hirdetés

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök nem okoznak kismedencei gyulladásos betegséget

Intrauterin fogamzásgátló eszköz (IUD) felhelyezését követően csekély a kismedencei gyulladásos betegség (PID) kialakulásának esélye, függetlenül attól, hogy korábban történt-e szűrés gonorrhoea és Chlamydia fertőzés irányában.

hirdetés

Erre a következtetésre jutottak csaknem 60 ezer nő vizsgálata alapján a University of Califronia és a Kaiser Permanente kutatói, akik eredményeikről az Obstetrics & Gynecology című lapban számoltak be.

A legfrissebb adatok alapján remélhetőleg helyükre kerülnek azok a tévhitek, melyek szerint az IUD PID-et okoz. A mostani vizsgálat egy nagy hiányosságot is pótolt azzal, hogy azt is elemezte, milyen összefüggés van a gonorrhoea és Chlamydia-fertőzés (GC/CT) vizsgálatának időzítése os a PID kialakulásának kockázata között az IUD felhelyezését követő 90 napban. Mostantól bizonyítékokra alapozottan lehet meghatározni a vizsgálatok időpontját és módját olyan nők esetében, akiknél nem állnak fenn gonorrhoea és chlamydiasis tünetei.

A gonorrhoea és Chamydia-fertőzés a PID kockázati tényezője nőknél, ezért felmerült annak a lehetősége, hogy a tünetmentes fertőzésben szenvedő nőknél elvégzett IUD-felhelyezés PID kialakulását segítheti elő. A mostani vizsgálat azt igazolta, hogy nem növeli a PID esélyét az a protokoll, mely szerint az eszközfelhelyezés napján elvégzett tesztet követően azonnal megkezdődik a pozitívnak bizonyult nőbetegek kezelése, szemben azzal a gyakorlattal, amikor a szűrésre csak később vagy egyáltalán nem kerül sor.

„Vizsgálatunk azt bizonyította, hogy PID felhelyezése után kicsi a kismedencei gyulladásos betegség valószínűsége. E megállapítás valószínűleg hozzásegít az IUD-alkalmazás előtt álló akadályok lebontásához. Ilyen akadály volt korábban, hogy a nőknek egy korábbi alkalommal meg kellett jelenniük szűrővizsgálaton, mielőtt egy későbbi napon sor került volna az IUD felhelyezésére” – emeli ki a vizsgálat vezetője, Carolyn B. Sufrin.

„Amennyiben szűrővizsgálatra van szükség, akkor azt kellő biztonsággal el lehet végezni az IUD-felhelyezés napján, és pozitív lelet birtokában azonnal meg lehet kezdeni a kezelést” – teszi hozzá Debbie Postlethwaite, a Kaiser Permanente kutatója.

A szakemberek szerint a cervicalis fertőzés vizsgálatának és szűrésének legmegfelelőbb időpontja az IUD-felhelyezés napja. Hangsúlyozzák emellett azt is, hogy az adott nő kockázati státuszát nem befolyásolja sem a fogamzásgátlás módja, sem pedig a szűrés időpontja, de annál inkább jelentős e szempontból a szexuális magatartás. A kockázatos szexuális magatartást folytató nők továbbra is erősen veszélyeztetettek GC/CT kialakulására, még az IUD felhelyezését követően is.

Mindazonáltal az IUD rendkívül népszerűtlen az Egyesült Államokban, különösen az egyéb fogamzásgátlási módszerekkel összehasonlítva. A spiráltól való idegenkedés az 1970-es évektől gyökeredzik, amikor a rosszul megtervezett Dalkon Shields IUD-k bakteriális fertőzéseket okoztak, ami egy egész sor kártérítési per alapját képezte. Bár a Dalkon Shieldet később kivonták a piacról, a vele kapcsolatos rossz tapasztalatok hosszú időre negatívan befolyásolták a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélését az Egyesült Államokban. A PID-től való félelem nyomán sok szolgáltató friss negatív gonorrhoea- és Chlamydia-tesztet követel meg az IUD felhelyezése előtt, ami számos orvosi vizit okaként szerepel.

A vizsgálati csoportot 57728, 14 és 49 év közötti nő alkotta, akik levonorgestrel- vagy réztartalmú IUD-t használtak 2005. január 1. és 2009. augusztus 31 között. A vizsgálat fő erőssége, hogy abban nagy számú, eltérő demográfiai sajátosságú nő vett részt. Az IUD felhelyezését célzó vizitek adatait a gonorrhoea- és Chlamydia-szűrések adataival összehasonlítva négy szűrési csoportba sorolták a nőket: 1) szűrővizsgálat a felhelyezés napján; 2) szűrővizsgálat a felhelyezés előtt egy nappal−8 héttel; 3) szűrővizsgálat a felhelyezés előtt 8 héttel−egy évvel; és 4) nem történt szűrés a felhelyezés előtti egy évben.

Bár az IUD-viselők körében a felhelyezést követő első 20 napban a legnagyobb a PID előfordulásának esélye, a PID kockázatának felméréséhez a felhelyezés utáni 90. napot tekintették határnapnak.

Az IUD felhelyezése utáni 90 napban a PID diagnózisának esélye a teljes csoportra számítva 0,0054-nek adódott, és abban az alcsoportban bizonyult a legnagyobbnak, ahol egy nap és 8 hét közötti időtartam telt el a szűrővizsgálat és az IUD felhelyezése között, a legkisebb pedig abban az alcsoportban, ahol egyáltalán nem történt szűrés. Ez azt jelzi, hogy a PID kockázata nagyjából megegyezik, függetlenül attól, hogy a felhelyezést megelőzte-e szűrés vagy sem.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.