hirdetés

A gyógybetétek nem előzik meg a stressz-fraktúrákat

Míg a lábat érő erőbehatások kivédésére hivatott talpbetétek viselése mellett nem ritkábbak a sérülések és fáradásos törések, az egyéb gyógyászati segédeszközök hasznosak lehetnek.

hirdetés

A fenti megállapítást a rendelkezésre álló adatok metaanalízisével nyerték, melynek eredményét a British Journal of Sports Medicine című lap hozta nyilvánosságra. Az analízis ugyanakkor azt is igazolta, hogy az ortopédiai gyógyászati segédeszközök csökkenthetik mind a sérülések, mind a stressz fraktúrák elszenvedését, meg kell azonban jegyezni, hogy a megállapítás alapjául szolgáló adatok minősége igen változó – hangsúlyozzák a szerzők.

A fizikai aktivitással járó fokozott igénybevételből eredő fáradásos törések közé tartozik a tibia stressz szindrómája, az Achilles-ín sérülése, a plantáris fasciitis, valamint a térdfájdalom.

A láb formáját követő gyógyászati segédeszközök célja, hogy elosszák a talpra nehezedő

nyomást és befolyásolják az idegi szenzoros visszacsatolást valamint a testtartást járás és futás közben. A puha talpbetétek feladata a durva erőbehatások csillapítása; ezeket gyakran alkalmazzák a sérülési kockázat csökkentésére, illetve már fennálló váz-izomrendszeri kórállapotokban.

Annak megválaszolására, hogy ezek az eszközök mennyire hatékonyak, a közlemény szerzői 2016 júniusáig bezárólag összegyűjtötték a releváns tanulmányokat. Az ortopédiai mozgássegítő eszközökkel kapcsolatban 11 vizsgálatot, a párnázott talpbetétekkel kapcsolatban 7 vizsgálatot találtak.

Az adatok összegzett elemzése azt jelezte, hogy az ortopédiai segédeszközök összességében 28 százalékkal csökkentették a sérülések kockázatát, a lábszár és a láb stressz-fraktúrái tekintetében 41 százalékos volt a csökkenés. Ugyanakkor nem csökkent az ín/izomsérülések (köztük az Achilles-károsodás), valamint a térd- és hátfájás előfordulása. A lábat érő erőbehatások elnyelésére hivatott talpbetétek nem csökkentették a sérülés bármely fajtájának a kockázatát. Sőt az összegzett elemzés adatai fokozott kockázatot jeleztek.

A vizsgálat felépítés folytán a legmeggyőzőbb bizonyítékokat szolgáltatja az okokra és hatásokra vonatkozó következtetések levonására, mivel a rendelkezésre álló legjobb bizonyítékokat gyűjtötte össze és elemezte. A szerzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy további gondos kutatások szükségesek, mivel az elemzésbe bevont vizsgálatok minősége igen változatos volt, különösen ami a Physiotherapy Evidence Database (PEDro) pontszámot illeti, mely a vizsgálatok megtervezésének és módszertanának értékelésére kidolgozott mérőszám.

Ezen túlmenően azt is megjegyzik, hogy a bizonyítékok zömét a fegyveres testületek tagjai körében szerezték a talpbetétek és ortopédiai mozgássegítő eszközök használatára vonatkozóan, akiknél a fizikai igénybevétel és a lábbeli-viselési szokások aligha vonatkoztathatók az átlagpopulációra.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.