hirdetés

A kopaszodás mechanizmusa

A bőr sejtjein keresztüli jelátvitellel gátolja egy stresszhormon a szőrtüszők őssejtjeinek aktiválódását, állapította meg egy Nature-tanulmány. A jelátvitel blokkolásával stimulálható lehet a hajnövekedés.

hirdetés

A Covid fertőzésen átesettek negyede tapasztal hajhullást hat hónappal a tünetei megjelenése után, amit valószínűleg a fertőzéssel és gyógyulással járó stressz okoz, írja a Nature tudományos ismeretterjesztő magazinja. A krónikus stresszt régóta összefüggésbe hozzák a kopaszodással, azonban eddig nem tudtuk, milyen mechanizmus révén vezet a stressz a szőrtüsző-őssejtek diszfunkciójához, folytatja a felfedezést ismertető Rui Yi. A szintén a Nature-ben megjelent tanulmány (Sekyo Choi és munkatársai: Corticosterone inhibits GAS6 to govern hair follicle stem-cell quiescence) egérkísérletekben tárta fel az összefüggés hátterét.

 

Életünk során a hajnövekedés három stádiumon keresztül zajlik: 1. növekedési, anagén fázis, 2. degenerációs, katagén fázis, 3. nyugalmi, telogén fázis. Az anagén fázisban a szőrtüszők/follikulusok folyamatosan tolják ki a növekvő szőrszálat, a katagén fázisban a növekedés megáll és a follikulus alsó része elsorvad, de a hajszál a helyén marad, míg a telogén fázisban kihullik; súlyos stressz esetén sok follikulus kerül idő előtt telogén fázisba. A telogén fázisban a szőrtüsző-őssejtek nem osztódnak, nem hoznak létre progenitor sejteket.

 

A szőrtüsző-őssejteket 30 éve fedezték fel, és azóta számos olyan szabályozó molekulát is azonosítottak, amelyek aktiválódásukat irányítják. Ezeket a jelátvivő proteineket és transzkripciós faktorokat zömmel maguk az őssejtek és a környezetükben lévő szupportív sejtek (dermális papillasejtek) termelik, azonban a szisztémás jelátvitel, így pl. a krónikus stressz hatásának mechanizmusa eddig ismeretlen volt.

 

A szisztémás hatások feltárása érdekében Choi és munkatársai először eltávolították a kísérleti állatok mellékveséit, aminek eredményeképpen az egerek szőrtüszői jóval rövidebb ideig maradtak telomer fázisban (20 nap vs. 60–100 nap). Ezt követően kortikoszteron adagolásával sikerült elnyomniuk a mellékveseirtott állatok gyors szőrnövekedését és helyreállítani a normális szőrnövekedési ciklust. Egy másik kísérletben 9 hétig enyhe stressznek tettek ki normál egereket, és kimutatták, hogy az állatokban a megnövekedett kortikoszteron-szint csökkent szőrnövekedéssel jár együtt.

 

A következő lépésben azt tisztázták, hogyan érzékelik a szőrtüsző-őssejtek a kortikoszteront, ehhez a follikulus különböző sejttípusaiban szelektív módon kikapcsolták a glükokortikoid-receptorokat. Mint kiderült: a dermális papillasejtek glükokortikoid-receptorainak szelektív kikapcsolása blokkolja a kortikoszteron szőrnövekedést gátló hatását, míg az őssejtek receptorainak kikapcsolása nincs ilyen hatással. Az őssejtek tehát a dermális papillasejtek közvetítésével érzékelik a szisztémás stresszhatást; a továbbiakban ennek a jelátviteli mechanizmusnak a tisztázásához a kutatók elemezték a papillasejtek által expresszált mRNS-eket, és találtak egy molekulát, ami egy növekedést blokkoló fehérje szintéziséhez vezet (growth arrest-specific 6 protein; GAS6). A GAS6-ot adenovirus-vektorral normál egerek bőrébe juttatva extra szőrnövekedést értek el, ha pedig a fehérjét krónikus stressznek kitett vagy kortikoszteronnal kezelt egerek bőrébe juttatták, akkor helyreállt az egerek normális szőrnövekedése. A továbbiakban azt is igazolták, hogy az őssejtek expresszálnak egy, a GAS6 receptoraként szolgáló fehérjét, valamint azt, hogy a GAS6 az őssejtek osztódásában közreműködő gének expressziójának serkentése mellett egyéb ismert jelátviteli útvonalak működésébe nem avatkozik be (azaz a remények szerint nem tumorigén).

 

A kutatást ismertető cikk ehhez hozzáteszi: az embereken történő klinikai vzsgálatok előtt még tisztázni kell a többi között azt is, hogy az emberben a kortikoszteron ekvivalensének számító kortizol és a GAS6 ugyanilyen hatással van-e a szőrszálakra. Ha az is bebizonyosodik, hogy a forszírozott GAS6-expresszió nem jár tumorképződéssel, a GAS6 fejbőrbe injektálásával kezelhetővé válhat a kopaszság.

 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.