hirdetés

Influenza elleni oltás és szívelégtelenség

Az influenza vakcina rendszeres felvétele csökkenti a szívelégtelenségben szenvedő betegek szezonális halálozását.

hirdetés

Egy 5129 résztvevőt tartalmazó prospektív, randomizált globális vizsgálat eredményei szerint azok a szívelégtelenségben szenvedő betegek, akik 3 éve rendszeresen megkapják az évenkénti influenza elleni oltást, szignifikánsan ritkábban kerülnek kórházba és szignifikánsan kevesebben halnak meg pneumoniában, mint a placebóval oltott társaik.

Bár a vizsgálatban nem sikerült kimutatni, hogy az influenza védőoltásoknak köszönhetően az összes halálozás is csökkent volna a vizsgálat teljes 3 éve során, azonban az influenza szezon csúcsán jelentős, 21%-os csökkenés következett be a halálozás relatív kockázatában és szintén jelentősen, 23%-kal csökkent a kardiovaszkuláris halálozás a kontrollokhoz képest.

Dr. Mark Loeb (McMaster University, Hamilton, Ontario) az American College of Cardiology évenkénti tudományos találkozóján elmondta, hogy „ez volt a szívelégtelenségben szenvedők és az influenza vakcina összefüggésének első randomizált, kontrollált vizsgálata, és azt tapasztaltuk, hogy a védőoltásoknak köszönhetően csökkent a halálozás”, de azt is hozzátette, elkövették azt a hibát, hogy a vizsgálatban két elsődleges végpontot határoztak meg a kardiovaszkuláris halálozás, a nem végzetes szívinfarktus és a nem végzetes stroke kombinált értékének mérésére, valamint ennek a kombinált végpontnak és a hospitalizációnak mérésére

A vakcinanem védte a szívelégtelenségben szenvedőket az influenza szezonon kívül. A vizsgálat megtervezésénél hiba volt, hogy a két csoport közötti eredmények gyűjtését tűzték ki célul. Az egész 3 éves időszakot tekintve az influenza-vakcinációhoz csak 7%-os relatív kockázatcsökkenés társult az elsődleges végpont tekintetében, ami nem volt szignifikáns, és nem volt szignifikáns a másodlagos végpontban bekövetkezett 9%-os relatív csökkenés sem. Számos másodlagos végpont eredményei az előnyös hatások mellett szólnak. Ezek között volt a 3 éves követés, melynek során a bármilyen okból történt első kórházba-kerülés 16%-os, jelentős relatív csökkenése volt kimutatható a placebo csoporthoz képest (P=0,01) és relatív 42%-kal csökkent a pneumonia első előfordulásának kockázata (P=0,0006).

Az influenza-szezonban a vakcinációnak köszönhetően 18%-kal csökkent az elsődleges végpont (az első események) száma a placebóhoz képest. Ebben az időszakban szintén jelentésen csökkent az összes halálozás és a kardiovaszkuláris halálozás is. Mindent egybevetve (a neutrális elsődleges végpont ellenére) az adatok rámutatnak a szívelégtelenségben szenvedők influenza-elleni oltásának fontosságára.

Dr. Mark H. Drazner (vezető kardiológus, University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas) szintén az influenza vakcinálás mellett emelt szót. Régebben a szívelégtelenségben szenvedők influenza elleni védőoltásáról főleg csak megfigyeléses adataink voltak. Ebben a randomizált, placebóval ellenőrzött, prospektív vizsgálatban a hatásosság bizonyítást nyert. Az influenza védőoltás nagyon hatásos és a népegészségügy számára költséghatékony. A kórházi kezelések és a halálozás csökkenése pedig igen jelentős eredmény.

Míg az ismertetett vizsgálat magas jövedelmű, „nyugati” államokban zajlott, addig az influenza vakcina által megelőzhető vaszkuláris mellékhatásokat elemző vizsgálatba (Influenza Vaccine To Prevent Adverse Vascular Events , IVVE) Kína, India, Fülöp-szigetek, Afrika, Közép-Kelet alacsony jövedelmű országaiból vontak be szívelégtelenségben szenvedő, NYHA II-III és IV funkcionális stádiumban lévő betegeket. A betegek átlagéletkora 57 év volt, nagyobb részük nőbeteg volt. E vizsgálat eredményeit Dr. Mark Loeb 2022. április 3-án adta elő Washington DC-ben az ACC-n.

Forrás:

 Zoler ML. Flu vaccines cut seasonal death in patients with heart failure. Medscape Medical News > Conference News > ACC 2022. April 15, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.