes vázát érintő betegségek, amelyek az interstitium gyulladásához, fibrotikus átalakulásához vezetnek. Ma már több mint 150 betegséget sorolunk e kórképek közé, melyek átfedést mutatnak a diagnózis, a prognózis illetve a kezelés tekintetében.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-09-03

A USA szövetségi környezetvédelmi standardjai eltérő értékeket adnak meg a lakások és a gyermekgondozási intézmények számára a maximális megengedett ólomszintre vonatkozóan, ami mérgezés kockázatának teheti ki a gyermekeket.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-09-01

Az FDA kibővítette a Veklury (remdesivir) vészhelyzeti felhasználási engedélyét, melynek értelmében már nem csak a súlyos esetek, hanem bármely hospitalizált beteg kezelhető a készítménnyel.

#10
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-08-31

A cikk hangsúlyozza a krónikus fájdalom betegségekben a major opioid terápia indikációjának feltételeit. Kiemeli, hogy a korrekt indikáció és a jól felépített, jól kontrollált terápia a mellékhatások megelőzésének legfontosabb momentuma. Röviden beszél az opoidreceptorokról és az opioidok hatásairól, majd részletesen taglalja a tartós major opoid terápia korai és késői mellékhatásait.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.