hirdetés

A prosztata alakja és megjelenése a rák indikátora lehet

Az előzetes számítógépes képalkotó vizsgálatok szerint a prosztata alakja és mirigykompartmentje – az úgynevezett átmeneti zóna – alapvetően különbözik attól függően, hogy adott esetben áll-e fenn prosztatarák vagy sem – állítják a Case Wester Reserve University kutatói.

hirdetés

A  Scientific Reports című lapban most megjelent -70 beteg prosztata-MR-felvételeinek összehasonlítása alapján gyűjtött - adatok új módszerek alapját jelenthetik a prosztatarák diagnosztikájában és talán a tumor agresszivitásának meghatározásában is.

Dr. Anant Madabhushi vezetésével zajló vizsgálat során a korábbi gyakorlattal szemben -  amikor a felvételeket alkotó képelemek (pixelek) intenzitását elemezték – a prosztata alakja alapján el tudták dönteni, hogy a felvételen rákos vagy nem daganatos prosztata képa látható-e.

Mivel a pixel intenzitása változhat, a prosztata alakja azonban rugalmas, az MR-felvételek értékelése során a jelentős variabilitás igen nagy véleménykülönbségek forrása lehet azzal kapcsolatban, hogy adott esetben prosztatarákkal állunk-e szemben, ami viszont felesleges biopsziákhoz és kezelésekhez vezethet. Az American College of Radiology és más szakmai szervezetek standardokat dolgoztak ki a bizonytalanságok csökkentésére.

A prosztata alakjában mutatkozó különbségek elemzésére a szerzők 35 rákos prosztatáról készítettek MR-felvételeket, és az észlelt adatokat az alakra vonatkozó statisztikai atlaszba jegyezték fel. Ezt követően 35 egészséges személy prosztatájáról is készült MR-vizsgálat, mely egy második atlasz alapját képezte. Majd a szerzők összehasonlították a két atlaszt, ezzel kigyűjtve a prosztatarákra és benignus prosztata-hiperpláziára jellemző képi sajátosságokat. Az összehasonlítás egyértelmű, statisztikailag szignifikáns különbségeket tárt fel a tumoros és tumormentes prosztaták között mind alakjukat, mint az úgynevezett átmeneti zónát (a mirigy centrális részét) és magát a teljes mirigyet tekintve.

Az egyes intézetekből származó felvételek elemzése alapján a szerzők azt találták, hogy ezek a jellegzetességek, illetve különbségek függetlenek attól, mely intézményben történt a vizsgálat. Madabhushi úgy látja, hogy amennyiben a prosztata alakja a prosztatarák megbízható markerének bizonyul, úgy radiológiai mérésekkel kombinálva pontosan elkülöníthető egymástól a tumoros és az ép szövet.

A Journal of Magnetic Resonance Imaging decemberi számában megjelent közleményükben Madabushi és munkatársai arról számolnak be, hogy az átmeneti zónát körülvevő perifériás zóna mikroarchitektúrája és heterogenitása alapján képesek voltak a daganatot pontosan azonosítani.

A kutatás mostani periódusában a szerzők már azon dolgoznak, hogy olyan radiomikai jellemzőket tudjanak azonosítani a perifériás és átmeneti zóna vonatkozásában, melyek a prosztata alakjának elemzésével kiegészítve prediktorként használhatók annak eldöntésére, hogy adott esetben áll-e fenn prosztatarák vagy sem. Ezen kívül arra is választ keresnek, igazolhatók-e olyan alakbeli különbségek, melyek alapján elkülöníthetők egymástól a prosztatarák agresszív, illetve lassabban progrediáló formái – mely alapvető információ a kezelés megtervezése során.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.