hirdetés

A nem alkoholos zsírmáj hatásai más szervekre

A zsírmáj által termelt fetuin A károsítja a hasnyálmirigyet és a vesét.

hirdetés

A nem alkoholos zsírmáj (NAFLD) egyre gyakrabban fordul elő, a fejlődő, iparosodott országokban hozzávetőlegesen minden harmadik felnőtt korú emberben. Ez önmagában növeli a súlyos májbetegségek (cirrózis, daganatok) incidenciáját. Közvetett hatásai révén pedig elősegíti a 2-es típusú diabétesz és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását. Utóbbiak hátterében a „beteg máj” megváltozott hormonszekréciós mintázata állhat. Az elzsírosodott szerv ugyanis több glukózt, zsírsavat és fehérjét bocsájt a véráramba, amelyek más szerveken fejtik ki hatásukat. A jelenséget  német kutatók szervek közti kommunikációnak” nevezték el. A fehérjék közül egy, a hepatokinek családjába tartozó, fetuin A került az érdeklődés középpontjába. Jelen írás a fetuin A-hoz (szorosabban vagy lazábban) köthető vizsgálatokat ismerteti.

Az anyagcsere betegségek kutatásával foglalkozó német Helmholtz központ (München) és a tübingeni Egyetem azt kutatta, milyen hatással van a fetuin A a távoli szervekre. Elsőként azt szerették volna felderíteni, hogy a fetuin A milyen hatást gyakorol a hasnyálmirigy zsírsejtjeire? A pancreas zsírsejtjeinek egyharmada prekurzor zsírsejt, ezek gyakorlatilag őssejteknek tekinthetők. Sejtkultúrában végzett kísérletek szerint, ha az érett ill. prekurzor zsírsejteket fetuin A hatásnak teszik ki, akkor azok citokineket és egyéb markereket kezdenek termelni. (A sejtszintű válaszban a szigetsejtek interakciója is jelentős.) E szignálok hatására gyulladás alakul ki, melynek fenntartásáért és az immunsejtek odavonzásáért szintén a hepatokin hatás okolható. A megfigyeléseket szövettani minták elemzései is alátámasztották: 90 hasnyálmirigy metszet tanúskodott arról, hogy a zsírsejtek fenti eloszlása (kisebb-nagyobb variációkkal ugyan), de megfigyelhető. Zsírmáj mellett a pancreas degeneráció fokozódik. Azokban a metszetekben, ahol nagyobb arányú volt a zsírsejtek jelenléte, ott az immunsejtek (monociták, makrofágok) aránya is nagyobb. Tübingenben ennek a jelenségnek radiomorfológiai jeleit is tetten érték. 200 beteget vizsgáltak egy kohorszban, akiknek kivétel nélkül hajlamuk volt a 2-es típusú diabéteszre. Egyértelmű MR jelei voltak annak, hogy a romló szénhidrátanyagcserével párhuzamosan szaporodik a hasnyálmirigy zsírdepozíciója és csökken az inzulin termelése. A szerzők szerint a 3 vizsgálat tanulsága az, hogy az NAFLD-ben zsírosan degenerálódik a pancreas, ami a lokális immunválaszon keresztül rontja a betegség lefolyását.

A zsírszövetnek természetesen jótékony funkciói is ismertek. Leginkább védő és regenerációban betöltött szerepe ismert. (Gondoljunk az ereket körbevevő vagy a vesét ölelő rétegre.) Újabb megfigyelések szerint azonban a fetuin A hatására a nefronokban is elindul a gyulladásos folyamat, ami a vesefunkció beszűküléséhez vezet.

A vizsgálatvezető Haring professzor szerint "amíg a pontos folyamatok nem ismertek, nem lehet kimondani, hogy az elhízás önmagában patognomikus. A hepatokinek koncentrációi fogják megszabni, hogy egy személynek mekkora az esélye az egyes szövődményekre.”

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.