hirdetés

A nyelőcső szervi betegségei

A nyelőcső nem igazi emésztőszerv, de az emésztőrendszer része, „beszállítója”. Nyálkahártyájának gyulladásai, fekélyei, rákelőző állapotai és daganatos elváltozásai kellemetlen tünetekkel és súlyos következményekkel járhatnak.

hirdetés

A nyelőcső (latinul: oesophagus, ejtsd: özofágusz) izmos falú cső, a fel­ső tápcsatorna része, a szájüreget a gyomorral köti össze. A szájüregtől és a gyomortól a felső, illetve az alsó záróizom választja el. A felső záróizom feladata, hogy nyeléskor lehető­vé tegye a falat bejutását a nyelőcsőbe, de belégzéskor elzárja a nyelőcsö­vet a levegő elől. A nyelőcső hosszú, csőszerű szakasza a lenyelt falat vagy korty továbbítására szolgál, az emész­tésben nem vesz részt. Az alsó záró­izomnak meg kell nyílnia a gyomor felé haladó falat (korty) előtt, de meg kell akadályoznia a gyomorsavval, emésztőnedvekkel kevert gyomortar­talom visszaáramlását a nyelőcsőbe. Ebben a tájékoztatóban nem foglal­kozunk a nyelőcső fejlődési rendellenességeivel, sérüléseivel és szervi elváltozásokkal nem magyarázható működési, beidegzési zavaraival.

Nyelőcsőgyulladás

A nyelőcső gyulladásainak fő tünetei a keretes felsorolásban olvashatók. Or­voshoz kell fordulni, ha ezek a tünetek súlyosak vagy pár napnál tovább tar­tanak; ha megnehezítik a táplálkozást; ha influenzaszerű tünetekkel járnak együtt. Figyelem: az étkezéssel időbeli kapcsolatot nem mutató mellkasi fáj­dalom sürgős kezelést igénylő szívbe­tegséget jelezhet!

A nyelőcsőgyulladás kivizsgálása báriumnyeletéses röntgenvizsgálatból és/vagy nyelőcsőtükrözésből, laboratóriumi kémiai és allergiatesztekből állhat. A kezelés a kiváltó októl függ. A savas gyomortartalom rendszeres visszaáramlása (szaknyelven: reflux, a köznyelvben: gyomorégés) okoz­ta nyelőcsőgyulladás savcsökkentő gyógyszerekkel vagy a nyelőcső alsó záróizmának műtéti megerősítésével gyógyítható. Több olyan gyógyszer is okozhat nyelőcsőgyulladást, amelyet idült betegségek ellen szednek sokan, sok éven át. Ilyenek a reumatikus be­tegségekben nélkülözhetetlen nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők („pirinek”, ibuprofen, naproxen stb.), a csontritkulás szájon át szedhető gyógyszerei (biszfoszfonátok) és a szív-ér rendszeri betegségek miatt szedett vízhajtók mellé kiegészítésül előírt, ká­liumsót tartalmazó szerek. A nyelőcső megbetegedéséért felelős gyógyszert a tápcsatorna nyálkahártyáját kímélő készítménnyel kell helyettesíteni.

Allergia is állhat a háttérben, ilyen­kor „eozinofil nyelőcsőgyulladásról” beszélünk, az elnevezés a gyulladás helyén felszaporodó fehérvérsejtek fes­tődésére utal. Leggyakrabban a tej, a tojás, a búza, a szója és az amerikai­mogyoró a kiváltó allergén. A gyógyulás előfeltétele az allergén azo­nosítása és kizárása az étrendből, de emellett sokszor szteroiddal kell csil­lapítani a gyulladást – megfelelhetnek a célnak a súlyosabb mellékhatások veszélye nélkül adható belélegezhe­tő szteroidok is. A nyelőcső fertőzé­ses (bakteriális, vírusos vagy gombás) eredetű gyulladásai ritkák, immunhi­ányos betegségek kísérői lehetnek vagy az immunrendszer működési zavarára hívhatják fel a figyelmet (kivétel ez alól a fekélybetegségre hajlamosító baktériumfertőzés, lásd alább).

A gyomorégést angolul „szívégésnek” nevezik, valójában a nyelőcsőre jelent veszélyt

Nyelőcsőfekély

A tápcsatorna nyálkahártyájában tar­tósan fennálló helyi gyulladás fel­maródások (eróziók) vagy nagyobb hámhiányok: fájdalmas és olykor vér­ző fekélyek kialakulásához vezethet. A fekélybetegség legtöbbször a gyom­rot vagy a nyombelet betegíti meg, de a nyelőcsövet is érintheti. A hámhiányt végső soron a gyomorsav okoz­za, de csak akkor, ha a nyálkahártyát védő nyálkabevonat mennyisége csök­ken. Ezért legtöbbször egy baktérium (a Helicobacter pylori) jelenléte vagy a nyelőcsőgyulladás lehetséges okai­ként már említett gyógyszerek szedése a felelős. A közhiedelemmel ellenétben a pszichés stressz vagy a fűszeres éte­lek önmagukban nem okoznak fekély­betegségeket.

