hirdetés

A depresszió elősegíti a demencia kialakulását cukorbetegeknél

A depresszió az Alzheimer-kór és más típusú demenciák ismert kockázati tényezője. A cukorbetegséget ugyancsak kapcsolatba hozzák az Alzheimer-kór iránti fokozott hajlammal. Egy most közzétett új kutatás szerint a diabetes és depresszió együttes fennállása még ennél is nagyobb kockázatnövekedést eredményez.

hirdetés

A fenti megállapítás különösen jelentős annak fényében, hogy éppen a cukorbetegség és a depresszió az a két kórállapot, mely leginkább érinti az idősebb korosztályt. A két betegség közös vonása az is, hogy mindkettő jól kezelhető vagy kézben tartható, ami segíthet a demencia és az egyéb káros következmények kivédésében.

Más vizsgálatok azt jelezték, hogy diabetes fennállása esetén 47 százalékkal növekszik a demencia bármely formájának előfordulása, az Alzheimer-kór vonatkozásában pedig 39 százalékos kockázatnövekedéssel számolhatunk.

A Diabetes and Aging Study című lapban közzétett vizsgálatban több mint 19 ezren vettek részt Észak-Kaliforniából. A résztvevők csoportja sokszínű etnikai összetételű volt, életkoruk 30 és 75 év közé esett. Olyan személyeket vontak be a vizsgálatba, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, és 3766 résztvevőnél (azaz a teljes csoport körülbelül 20 százalékánál) depresszió is fennállt egyidejűleg.

A résztvevőket 3−5 éven át követték nyomon, melynek során a memóriaproblémákat és a demencia egyéb jeleit vizsgáló tesztekre is sor került. Ez idő alatt 238 személynél alakult ki demencia. Depresszió és diabetes egyidejű fennállása esetén kétszeresére emelkedett a demencia előfordulásának esélye, függetlenül egyéb tényezőktől (pl. dohányzás, szív- és érrendszeri betegségek, elhízás). A kétszeres kockázatemelkedés más szóval azt jelenti, hogy durván öt évvel korábban jelentkeznek az Alzheimer-kór tünetei.

„A korábbi kutatások azt jelezték, hogy a depresszió és a cukorbetegség egyaránt kockázati tényezőnek számít demencia kialakulására − mondja Rachel Whitmer, a Kaiser Permanente munkatársa. − A mostani vizsgálat arra figyelmeztet, hogy az említett két kórkép együttes fennállása esetén még ennél is nagyobb a veszély.”

Különösen aggasztóak voltak néhány fiatalabb − 65 év alatti − résztvevőnél tett megfigyeléseik, akiknél ugyancsak az átlagosnál nagyobb a demencia esélye, noha ez fiatalabb korban általában nem számít gyakorinak. „Depressziós betegeknél korábban jelentkezik a diabetes, és fiataloknál nagyobb a depresszió kockázata, mint idősebb korban, ami arra int bennünket, hogy a demencia incidenciájának csökkentése érdekében rendkívül fontos a depresszió korai jeleinek felismerése” – emeli ki dr. Wayne Kaston a University of Washington pszichiátriai és magatartás-tudományi tanszékének professzora.

A depresszió tüneteit mutató cukorbetegek szempontjából lényeges, hogy rendszeresen történjenek szűrővizsgálatok a mentális állapot felmérésére. A depresszió természetesen befolyásolja a cukorbetegek gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos compliance-ét, illetve azt is, hogy a betegek mennyiben tartják magukat a rendszeres testedzésre vonatkozó utasításokhoz, ami ugyancsak ronthatja a diabetes tüneteit.

Más kutatások azt jelzik, hogy a depresszió és a cukorbetegség hathatós kezelése, valamint a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend potenciálisan körülbelül 20 százalékkal csökkentheti a demencia incidenciáját.

„Tekintettel arra, hogy a depresszió a cukorbetegek 20 százalékát érinti, alapvetően fontos, hogy tisztában legyünk az összefüggésekkel, és további vizsgálatokat végezzünk annak tisztázására, hogy ez miként befolyásolja a demencia valószínűségét cukorbetegség kapcsán” – magyarázza Andrew J. Karter, a most megjelent közlemény társszerzője.

Forrás: Wayne Katon, MD; Courtney R. Lyles, PhD; Melissa M. Parker, MS; et al:Association of Depression With Increased Risk of Dementia in Patients With Type 2 Diabetes: The Diabetes and Aging Study. Archives of General Psychiatry. Published online December 5, 2011. doi:10.1001/archgenpsychiatry.2011.154.

Fisher Center for Alzheimer’s Research Foundation 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.