hirdetés

A ferritin védőhatása szepszisben

A ferritin fokozza a glukózanyagcserében résztvevő gének aktivitását, és a feltételezések szerint ezzel javítja a túlélést szepszisben.

hirdetés

Annak ellenére, hogy a szepszis (a köznyelvben vérmérgezés) több halálesetért felelős, mint a szívinfarktus, a legtöbb ember számára mégis ismeretlen fogalom. Jelentősége óriási, mivel világszerte évi 18 millióan (tehát naponta mintegy 1400-an) hunynak el benne. Egyedül  az USA-ban 135 – 215 ezer esetet regisztrálnak évente, a betegek ellátására fordított költség pedig meghaladja a 7,6 – 17,4 milliárd eurót. Szepszis során a szervezet kontrollálatlan válaszreakcióját észleljük, amint próbál védekezni a kórokozók elterjedésével szemben, megakadályozni a szisztémás fertőzés kialakulását. Ilyen esetekben a szervezet immunrendszerének egyetlen feladata van, a mikróbák elpusztítása, amely sok esetben sikerül is, azonban közben megváltozik az életfontosságú szervek, szervrendszerek normál funkciója. Sokszor a szív, az agy, a máj vagy a vese szenved károsodást, de gyakori, hogy a szervezet hipotóniás válasza miatt károsodik az egyes szervek működése. A vérmérgezésre mindenki egyénileg reagál. A reakciót befolyásolja a fertőzés típusa, a beteg életkora és társbetegségei, valamint rengeteg egyéb – többek között genetikai tényező is. Potens antibiotikumok adása is eltérő válaszreakciókat eredményez. A betegek egy része gyorsan és jó eredményekkel épül fel, azonban sokan nem reagálnak a kezelésre.

Miguel Soares, portugál kutató szerint a kezelésre jól reagáló betegekben egy közös mechanizmus a létfontosságú szerveket tartja életben, míg a szervezet a szisztémás fertőzést „tolerálja”. A kutatók az ehavi Cell-ben megjelent munkájuk során állatkísérletes modellben térképezték fel ezt a toleranciamechanizmust. A kutatás kiindulópontjául különböző szövetek vasmetabolizmusát vizsgálták. A vasanyagcsere dinamikusan változik fertőzések esetén. Ahogy a vasanyagcsere intenzitása növekszik, a glukózmetabolizmusa csökken. A kutatók elmélete szerint a vasmetabolizmus szabályozásával a máj glukóztermelésre serkenthető, így lassabban merülnek ki a szervezet energiatartalékai. Az elmélet bizonyítása a ferritin segítségével történt. Laboratóriumi körülmények közt a szeptikus egerek egy részében fokozódott a ferritin termelődése, és e csoport tagjainak jobb volt a túlélési arányát. Azt is leírták, hogy szepszisben a vércukorszint a kezdeti emelkedést követően hamar lecsökken, nem csak a kísérleti állatikban, hanem az emberekben is, a mortalitás pedig a vércukorszint esésével párhuzamosan növekszik. Magasabb ferritinszint mellett a vércukorszint csökkenése nem olyan markáns, sőt sokszor el is marad. Utóbbi kedvező túlélési marker.

A ferritin glukóztermelésre gyakorolt hatása eddig kevéssé volt ismert. A kutatócsoport szerint a ferritinfehérje a májsejtekben genetikai változásokat indít be, nevezetesen fokozza a azon fokozza, a glukózanyagcseréjében résztvevő gének expresszióját. Ferritin jelenlétében konkrétan a glukóz-6-foszfát dehidrogenáz szintje egyértelműen emelkedik, hiányában viszont jelentősen csökken a glukózfelszabadulás mértéke.

Az ismertetett mechanizmusnak nincs köze a kórokozók elleni harchoz, inkább a létfontosságú szervek működését biztosítja. A szerzők a jövőben szeretnék elméletüket a terápiában is hasznosítani.

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.