hirdetés

A légúti betegségek korai növekedése várható

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ a több vírus által okozott légúti megbetegedések korai megugrására figyelmeztet.

hirdetés

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ a több vírus által okozott légúti megbetegedések korai megugrására figyelmeztet. Mivel az influenzavírusok, a légúti szincitiális vírus (RSV, respiratory syncitial virus (RSV)), a SARS-CoV-2 és a rhinovírus/enterovírus egyidejűleg keringenek, az ügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy a vírusaktivitás ezen konfluenciája már a szokottnál korábban sok megbetegedést okozhat, és nagy terhet róhat az egészségügyi rendszerre.

"A betegségek előfordulásának korai növekedése szükségessé teszi a légúti vírusok megelőzésére és kezelésére szolgáló intézkedések optimalizálását, az oltások és a vírusellenes terápiák időben történő alkalmazásának fontosságát" - áll a figyelmeztetésben.

A CDC jelentése szerint az RSV aktivitás országosan növekszik.

A CDC adatai szerint az influenzás esetek száma továbbra is emelkedik, a vírusaktivitás az Atlanti-óceán déli részén, középső részén és a nyugati part déli-középső részén a legmagasabb. "Egy évtizedre visszamenőleg jelenleg a legmagasabb az influenza miatti kórházi kezelések aránya" - mondta José Romero, a CDC Nemzeti Immunizációs és Légúti Betegségek Központjának igazgatója egy sajtótájékoztatón. Az ügynökség becslései szerint ebben a szezonban eddig 1,6 millió megbetegedés, 13 000 kórházi kezelés és 730 haláleset várható az influenza miatt. November 4-ig két gyermek halt meg influenzában.

Bár a COVID-19 megbetegedések száma az elmúlt három hétben nem nőtt, a CDC szerint a SARS-CoV-2 magas szintű cirkulációja várható idén ősszel és télen is – áll az egészségügyi riasztásban.

Az ügynökség azt tanácsolta, hogy minden 6 hónapos vagy annál idősebb, arra alkalmas személyt oltsunk be a COVID-19 és az influenza ellen. Az RSV-hospitalizálás elleni védelem érdekében a magas kockázatú gyermekeknek monoklonális antitestet tartalmazó palivizumabot (Synagis) kell kapniuk. A magas kockázatú gyermekek közé tartoznak a 29. terhességi hét előtt született csecsemők, a krónikus tüdőbetegségben vagy hemodinamikailag jelentős veleszületett szívbetegségben szenvedő, 2 évesnél fiatalabb gyermekek, továbbá a csökkent immunrendszerű vagy neuromuszkuláris rendellenességekben szenvedő gyermekek.

Minden igazolt vagy gyanított influenzában szenvedő olyan beteget, akit kórházban ápolnak, akinél nagyobb az influenza szövődményeinek kockázata, vagy akinek súlyos vagy progresszív betegsége van, a lehető legkorábban vírusellenes szerekkel, például orális oszeltamivirrel (Tamiflu) kell kezelni.

Azokat az igazolt SARS-CoV-2 fertőzésben szenvedő betegeket, akiknél fokozott a szövődmények kockázata, szintén szükséges vírusellenes szerekkel is kezelni, például nirmatrelvirrel és ritonavirrel (Paxlovid) vagy remdesivirrel (Veklury).

A betegeket figyelmét fokozottan fel kell hívni a gyakori kézmosás szükségességére, arra, hogy köhögéskor és tüsszentéskor takarják el arcukat, betegség esetén feltétlenül maradjanak otthon, és kerüljék a betegekkel való közvetlen érintkezést.

"Nem kétséges, hogy ezen a télen kihívásokkal kell szembenéznünk" - mondta Dawn O'Connell, a HHS felkészültségért és reagálásért felelős helyettes államtitkára -, de nem szabad elfelejteni, hogy az RSV és az influenza nem új keletű, és biztonságos és hatékony vakcináink vannak A COVID-19 és az influenza ellen."

Forrás:

Increased Respiratory Virus Activity, Especially Among Children, Early in the 2022-2023 Fall and Winter https://emergency.cdc.gov/han/2022/han00479.asp

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.