hirdetés

A házi gyermekorvos szerepe a HPV-prevencióban

A humán papillómavírus (HPV) és az általa kiváltott megbetegedések leküzdésének három elemét a szűrővizsgálatok rendszere, a primer prevenciót jelentő védőoltás, és a már létrejött elváltozások kezelése jelentik. A sok esetben iskola-egészségügyi feladatokat is ellátó házi gyermekorvos, akárcsak a védőnő, hiteles szakemberként kitüntetett szerepet tölt be a védőoltási programok sikerében. Ez a szerepkör kiterjed az iskolai oltóprogramokkal kapcsolatos tájékoztatásra, a HPV fiúkat érintő vonatkozásaival kapcsolatos figyelemfelhívásra, valamint az édesanyák egészségtudatosságának, HPV-vel kapcsolatos ismereteinek javítására is. A háziorvos kommunikációjának része kell legyen a HPV-kockázat, a vakcináció hatékonyságának, biztonsági kérdéseinek bemutatása, valamint a különféle hitek és attitűdök kezelése is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Pátri László, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, házi gyermekorvos, Pécs
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.