hirdetés

Daniel A. Anaya, MD és E. Patchen Dellinger, MD cikkei

  #1
2005-01-01 00:00:00

Hogyan ismerhetjük fel a posztoperatív sebfertőzés kialakulásának szempontjából fokozottan veszélyeztetett betegeket, és miként tudjuk hatékonyan megelőzni a fertőzések létrejöttét? Közleményünkben ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni. A megelőzés elemei közül kiemelendő a megfelelő vércukorszint biztosítása és a jól időzített antibiotikum-profilaxis

Régóta tudjuk, hogy az asepsis, az antisepsis és az antibiotikumprofilaxis kulcsfontosságú szerepet tölt be a posztoperatív sebfertőzések megelőzésében. Mindemellett azonban a műtéti terület fertőződésének (SSI, surgical site infection) veszélye soha nem szűnik meg teljesen, a megelőzéshez pedig további intézkedésekre van szükség.
Az Egyesült Államokban a posztoperatív sebfertőzések foglalják el gyakorisági sorrendben a harmadik helyet a kórházi infekciókon belül. Ez a műtéten átesett évi 27 millió betegnél kialakult fertőzések 38%-át jelenti. Hasi méheltávolítás esetén a műtéti terület fertőződése kockázati kategóriától függően 0,5–5,3%-ban következik be az NNIS (National Nosocomial Infection Surveillance) felügyeleti rendszer 1992 és 2003 közötti időszakra vonatkozó adatai alapján. E szövődmények akár 10 nappal is meghosszabbíthatják a kórházi ápolás időtartamát, ami önmagában is számottevően növelheti az ellátás költségeit. Jó hír viszont, hogy célzott intézkedésekkel jelentősen csökkenthetők a többletkiadások.

A megelőző intézkedések költséghatékonyságát elemző egyik tanulmány becslései szerint 10 év alatt akár 3 millió dollár is megtakarítható a posztoperatív sebfertőzések előfordulásának 56%-os csökkentése révén.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.