hirdetés

A myelopathiát okozó metasztázisok sugárkezelése

A gerincvelői kompressziót okozó áttétek egyszeri besugárzása legalább olyan jól enyhíti a tüneteket, mint a kúraszerű kezelés.

hirdetés

A rosszindulatú daganatok előrehaladott esetekben gyakran képeznek áttétet a csontokba. Ezen belül a gerincoszlop érintettsége is igen sűrűn fordul elő. A csigolyákba adott áttétek idővel a gerincvelőt komprimálják, ami a metasztatikus folyamatok egy tizedére jellemző. A tünetek hátfájás, végtagzsibbadás, bizsergés, motoros komplikációk (paresis, plegia) képében jelentkeznek. A felsorolt tünetek értelem szerűen jelentősen rontják a betegek életminőségét ill. élet kilátásait is. Jelen pillanatban nincs egységes álláspont az ismertetett másodlagos tumorok kezeléséről. Ezeket általában be szokták sugarazni, amellyel mind a fájdalmat, mind a tüneteket enyhíti lehet. Az Angliában elterjedt szokások szerint ezt több ülésben végzik. A kezelés többnyire járóbeteg ellátás keretein belül történik, ami a páciensek ingázását vonja magával a centrum és a lakóhely között. Az alábbiakban ismertetett, az Egyesült Királyság Rákkutató Intézete által szervezett, fázis hármas vizsgálat arra kereste a választ, hogy van-e előnye a kúraszerű, több napos sugárterápiának, az egyszeri sugárkezeléssel szemben. Eredményeiket az Amerikai Onkológiai Társaság éves szimpóziumán közölték.

Az angliali Mount Vernon Onkológiai Centrum 668, csigolya áttétes, myelopathiás beteget vont be a vizsgálatba Peter Hoskin onkológus professzor vezetésével. A primer tumor 44%-ban prosztata, 18%-ban tüdő, 11%-ban emlő és másik 11%-ban gasztrointesztinális kiindulású volt. A betegek átlag életkora 70 év, férfi-nő arányuk 73-27% volt. A vizsgálatban véletlenszerűen osztották be a betegeket egyszeri vagy többszörös besugarazásra. A sugarat mindig külső forrásból és célzottan adták. Az egy üléses kezelés során 8 Gy összdózist, a kúraszerű ellátásban pedig 5 nap alatt 20 Gy összdózist adtak le frakcionáltan. A vizsgálat során figyelembe vették a performansz státuszt is, melyet 4 kategóriába soroltak. Az első kategóriába eső betegek képesek voltak a normális mozgásra minden segítség nélkül. A második csoport segédeszközzel (pl.: bot, járókeret) képes volt a normál mozgásra. A harmadik kategóriába soroltak segédeszközzel is csak nehezen tudtak mozogni, míg a negyedik csoport betegei kerekes székbe kényszerültek. A vizsgálat kezdetekor a betegek 2/3-a az első-második csoportba volt sorolható. A követés nyolc héten át tartott.

A legfontosabb eredményeket az alábbiakban foglaljuk össze. Nyolc hetet követően az egyes-kettes kategória betegei egyszeri sugarazás esetén 69,5%-ban tudták performansz státuszukat megőrizni. Ez a többszörösen besugarazott, hasonló kategóriába eső páciensek 73,3%-áról mondható el. A kezelést követő átlagos túlélés mindkét csoportban hasonló. Egy üléses kezelés esetén 12,4 hétről, több üléses kezelés kapcsán 13,7 hétről beszélhetünk. (A különbség statisztikailag nem szignifikáns.) A súlyos mellékhatások tekintetében is közel azonosak az eredmények: 20,6 ill. 20,4 %. Ugyanakkor a kevésbé súlyos mellékhatások 5,9%-kal kevesebbszer jelentkeznek a szimpla sugárkezelés esetében.

Hoskin professzor kommentárja: „összefoglalásként elmondható, hogy kiemelten fontos a myelopathiát okozó tumorok gyors és adekvát kezelése. Ennek legjobb módszere még mindig a sugárterápia. Tény, hogy ha több sugarat adunk, akkor kisebb a tumor és az áttét újbóli megjelenésének esélye. Ebből következik, hogy akinek jobb élet kilátásai vannak, annak célszerű a megszokott kúrát megadni, habár ezt majd statisztikailag sem ártana bizonyítani. Álláspontunk szerint, akiknek nagyon előrehaladott a betegsége és a várható élettartam sem hosszú, ott kellene alkalmazni az egyszeri sugárkezelést. Ha csak az emberi oldalát nézzük a dolognak, akkor azt mondhatjuk, hogy így több idő jut a családra elfogadható életminőségben. A vizsgálat hiányossága, hogy az emlőrákos betegek ill. a fiatal korcsoport alul reprezentált volt, nem gyűlt kellő adat velük kapcsolatban. Ezekben az esetekben megfontolandó a sebészi kezelés kiegészítve a sugárterápiával vagy anélkül. Sajnos nincs elég információnk ezzel kapcsolatban, így a további kutatás ilyen irányába (is) mutat.

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.