hirdetés

A nem alkoholos májbetegségek terápiás lehetőségei

A mozgás és az egészséges táplálkozás segíthet a nem alkoholos szteato-hepatitisz progressziójának lassításában.

hirdetés

A nem alkoholos májbetegség (NAFLD) világszerte az egyik leggyakoribb májelváltozás, amely Németországban is igen nagy népegészségügyi probléma, kb. 20 millió ember lehet érintett, így a betegséget igen intenzíven kutatják. Jelenleg egy esetszámában egyedülálló vizsgálat folyik a mainzi régióban. Az interdiszciplinális kutatást Perikles Simon sportorvos professzor és Stefan Zeuzem az I-es számú frankfurti Belklinika igazgatója jegyzik. A kutatás része a Gutenberg Egészségtanulmánynak, melyet a Német Kutatási Alap 100 ezer euróval támogat. „Célunk a nem alkoholos májbetegségek populációszintű vizsgálata. Érdeklődésünk középpontjában a genetikai változások, transzlációs hibák kiszűrése mellett a megvalósítható kezelési alternatívák állnak.” – nyilatkozták a vizsgálat szervezői.

A betegség háttere még nem teljesen ismert. Oki szerepe lehet az elhízásnak, a mozgásszegény életmódnak ill. az örökletes tényezőknek is. A betegség jelentős komorbiditásokkal társul. Ez lehet valamilyen anyagcserezavar, ami legtöbbször a 2-es típusú diabétesz vagy valamilyen kardiovaszkuláris kórforma. A betegek egy csoportjánál a folyamat más irányt vesz: gyulladás is kialakul, ekkor NASH-ról, azaz nem alkoholos szteato-hepatitiszről beszélünk. NASH során kollagén kezd a májban felhalmozódni, mely fibrózishoz vezet. A fibrózis pedig egyenes út a parenciyma kötőszövetes átépüléséhez, azaz a cirrózishoz. Sajnálatos módon sem a NASH, sem a NAFLD nem okoz panaszt korai stádiumban, bár ritkán alakulnak ki önmagukban, szinte mindig jellemző valamilyen kísérőbetegség.

A NAFLD-nek pillanatnyilag nincs gyógyszeres terápiája. Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés. A kutatók és klinikusok olyan életmód kidolgozásán fáradoznak, mely relatíve könnyen elsajátítható, fenntartható és eredményes. Másik célkitűzés a betegség biomarkereinek azonosítása, távolabbi remény pedig a prognosztikus, vagyis prdekitív markerek azonosítása.

Az életmódterápia pont annyira nehéz, mint amilyen egyszerűnek hangzik: ami az általános jóllétet elősegíti, az a májra is jótékony hatással van. Az elmúlt időszakban elárasztanak minket az ajánlások az egészséges életmóddal kapcsolatban, de a legtöbb javasolt életmódhoz nehéz alkalmazkodni, tartós fenntartásuk pedig még problémásabb. E tapasztalataik miatt dolgozták ki a kutatók a LIFT ajánlást (LIFT= lifestyle intervention to prevent and improve hepatic fibrosis in NAFLD, azaz életmódváltás a májfibrózis megelőzéséért NAFLD-ben). A LIFT egy személyre szabható, egyén központú ajánlás, mely kiegészíthető személyes megbeszélésekkel, szakmai tanácsadással. Utóbbiak virtuális felületen is működtethetők. A LIFT alapelemei a mozgás és a helyes táplálkozás. Tudományos elméletek szerint ezekkel lassítható a szteato-hepatitisz progressziója. További információk a LIFT honlapján érhetőek el.

 

Forrás: Science Daily

 

 

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.