A H. pylori baktérium a felnőttek közel felének emésztőrendszerében megtalálható. Kimutatása veszélytelen, a beteget nem megterhelő laboratóriumi vizsgálattal a vérből, a székletből vagy (szénizotópot tartalmazó folya­dék itatása után) a kilégzett levegő­ből történhet. Az igazoltan jelen lévő baktériumtól hetekig tartó kombinált antibiotikumkezeléssel lehet megsza­badulni, s ha a fertőzés panaszt okoz, akkor nagyon tanácsos elvégezni ezt a kúrát – utána savcsökkentő gyógy­szeres kezeléssel végleg meggyógyítha­tó a fekély.

A nyelőcső gyulladásainak fő tüneteiBarrett-nyelőcső

Ez a kórállapot az első lépés a nyelő­csőrák egyik típusának kialakulása felé: a nyelőcső alsó szakaszát béle­lő nyálkahártyasejtek külső megjele­nésének, biológiai tulajdonságainak megváltozása a gyomorból a nyelő­csőbe visszaáramló gyomorsav ha­tására. A nyálkahártyasejtek ezzel a szövettani elváltozással védekeznek a gyomorsav károsító hatásával szem­ben. Akkor kell gondolni rá, ha valaki hosszabb ideje gyomorégéssel küszködik. A kórisme felállításához tük­rözéses vizsgálatra és szövetmintavé­telre van szükség.

A „barrettes” betegeket nyelőcső­tükrözéssel rendszeresen ellenőriz­ni kell, hogy az elrákosodás jeleit mutató sejtek időben fölismerhetők legyenek. Ha nincsenek daganatos átalakulásra utaló jelek, akkor általá­ban egy év múlva, majd hároméven­ként ismétlik a tükrözést. Ellenkező esetben az orvos vagy a nyelőcső alsó szakaszának műtéti eltávolítását ja­vasolja, vagy megelégszik a közvetlen veszélyt jelentő sejtcsoportok eltávo­lításával – erre többféle lehetőség is van: tükrözéses kimetszés, roncsolás hővel (rádióhullámokkal), fagyasztással vagy fénnyel a sejtek fényérzé­kennyé tétele után.

A Barrett-nyelőcső kialakulásának vagy súlyosbodásának megelőzésében jó szolgálatot tesznek a gyomorsav­termelést csökkentő gyógyszerek, de fontos a refluxot elősegítő táplálkozási, életmódbeli szokások megváltoztatása is: a túlsúly csökkentése, kisebb ételadagok gyakoribb fogyasztása, a gyo­morégést okozó ételek kerülése, leszo­kás a dohányzásról, a szoros ruházat meglazítása, étkezések után a vízszin­tes testhelyzet kerülése.

Nyelőcsőrák

A nyelőcsőrákok is a nyelőcső bel­sejét bélelő nyálkahártyából in­dulnak ki. Két szövettani típusuk a laphámrák és a mirigysejtes rák. A laphámrákok rendszerint a nye­lőcső felső vagy középső szaka­szán alakulnak ki, hajlamosít rájuk a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a forró ételek-italok és a füstölt éte­lek fogyasztása, a vitaminokban, nyomelemekben szegény táplálko­zás. A mirigysejtes rák leggyakrab­ban a nyelőcső alsó szakaszán jelenik meg, leginkább az elhízottak, a zsíros és rostszegény étrenden élők, a ref­luxtól szenvedők között. A nyelőcső laphámrákja sok ázsiai és afrikai or­szágban ma is gyakori, de Európá­ban egyre ritkább; a mirigysejtes rák esetszáma azonban az utóbbi időben Európa-szerte nőtt.

A nyelőcsőrákra a nyelési panaszo­kon kívül olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a fogyás, a vérhá­nyás/vérköpés vagy a vértől szurok­fekete széklet. Ezek haladéktalan ki­vizsgálást indokolnak, bár kevésbé súlyos betegségek is állhatnak mögöt­tük. A daganatos elváltozás felderítése báriumnyeletéses röntgenvizsgálattal és szövetmintavétellel kiegészített nye­lőcsőtükrözéssel történhet. A pontos kórisme a szövetminta szövettani vizs­gálatával állítható fel. A daganatot, ha csak lehet, műtétileg el kell távolítani. Nagyon kis méretű, a legfelső nyálka­hártyarétegekre korlátozódó daganat esetén elegendő „ép széllel” kimetsze­ni magát az elváltozást. Az előreha­ladottabb esetekben a sebész kiveszi a nyelőcsőnek azt a részét, ahol a da­ganat található, majd a megmaradt nyelőcsőszakaszt egyesíti a gyomorral. A gyomor melletti nyelőcsőrákokat sokszor a gyomor egy részével együtt távolítják el.

A nyelés biztosítása érdekében mű­tétre akkor is szükség lehet, ha a tel­jes daganatot nem lehet kimetszeni. A kiújulás megakadályozására vagy késleltetésére gyógyszeres kezelést (kemoterápiát) és/vagy sugárkezelést is alkalmaznak a műtét előtt vagy után, többnyire akkor is, ha a műtétet a tel­jes daganat eltávolításának reményé­ben végzik. Sok egyéb egészségügyi haszna mellett a nyelőcsőrák meg­előzését is jól szolgálja a dohányzás­ról való leszokás, az alkoholfogyasztás csökkentése, a zöldségfélékben és gyü­mölcsökben gazdag táplálkozás, a túl­súly csökkentése, a gyomorégéssel járó állapotok gondos kezelése.

hirdetés

cimkék

Cikk[150851] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.