hirdetés

„Szezonon kívüli” vírusfertőzések

Amerikai gyermekgyógyászok azt tapasztalták, hogy a korábban„téli vírus”-ként ismert RSV-fertőzések száma váratlanul megemelkedett a nyáron.

hirdetés

Az RSV (respiratory syncytial virus) - fertőzés különösen a csecsemőknél és az idős felnőtteknél okozhat súlyos megbetegedéseket és rendszerint télen jelentkezik. Idén nyáron azonban egyes amerikai államokban egyre szaporodó esetszámokat észleltek.

Az RSV nem az egyetlen szezonon kívül jelentkező, néha furcsán viselkedő vírus. Az influenza szezonális jellege megváltozott, néha nincs, máskor meg jóval a „normális” fertőzési időszakon túl is terjed. Egyesek szerint egy „influenza B” törzs már nem is létezik, mások szerint vissza fog jönni. A súlyos megfázások száma – melyeket sokan „szuper megfázásoknak” neveznek – szintén emelkedett az utóbbi meleg hónapokban.

A szezonon kívüli variációk magyarázata sok vitát gerjesztett az epidemiológusok és a virológusok között: vajon az emberi habitus és magatartás, vagy az évszakok játszanak-e fontosabb szerepet a vírusos betegségek átvitelében? A kutatók vizsgálták a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírus és az egyéb vírusok közötti interakciókat. Amennyiben egyidőben megfertőződünk COVID-19-cel és más vírusokkal, súlyosabb lesz a COVID-19, vagy enyhébb? A kutatások ellentmondásosak.

2022. nyár: 2021. ismétlődik?

RSV: a legtöbb gyermek 2 éves kora előtt találkozik a vírussal, de mivel rendszerint enyhe lefolyású, az Egyesült Államokban minden évben kb. 58.000 5 év alatti gyermek kerül mindössze kórházba. A CDC szerint a pandémia időszakában, 2020. január és április között csökkent az RSV-k száma, a „történelmileg” szokásos alacsony szinten maradt, hetente mindössze 1% pozitív RSV-t jegyeztek fel. Viszont az esetek száma 2021. április után növekedésnek indult, majd a tavalyi nyár során, a  zárlat feloldása után az RSV fertőzések száma nem várt módon emelkedni kezdett. A CDC az USA déli államaiban tapasztalt „interszezonális” RSV fertőzések megjelenése miatt 2021. júniusában azt tanácsolta, hogy a COVID-negatív légúti problémás esetekben növeljék az RSV szűrések számát.

Az RSV 2020-2021 telén mért csökkenése miatt a CDC felhívta a figyelmet, hogy az idősebb csecsemőknél és a már tipegő kisgyerekeknél magasabb az RSV kockázata, mivel az előző 15 hónapban nem voltak kitéve a szokásos RSV-nek.

2022 nyarán az amerikai gyermekgyógyászok az RSV hasonló emelkedését várják Main és Texas államokban.

Influenza: 2020. októbertől 2021. májusig az influenza jóval kisebb arányban fertőzött, mint 1997 óta bármelyik előző influenza szezonban. A szakértők 2021 végén felvetették, hogy az influenza egyik típusa, a B/Yamagata el fog tűnni. A 2021-2022-es influenza-szezon a CDC szerint enyhe volt, két hullámban jött, a második hosszabb volt, mint az első. Az influenza alacsony aktivitása csökkent, a CDC figyelmeztetett a nyári fertőzések kialakulásának veszélyére.

Megfázás: tudományos megfigyelések nincsenek, de sok orvos állítja, hogy idén nyáron több a megfázás, és azok is súlyosabbak, mint a szokásos.

A CDC szerint 2021 eleje óta nőtt a koronavírusok és a respiratorikus adenovírusok, és 2020. június óta a rhinovírusok előfordulása.

Viselkedés vs. szezonok

A légúti vírusfertőzések szóródása tekintetében az infektológusok két dologra hívják fel a figyelmet:

„Az egyik az, hogy télen a hőmérséklet és a páratartalom egyes vírusoknak kedvez, emiatt hosszabb időszakra nyúlik el a transzmissziós időszak” – mondta Dr. Dean Blumberg (University of California Davis Health). „A másik különbség, hogy nyáron több időt töltünk a szabadban, emiatt egy nagyobb légtérben távolabb vagyunk egymástól és kisebb vírus-koncentrációnak vagyunk kitéve.”

És mi a helyzet a „szuper megfázással”? A COVID-19-es lezárások és a „szociális távolságtartás” jelentősen lecsökkentette a leggyakoribb, a megfázásokat is okozó vírusokkal való találkozást – mondta Dr. Neil A. Mabbott (University of Edinburgh, UK). Ezek ellen a gyakori megfázást okozó vírusok ellen az immunitás a kb. 8-9 hónapig tartó természetes fertőzés során alakul ki. Minden télen találkozunk az új vírus-variánsokkal, immunitásunk egy újabb megerősítést kap. Ez magyarázza, hogy a megfázások relatíve enyhék.  A pandémiás lezárások, a kézfertőtlenítők, stb. miatt sok ember nincs kitéve vírusoknak – a szokásos megfázás vírusainak sem. Ha a lezárásokat feloldják, a szokásos megfázást okozó vírusok ismét keringeni kezdenek. „Immunrendszerünk kevésbé képes eliminálni a fertőzéseket, mint régebben, emiatt erősebbek a tünetek azt a látszatot keltve, hogy egy szuper-megfázásról van szó.”

Maga a megfázás valószínűleg nem különbözik attól, amilyen a pandemia előtt volt, de a körülmények az emberek lezárás utáni találkozásai, a csecsemők immunitásának hiánya, a maradék vírusok folyamatos mutációi, a sok vírus ellen normál esetben fennálló immunitásunk mind kedveznek egy szuper megfázás kialakulásának. A vírus-expozíciók hiánya részben magyarázza, hogy egyes vírusok szezonon kívül is támadnak. Pl. a mivel az RSV kevésbé kering az emberek között, az anyák kevésbé adják át a kisbabáiknak, így ezek azok a szokásosnál sérülékenyebbek.

A vírusok kölcsönhatásai

A vírusok megváltozott viselkedésének oka lehet az is, hogy a SARS-CoV-2 vírus az egyéb légúti vírusokkal kölcsönhatásba lép. Kérdés, hogy a szokásos megfázás vagy az influenza együttes fertőzés esetén hogyan befolyásolja a COVID-19 lefolyását? Egyes vizsgálatokban kimutatták, hogy a T-sejtek a szokásos megfázás esetén szaporodnak, így egyeseknél „kereszt-védelmet” jelenthetnek a COVID-19 ellen. Viszont más tanulmányok az állapították meg, hogy a szokásos megfázás elleni immunitás súlyosbíthatja a COVID-19 fertőzést. A UK-ben kb. 7000, COVID-19-os beteg között 583-an voltak, akik RSV-vel, influenzával, vagy adenovírussal is fertőzöttek voltak, és körükben magasabb volt a halálos kimenetel kockázata.

Doheny K. Summer flu, RSV in July, ’Super Colds’? WebMDHealth News. August 01, 2022

FORRÁS

Nature Reviews Immunology: “Respiratory syncytial virus after the SARS-CoV-2 pandemic – what next?”

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.