hirdetés

A házi por és a csecsemők bélrendszere

Egész életünket befolyásolja, hogy milyen baktériumok élnek bélrendszerünkben. A csecsemőkorban kialakuló bélflóra összetételét a szülésen és a táplálkozáson kívül egyéb környezeti tényezők (például a házi porban található baktériumtenyészetek) is befolyásolják. 

 

hirdetés

Az emberi bélrendszer nagyszámú és igen különböző baktériumtörzs otthona, melyek hatással vannak az egészségre és a betegségekkel szemben mutatott fogékonyságra. Ez a baktériumközösség a csecsemőkorban alakul ki, összetételét pedig nagymértékben befolyásolják a környezeti tényezők, kiváltképp a születés és az azt követő rövidebb időszak antropogén tényezői, úgymint a világra hozás módja (császármetszés vagy hüvelyi szülés) és a táplálás mikéntje (anyatej vagy tápszer), ugyanakkor az épített környezet szerepét eddig nem vették számításba. Konya és mtsai a házi porban található baktériumok és csecsemők székletében kimutatható mikrobióták közötti kapcsolatot vizsgálta 20 alanyt bevonva a Canadian Healthy Infant Longitudinal Development (CHILD) tanulmányból, a 16S rRNA gén nagyteljesítményű szekvenciális analízisével.  Annak ellenére, hogy szignifikáns különbséget nem mutatott ki a Nonmetrikus Többdimenziós Skálázás (NMDS) a székletek és a házi por mikrobiótáinak összetételében, a permutációs vizsgálat igazolta, hogy 14 bakteriális OTU (operatív rendszertani egység) az Actinobacteria (3), Bacilli (3), Clostridia (6) és Gammaproteobacteria (2) osztályokból szignifikánsan nagyobb gyakorisággal jelentek meg együttesesen a megfelelő házi por és széklet párokban, mint a véletlenszerűen permutált párok esetében. Ezen kapcsolat a beltéri környezet szerepét jelezheti a bélrendszeri mikrobióták formálásában, azonban ennek bizonyítására még további vizsgálatok szükségesek. Habár a házi por egyes baktérium nemeinek jelenlétét szoros összefüggésbe hozták a háziállat tartással (kutyáknál  Agrococcus, Carnobacterium, Exiguobacterium, Herbaspirillum, Leifsonia és Neisseria; macskáknál Escherichia), az NMDS vizsgálat nem mutatott ki a székletekben erre utaló egyértelmű mintákat.

 

Forrás: Environmental Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.