hirdetés

A kemokin-expresszió jelzi a major depresszió súlyosságát

A T-limfociták felszínén lévő, a neurológiai funkciókat befolyásoló kemokinreceptrorok koncentrációja feltehetően összefügg a major depresszió súlyosságával.

hirdetés

Egy 54 résztvevőn végzett vizsgálat szerint a major depresszióban (MDD-ben) szenvedő felnőttek vérében jelentősen csökkent a T-limfociták kemokin receptor 4 expressziója, ami a poligenikus kockázati score-ral (PRS) kombinálva előre jelzi a betegség súlyosságát. (A „poligenikus kockázati score” a genetikus kockázati score kiterjesztése egy csomó, valószínű összefüggést mutató markerrel. Utal az egyén különböző betegségekkel szembeni kockázatára.)

A kemokinek és receptoraik befolyásolják a neuroendokrin jelátvitelt, a neurotranszmissziót és a neuronok, valamint a mikroglia közötti kölcsönhatásokat, ilyen módon szerepet játszhatnak a major depresszió kórélettanában és a depressziós viselkedésben. Dr. Jana Freff és munkatársai (Münsteri Egyetem, Németország) most azt igazolták, hogy egyes kemokinek koncentrációja potenciálisan képes megjósolni a depressziós zavar súlyosságát. A legújabb kutatásukban azonosítottak egy, a betegséggel összefüggést mutató single-nucleotid polimorfizmust, ami felhasználható az egyén kumulatív poligenikus kockázati score-jának kiszámítására. Bár a PRS csak a fenotípus-változatok egy kis részét magyarázza meg, de mégis használható eszköz annak tanulmányozására, hogy a genetikai faktoroknak milyen szerepük van az olyan komplex betegségekben, mint az MDD.

A Journal of Affective Disorders folyóiratban 2022. augusztus 1-én megjelent tanulmányukban 33 MDD-ben szenvedő kórházi beteget hasonlítottak összes 21 egészséges kontroll személlyel. A vérmintákat a betegek felvételekor és a 6 hetes kezelés után vették le. Az MDD súlyosságát a Hamilton Rating Scale for Depression és az Inventory of Depressive Symptomatology segítségével mérték fel. A kemokin receptor 4 szintjét (a CCR4 szintjét) az átlagos fluoreszcencia intenzitás (MFI) alapján mérték.

Az MDD-ben szenvedő betegeknél szignifikánsan csökkent a CD4+ T sejtek felszínén a CCR4 expresszió, ugyanakkor a CLL17 és a CLL22 ligandok szérumszintje az egészséges kontrollokhoz képest magasabb volt.  A kutatók a T-sejtek felszínén lévő CCR4 expresszió és az MDD súlyossága közötti összefüggést vizsgálták. A súlyosan depressziós betegekben alacsonyabb volt a CD4+ T-sejteken mérhető CCR4 szintje, mint a nem depressziós, vagy az enyhén depressziós betegekben.

A CCR4 expresszió ezen kívül számos szomatikus és kognitív-affektív jellegzetességgel is szignifikáns összefüggést mutatott a „Beck Depression Inventory II” szerint, többek között eltűnt az élvezet (P<0,05), agitáció jelent meg (P<0,01), és problémák voltak a koncentrációval is (P<0,05). Összességében a BDI II összértéke negatív kapcsolatot mutatott a CCR4 MFI-vel (P<0,05), ami azt igazolta, hogy az alacsonyabb CCR4 szintekkel súlyosabb MDD jelentkezik.

Felmérték az MDD súlyosságát befolyásoló immunparaméterek és a PRS prediktív értékét is. Bár nem találtak szignifikáns összefüggést a PRS és az immun-paraméterek között, de a PRS-t is tartalmazó „cross-disorder” fenotípus és kronotípus javítani képes az MDD súlyosságára utaló immun-paraméterek prediktív értékét. A jövőben figyelembe kell venni a genetikai adatokat.

Ugyanakkor a tanulmány eredményeit az alacsony esetszám némileg korlátozza. Több betegen végzett vizsgálatokra van szükség, melyekben nemcsak a CCR4 funkcionális szerepét kell értékelni, hanem vizsgálni kell a CCR4 a remisszió, vagy a kezeléssel szembeni rezisztencia összefüggését is, valamint a genetikai faktorok és az MDD helyzet összefüggéseit is. Mindamellett ez a vizsgálat kimutatta, hogy MDD-ben megváltozik a CCR4 expresszió, és a depresszió kezelésére a jövőben a CD4+ T-sejtek lévő CCR4-t kell megcélozni.

Forrás:

Splete H. Chemokine expression predicts MDD severity. MDedge News. August 11, 2022.

Freff J, Beins EC, Bröker L, et al. Chemokine receptor 4 expression on blood T lymphocytes predicts severity of major depressive disorder. J Affective Disorders, Volume 310, 1 August 2022, 343-353.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.