hirdetés

A menopausalis hormonterápia farmakológiája

Mindennapi életünkben számos ösztrogén hatású anyag vesz körül bennünket (gyógyszerek, környezeti ösztrogének). E vegyületek jelentős része a szervezetben található természetes ösztrogénhez, a 17-béta ösztradiolhoz hasonlóan a „klasszikus utat követve” sejtmagi és citoplazmatikus ösztrogénreceptorokon keresztül szabályozza az ösztrogénérzékeny gének átíródását. A női nemi hormon változókorban kialakuló hiánya így szerepelhet kóroki tényezőként különböző betegségek kialakulásában. Az időben elkezdett ösztrogénkezelés jótékony hatásai mellett bizonyítást nyert, hogy a progeszteron adagolása csak az endometrium-hyperplasia kivédésére elengedhetetlen a hormonkezelésben. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Magyar Zoltán PhD, osztályvezető főorvos , Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti központ, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.