hirdetés

A leptospirózis nagyobb problémát jelent, mint gondolnánk

A leptospirózis, az egyik leggyakrabban előforduló zoonózis jelenleg évente több mint 1 millió új fertőzést okoz, és évente csaknem 59 ezer halálos áldozatot szed. A PLoS Neglected Tropical Diseases cikke szerint a fertőzés valószínűleg elterjedtebb, mint gondolnánk.

hirdetés

A leptospirózis szociális-ökológiai probléma, mivel többnyire a társadalom legszegényebb rétegeit érinti. Albert Ko, a Yale Egyetem Epidemiológiai és Mikrobiológiai Intézetének professzora „súlyosan elhanyagolt betegségként” említi a leprospirózist. Ko munkacsoportja a nyilvánosságra hozott morbiditási és mortalitási adatok szisztematikus áttekintése alapján betegségmodellt dolgozott ki, hogy felbecsülje a leptospirózis okozta humán terheket.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy a fertőzés incidenciája az elkövetkezendő évtizedekben emelkedő tendenciát mutathat, melynek oka a globális klímaváltozás és a gyors urbanizáció. Az előrejelzések alapján a Föld lakosságának nagyvárosi nyomornegyedekben élő része 2030-ra megkétszereződik és eléri a 2 milliárdot, ami a járványok terjedésének is kedvez.

A leptospirózis a fertőzött patkányok, kutyák és más emlősök vizeletével terjed. A kórokozó a vízben vagy a talajban akár heteken-hónapokon át életképes maradhat, és a fertőzött vízzel kerülhet be az ember szervezetébe.

Az esetek 73 százaléka a trópusi országokban fordul elő, különösen a latin-amerikai, afrikai, ázsiai és szigetlakó szegények között a városok szegénynegyedeiben és az elmaradott vidéki régiókban. A 20 és 29 év közötti férfiak statisztikailag szignifikánsan nagyobb eséllyel fertőződnek leptospirózissal és halnak meg a betegség következtében. A halálos kimenetel valószínűsége az életkor előrehaladtával emelkedik.

Az egyesült államokbeli Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 1998-as adatai szerint 775 betegnél fordult elő Leptospira-expozíció, mely 110 esetben fertőzéshez vezetett, ezzel kirobbantva az ország eddigi legnagyobb dokumentált leptospirózis járványát. Az esetek kiindulópontjai a wisconsini és floridai vizek voltak. Arról is beszámoltak, hogy a városi régiókban emelkedik a gyermekkori esetek száma. Mindezek nyomán 2013 januárjában a leptospirózist ismét a bejelentendő betegségek közé sorolták.

A CDC dokumentuma a veszélyeztetett személyek között sorolja fel a mezőgazdákat és bányászokat, a vízi sportokat űzőket és a kalandtúrázókat. Az Egyesült Államokban évente 100–200 eset fordul elő, ennek fele a Hawaii-szigeteken, a halálozási ráta körülbelül 1–5 százalék.

A fertőzés inkubációs ideje rendszerint átlagosan 7 (2−29) nap. A tünetek többnyire hirtelen jelentkeznek, az első fázisban lázzal, fejfájással, hidegrázással, izomfájdalmakkal, hányással, sárgasággal, anémiával, néha bőrkiütéssel, melynek megjelenését követően a beteg esetenként jobban érzi magát. Kezelés nélkül a betegség a második stádiumba megy át, melyet Weil-betegségként is szoktak emlegetni. Ebben a stádiumban előfordulhat tüdővérzés, vese- vagy májelégtelenség vagy meningitisz, amely több hónapra elhúzódó betegséghez vagy akár halálhoz is vezethet. Megfelelő antibiotikumkezelés mellett a betegség időtartama néhány naptól 3 hétig terjedhet.

Alapvető probléma a megfelelő diagnosztikai teszt hiánya, mivel a kezdeti tünetek átfedést mutatnak a maláriával, a dengue-lázzal és az enterális lázzal. A leptospirózis félrediagnosztizálása súlyos szövődményekhez vezethet, és kedvezőtlen kimenetelt eredményez. Korrekt kórisme birtokában meg lehet kezdeni az antibiotikum adását, bár a terápia sikeressége változó lehet.

A szerzők azt remélik, hogy a mostani vizsgálat adatait látva az egészségpolitikusok megteszik a megfelelő intézkedéseket. „Vizsgálatunk azt igazolta, hogy ez a potenciálisan életveszélyes betegség nagy egészségügyi terhet ró az érintettekre és az ellátó rendszerre egyaránt, amit hosszú időn át nem kezeltek a súlyának megfelelően, mivel a leptospirózis éppen a világ legszegényebb régióinak a problémája” – mondja Ko professzor.

Jelenleg nem áll rendelkezésünkre hatásos módszer a betegség kontrollálására, ezért fontos, hogy a döntéshozók kellő összegeket invesztáljanak a prevencióba, mint amilyen például új vakcinák kifejlesztése, a háttérben álló környezeti és szociális tényezők kontrollálása, illetve azoknak a társadalmi egyenlőtlenségeknek a felszámolása, melyek elősegítik a fertőzés továbbadását.

A szerzők remélik, adataik változtatnak azon a tényen, hogy a leptospirózist mind ez ideig elhanyagolt szakterületként kezelték.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.