hirdetés

A posztoperatív sebfertőzések megelőzése

Hogyan ismerhetjük fel a posztoperatív sebfertőzés kialakulásának szempontjából fokozottan veszélyeztetett betegeket, és miként tudjuk hatékonyan megelőzni a fertőzések létrejöttét? Közleményünkben ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni. A megelőzés elemei közül kiemelendő a megfelelő vércukorszint biztosítása és a jól időzített antibiotikum-profilaxis

Régóta tudjuk, hogy az asepsis, az antisepsis és az antibiotikumprofilaxis kulcsfontosságú szerepet tölt be a posztoperatív sebfertőzések megelőzésében. Mindemellett azonban a műtéti terület fertőződésének (SSI, surgical site infection) veszélye soha nem szűnik meg teljesen, a megelőzéshez pedig további intézkedésekre van szükség.
Az Egyesült Államokban a posztoperatív sebfertőzések foglalják el gyakorisági sorrendben a harmadik helyet a kórházi infekciókon belül. Ez a műtéten átesett évi 27 millió betegnél kialakult fertőzések 38%-át jelenti. Hasi méheltávolítás esetén a műtéti terület fertőződése kockázati kategóriától függően 0,5–5,3%-ban következik be az NNIS (National Nosocomial Infection Surveillance) felügyeleti rendszer 1992 és 2003 közötti időszakra vonatkozó adatai alapján. E szövődmények akár 10 nappal is meghosszabbíthatják a kórházi ápolás időtartamát, ami önmagában is számottevően növelheti az ellátás költségeit. Jó hír viszont, hogy célzott intézkedésekkel jelentősen csökkenthetők a többletkiadások.

A megelőző intézkedések költséghatékonyságát elemző egyik tanulmány becslései szerint 10 év alatt akár 3 millió dollár is megtakarítható a posztoperatív sebfertőzések előfordulásának 56%-os csökkentése révén.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Daniel A. Anaya, MD és E. Patchen Dellinger, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.