hirdetés

Progress in Palliative Care

A Parkinson-betegségben meghalt betegeknél előforduló komorbiditások

A kanadai halálozási regiszter adatainak elemzése

A Parkinson-betegség (Parkinson’s disease) alapvető oka az ingerületátvitelben szerepet játszó dopamin termelődésének gátlása, melynek következtében különféle motoros tünetek jelentkeznek, többek között tremor, bradykinesia, izommerevség, egyensúlyzavarok és az arc mimikájának elvesztése. Az egészségügyi ellátás jellege a halál közeledtével egyre inkább akut jellegűvé válik, mivel a tüneteket mind nehezebb gyógyszeresen kontrollálni, az ismétlődő elesések következtében elszenvedett törések miatt a beteg egyre inkább ágyhoz kötött, az aspiráció pedig visszatérő pneumoniákat okoz. A PD-betegek gondozását tovább bonyolítják az egyidejűleg fennálló egyéb betegségek; a PD gyakran társul nem motoros kórállapotokkal, például szorongással és depresszióval.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.