hirdetés

A gyermekkori légúti betegségek és a coeliakia

A coeliakia előfordulási gyakorisága emelkedik. Ennek okait keresve nemrégiben merült fel a légúti infekciók jelentősége a nagy kockázatú gyermekek körében.

hirdetés

Az Egyesült Államokban nem ismert a coeliakia pontos prevalenciája. Becslések szerint a betegség körülbelül minden 141. személyt érinti, ezen belül jelentős azok aránya, akik nincsenek tudatában betegségük fennállásával. Világszerte 1% körüli értékre tehető a coeliakia előfordulási aránya, és az esetek száma folyamatosan növekszik. Ennek oka részben a diagnosztikai tesztek tökéletesedése, hisz a jobb hatásfokú vizsgálatok segítségével egyre több beteget azonosítanak, de az emelkedő prevalencia nem magyarázható pusztán ezzel. A kiváltóokok tisztázására több vizsgálat is folyamatban van.

A coeliakiás betegek elsőfokú rokonai körében 1:10-hez annak esélye, hogy a betegség életük folyamán valamikor náluk is kialakul, feltehetően valamely környezeti trigger faktor hatására.

A nápolyi egyetemen dr. Renata Auricchio vezetésével végzett vizsgálat során felmerült, hogy a gyermekkori infekciók is ilyen potenciális trigger faktorok lehetnek akkor, amikor genetikai hajlam is fennáll coeliakia kialakulására. Egy 2013-ban publikált kutatásban például azt találták, hogy a rotavírus-antitestek jelenléte előre jelzi a coeliakia kialakulását. Hasonlóképpen a Norvegian Mother and Child Cohort Study is azt mutatta, hogy a 18 éves koruk előtt 10 vagy annál több fertőzéses epizódot átélt gyermekek körében jelentősen nagyobb a coeliakia kialakulásának kockázata, mint azok esetében, akiknek gyermekkorukban négy vagy ennél kevesebb alkalommal fordult elő infekció.

A gyermekkori fertőzések és a coeliakia összefüggéseit elemző korábbi vizsgálatok jelentős részében a szülők által felidézett adatokra hagyatkoztak az infekciók előfordulási arányának meghatározásakor. Frissebb és részletesebb adatok összegyűjtése érdekében most prospektív kohorszvizsgálatot indítottak. Ennek keretében nagy kockázatú gyermekeket követtek nyomon 6 éven keresztül. Eredményeiket a Pediatrics című lapban közölték.

Összesen 373 olyan olaszországi újszülött sorsát kísérték figyelemmel, akiknek családjában legalább egy személynél korábban már igazolódott coeliakia. A 6 éves nyomonkövetés során az első 6 hónapban 4 hetente, a gyermek 1 éves koráig 3 havonta,1 és 3 éves kora között 6 havonta, majd 6 éves korig évente történtek laboratóriumi vizsgálatok.

A vizsgálat ideje alatt a gyermekek 6%-ánál állították fel coeliakia diagnózisát a gyermek 3 éves koráig, 13,5%-ánál 5 éves korig, 14%-ánál 6 éves korig. Azt is megállapították, hogy a légúti infekciók – a gasztroenteritisszel összehasonlítva – kétszeresére növelik a coeliakia kialakulásának kockázatát.

A szerzők így fogalmaznak: „Felmerül annak a lehetősége, hogy a korai infekció stimulálja a genetikailag prediszponált immunprofilt, mely hozzájárul ahhoz, hogy a glutén iránti tolerancia gluténnal szembeni intoleranciába fordul át.”

A sokat vitatott „higiéne hipotézis” szerint az immunrendszert csecsemőkorban érő triggerhatások védelmet nyújtanak a későbbi autoimmun betegségekkel és allergiás megbetegedésekkel szemben. A most közzétett adatok azonban arra utalnak, hogy nem mindig ez a helyzet.

Bár a szerzők vizsgálatukat viszonylag kevés beteg bevonásával végezték, mégis újabb adatokkal bővíti az eddigi ismereteinket a coeliakia kialakulását elősegítő tényezőkkel kapcsolatban. Egyelőre úgy tűnik, hogy összefüggés van a korai életkorban kialakult infekciók és a coeliakia megjelenése között.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.