hirdetés

A marihuána problémákat okozhat terhességben

A marihuánához hasonló vegyületek (endokannabinoidok) terhességi szövődményekhez, például praeeclampsiához vezethetnek. A marihuánáról az is bebizonyosodott, hogy megváltoztatja a placenta normális működéséhez szükséges genetikai és biológiai utakat.

hirdetés

A Cincinnati Gyermekkórház szakemberei új bizonyítékokat adtak közre a The Journal of Biological Chemistry című lap legfrissebb számában. Eszerint zavart szenved a normális terhesség szempontjából létfontosságú embrionális sejtek vándorlása. Ezen belül is különös jelentőségük van a méhlepényt alkotó trophobast-sejteknek, melyek működése amiatt károsodik, hogy a szervezetben termelődő endokannabinoid lipidmolekulák megzavarják a placenta működésében alapvető szerepet játszó biológiai jelutakat.

A most nyilvánosságra hozott tanulmány megerősíti a Drug Testing and Analysis című lap augusztusi számában közölt megállapításokat, melyek szerint a „potens” marihuánában és a „szintetikus marihuána” más formáiban megtalálható THC (tetra-hidro-kannabinol) már a fogamzás után két héttel károsítja az embrionális fejlődést.

A súlyos terhességi szövődmények közé tartozó, magas vérnyomással és proteinuriával kísért praeeclampsia az anya és a magzat szempontjából is veszélyállapotot jelent, melyet gyakran kísér a placentaműködés zavara. A korábbi kutatások eddig még adósak maradtak a praeeclampsia pontos okának feltárásával.

A kutatócsoport most olyan preimplantációs egérembriókat tanulmányozott, melyekben egy mutációs segítségével megváltoztatták az endokannabinoid jelutakat. Ez alapján úgy tűnik, hogy a trophoblast-őssejtek migrációja az endokannabinoid jelutak felerősödésével és gyengülésével egyaránt társulhat.

Sudhansu K. Dey részlegvezető így fogalmaz: „Vizsgálatunk eredményei aggodalmakat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a kannabisztermékekkel történő expozíció kedvezőtlenül befolyásolhatja a korai embrionális fejlődést, mely aztán a terhesség későbbi szakaszában állandósulhat. Annak ismeretében, hogy az endokannabinoid jelutak kulcsszerepet játszanak a központi idegrendszer fejlődésében, a jövőbeni vizsgálatok során érdemes lenne tanulmányozni, hogy a korai embrionális fejlődés során a sejtmigrációval összefüggő, kannabiszhatás által érintett gének részt vesznek-e az agy fejlődéséhez szükséges neuronális sejtmigrációban is.”

Dey laboratóriumának korábbi kutatásai azt jelezték, hogy a normális terhesség és szülés szempontjából alapvető fontosságú a koraterhességben zajló fejlődési lépések pontos időzítése, például az, hogy az embrió mikor és hogyan ágyazódik be a méhben. A kutatás keretében 2006-ban végzett egyik vizsgálat azt igazolta, hogy amennyiben az anya marihuánás cigarettát szív terhessége korai szakaszában, sőt már a fogamzás idején, úgy nem biztosított az embrió zavartalan és biztonságos útja a petefészekből a méhbe, ami korai vetéléshez vezethet.

A jelen vizsgálat célja a még be nem ágyazódott embriók tanulmányozása volt. A kutatócsoport DNS-microarray módszert használt annak meghatározására, hogy a normális embrionális fejlődéshez elengedhetetlen gének expressziós szintjét miként befolyásolják a kóros endokannabinoid jelutak.

Az embriók egy részében az endokannabinoid jelutat a Cnr1 gél deléciója révén elnémították. (A Cnr1 gén aktiválja az endokannabinoid jelutakat.) Az egerek másik csoportjában mutáció segítségével ahhoz hasonló szinteket hoztak létre, mint amilyenek a THC-vel (a kannabiszban lévő aktív pszichotróp vegyület) kezelt, vad típusú egerekben detektálhatók.

A két csoport vizsgálata alapján azt találták, hogy a THC-vel kezelt állatoknál a vad típusú egerekhez képest alacsonyabb szinten expresszálódnak a normális embrionális fejlődéshez és sejtmigrációhoz elengedhetetlen gének. A trophoblast-sejtek a placenta kialakulásáig biztosítják, hogy az embrió biztonságban az uterusban maradjon; a foetus és a méhfal közötti kapcsolat ugyanakkor a tápanyagok cseréjét is lehetővé teszi.

A szerzők szerint a praeeclampsia okának feltárása céljából indított jövőbeni kutatások során már a most alkotott és bemutatott egérmodellt is alkalmazni lehet.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.