Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 1258
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-31

A Journal of the American Medical Association-ban megjelent elemzés azt mutatta, hogy a hosszú COVID-ban szenvedő emberek 90%-a kezdetben csak enyhe COVID-tüneteket tapasztalt.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-26

2020-ban az újonnan azonosított SARS-CoV-2 koronavírus gyors terjedése miatt a globális közegészségügyi intézmények stratégiákat dolgoztak ki a terjedés megállítására és a halálozás csökkentésére, amelyek nyomán más fertőző ágensek terjedése is jelentősen csökkent.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-25

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) új irányelvei szerint már az alapellátásban dolgozóknak is drasztikusabban kellene kezelniük a gyermek- és serdülőkori elhízást, és  az elhízáshoz gyakorta kapcsolódó társbetegségeket.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-17

A gyermekeknél a SARS-CoV-2 fertőzés után 2-6 héttel jelentkező multiszisztémás gyulladásos szindróma (MIS-C) gyakoribb, mint azt korábban gondolták.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-16

Míg lassan 3 éve már a COVID pandemia uralja életünket, idén már hármas járvánnyal kell szembe néznünk: a koronavírus, az influenzavírus és az RSV egyszerre támad.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-12

Mi áll a macskafélék ember iránti vonzódásának hátterében? Lehetséges, hogy válogatós természetük? És milyen hatással vannak az emberi egészségre?

#7
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2023-01-11

A génterápia folyamatosan fejlődő speciális kezelési eljárás. Módszere a be­tegségért felelős hiányzó gén pótlása, a genetikai információ átíródását gátló tényezők kiiktatása, a kórosan működő gén kiütése, és különféle gén­szerkesztési eljárások. A közlemény a neurodegeneratív és neuromuscularis betegségek génterápiás lehetőségeit ismerteti.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-12-19

22 éves kor előtt már egyetlen feji- vagy nyaki CT-vizsgálat is megnöveli az 5 éven túli agydaganat, különösen a glióma kialakulásának kockázatát.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-12-13

Az FDA csütörtökön engedélyezte a bivalens COVID-19 vakcinákat olyan 6 hónapos korú gyermekek számára, akik korábban megkapták a Moderna vakcinát, vagy akik még nem fejezték be az elsődleges Pfizer vakcina sorozatukat.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-11-26

A Neurology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a COVID-19-et elszenvedetteket a betegséget követő 6 hónapban jobban fenyegeti az epilepsziás roham kockázata, mint azokat, akik influenzások voltak.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.