hirdetés

A férfi fertilitás ellenőrzése okostelefon segítségével

Az elmúlt hónapok felkapott egészségügyi kérdése volt a médiában az a közlemény, amely azt találta, hogy a férfiak spermaszáma drasztikusan csökken. Adatok szerint a párok 10–15–20%-a szenved meddőségi problé­mától, ezért 30–40%-ban a férfi teste a felelős. Tekintettel erre, egy olyan, az FDA által validált okostelefonos alkalmazást mutatok be, amely alkalmas az otthoni spermaanalízisre.

hirdetés

Azért is választottam ennek a mobile-health alkalmazásnak a bemutatását, mert endokrinológusként egy ambuláns váróban megalázó jelenetnek voltam tanú­ja, amely felidézte bennem az évtizedekkel ezelőtt készült „kotonos úr” kabaréjelene­tet (szerző: Trunkó Barnabás, https://www. youtube.com/watch?v=B2HvBH9aAiw). Az asszisztensnő a zsúfolt váróba nyíló és nyitott irodából kihajolva kérdezte, hogy ki hozott mintát spermaanalízisre (csak előjegyzés alapján lehetett mintát leadni). A fiatalember (ő hozott) odalépett a nyitott iroda ajtajába, és átadta, majd az ajtóban megállt. Hangosan kihallatszott, ahogy egy másik asszisztensnő megkérdezi, hány na­pos megtartóztatás után született a minta. Öt napos – hangzott a halk válasz. Hallha­tó adategyeztetés a nyitott ajtóban, majd később újabb kérdés, hogy mikor történt a mintaadás. Ötkor – hangzott csendesen. Pontosan reggel 5 órakor? A megerősítésre váró kérdés hallatszik ismét bentről…

Világszerte a párok 8–15%-át érinti a meddőség, Magyarországon 100 párból 18-nál nem fogan gyermek rendszeres nemi élet mellett 1 éven belül. Az esetek30–40%-ában a férfi szervezetében kell az okot keresni, a legfőbb ok a spermatogenezis hibája. A spermiumanalízis – az általános férfi megtermékenyítő képes­ség vizsgálatának legegyszerűbb módja – a spermiumok számának, alakjának, moz­gékonyságának és túlélési képességének meghatározását foglalja magába. A vizs­gálatot urológiai-andrológiai rendeléseken végzik, 5 nap önmegtartóztatás után, és a mintának a rendelőben 1 órán belül ott kell lennie.

A probléma tehát súlyos, ezért is érhe­tő el számos – de leginkább a női fertilitás ellenőrzésére alkalmas – okostelefonon működő alkalmazás minden platformon. Azonban itt is érvényes, hogy az appliká­ciók többsége szakmailag nem megfelelő. Egy vizsgálat szerint csak hét (0,32%) volt szakmailag megfelelő a jelenleg letölthető 2179 applikációból.1

A YO alkalmazás

Hosszas keresés után találtam rá a YO app­likációra (android és IOS). A YO eszközzel és alkalmazással elvégezhető a sperma­szám-vizsgálat, különösen ha a korábbi alacsony spermaszám életmódbeli válto­zásokkal vagy orvosi kezeléssel párhuza­mosan ellenőrzést igényel. Adatok szerint a spermaszám a férfi általános egészségi állapotának indikátora is egyben, és iga­zolták, hogy összefügg a morbiditással és a mortalitással is!2 A tesztcsomag és maga az eszköz (YO) ára 45,95 és 89,95 USA-dollár között van, de az optikát (YO) csak egyszer kell megvenni. USA-n kívü­li országokból az eBay-n keresztül lehet megrendelni az eszközt, és később az újabb tesztcsomagot (kit) hozzá (https:// www.yospermtest.com/).

A YO eszköz csatlakozik az okostelefonhoz 

A YO igazi mobile-health eszköz. Maga az alkalmazás angol nyelvű, ingyen le­tölthető. Az eszközt (leolvasót) és a teszt­anyagokat (kit) pedig meg kell rendelni (venni), és az alkalmazás lépésről lépés­re leírja azok használatát. Az eszköz kétrészből áll tehát: az egyik az állandóan használható optika (csak egyszer kell meg­venni, és két típusa van), ami elemzi a min­tát, vagyis az ejakulátumot (1. ábra), a má­sik pedig a tesztcsomag, amibe a mintát bele kell varázsolni, és ezt kell a kontrollok során újra megrendelni. A kezdeti csomag a következőket tartalmazza: a leolvasó (YO eszköz) és a kit: a mintavételi tartály, oldó­szer (por), pipetta, tárgylemez (2. ábra). Az ejakulátumhoz hozzá kell adni az ol­dószert, majd frappáns egyszerűséggel át kell pipettázni a speciális tárgylemezre a mintát. Végül a tárgylemezt be kell tenni a YO eszközbe (2. ábra). Az elemzett kép látványosan megjelenik saját telefonunk képernyőjén is, de az eredményeket tárol­ni lehet, illetve életkor szerint is elhelyezi a saját eredményünket (3. ábra).

A YO működése

Eredmények: spermaszám, a motilitás mértéke 

A mobiltelefon mint környezeti tényező?

Egy 38 évet (1973–2011) és 185 tanulmányt felölelő metaanalízis szerint a férfiak ferti­litása egyre csökkent ez alatt a 38 év alatt, a spermaszámuk 59,3%-kal lett kisebb. Az adatfeldolgozásba a vizsgálati évek alatt 43 000 férfi eredménye került be (Európá­ból, Észak-Amerikából, Ausztráliából és Új-Zélandból). A 38 év alatt a csökkenés aránya az évek során egyre gyorsuló, évi 1,4%. A háttérben leginkább környezeti és életmódbeli változások állhatnak, ilyen az elhízás, a dohányzás, a stressz, az étrend.2

Azonban hogy is van ez fordítva? Okoz­hatja-e az idézett spermaszámcsökkenést maga a mobiltelefon is mint környezeti tényező? Több közlemény igazolja azt, hogy részben a mobiltelefonok okozta megnövekedett rádiófrekvenciás elektro­mágneses sugárterhelés károsan befolyá­solja a spermatogenezist.3 A mobiltelefon okozta sugárterhelés az igen érzékeny Leydig-sejteket károsítja, és ezért okoz többek között spermaszámcsökkenést. Állatkísérletek arra utalnak, hogy a 10 cm-es távolság a kritikus ebben, ezért valójában nem városi legenda a mobil farzsebben való tartásától való óvás.

Azt gondolom, hogy az érintetteknek érdemes felvetni az otthoni spermaszám-ellenőrzést – andrológus tanácsát kikér­ve, vagy éppen a figyelmét a lehetőségre irányítva. A YO okostelefonon működő (mobile-health), az USA élelmiszer- és gyógyszer-felügyeleti hivatala (FDA) által elfogadott eszköz, és a spermaszám a fér­fiak általános egészségi állapotának indikátora is egyben.2

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A szerző munkahelye:
Dr. Speer Gábor
PhD, társalapító, artmedus.com

Irodalom:

1. Shaia KL, et al. An Evaluation of Mobile Applications for Reproductive Endocrinology and Infertility Providers. Telemed J E Health 2017;23:254–258

2. Levine H, et al. Temporal trends in sperm count: a sys­tematic review and meta-regression analysis. Hum Reprod Update 2017;23:646–659

3. Kesari KK, et al. Radiations and male fertility. Reprod Biol Endocrinol 2018;16:118

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[238463] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.