hirdetés

Befolyásolja-e a rákkockázatot az életmód?

Egészséges életmóddal a rosszindulatú tumorok egy része megelőzhető – írják egyesült államokbeli szerzők a JAMA Oncology című lapban megjelent közleményükben. A kockázat mérséklődéséhez a dohányzás és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás elhagyása éppen úgy hozzájárulhat, mint a normális testsúly elérése és fenntartása, valamint a rendszeres testmozgás.

hirdetés

Az Egyesült Államokban a rákbetegség a második leggyakoribb halálok; évente 1,6 millió új esetet diagnosztizálnak, és 2016-ban várhatóan 600 ezren halnak meg rákbetegség következtében.

A legfrissebb kutatások azt jelzik, hogy az őssejtvonalakban bekövetkező random mutációk jelentős szerepet játszhatnak a rosszindulatú tumorok létrejöttében. Egyesek ezeket a megállapításokat úgy értelmezik, hogy a rákkockázatban észlelhető variabilitás mindössze egyharmada vezethető vissza környezeti vagy genetikai faktorokra, többségében azonban a vakvéletlen kedvezőtlen következményének tarthatók. Ugyanakkor számos tanulmány meggyőzően bizonyítja az életmódbeli tényezők jelentőségét.

A bostoni dr. Mingyang Song és munkatársai azt elemezték, hogy az egészséges életmód miként befolyásolja a rákkockázatot és rákhalálozást.

A vizsgálat alapját 89571 nő és 46399 férfi adatai képezték.

Az egészséges életmódra vonatkozóan négy kritériumot állítottak fel:

az adott személy

  • soha nem dohányzott vagy leszokott a dohányzásról
  • soha nem iszik alkoholt, vagy legfeljebb napi egy (nők esetében) vagy két pohárral (férfiak esetében) fogyaszt
  • testtömegindexe 18,5 felett van, de nem haladja meg a 27,5-et
  • hetente rendszeresen végez aerob testedzést – intenzív terhelés mellett legalább 75 percet, mérsékelt intenzitás esetén legalább 150 percet.

Azokat a személyeket tekintették kis kockázatúaknak, akik mind a négy kritériumot kielégítették, nagy kockázatot pedig akkor véleményeztek, ha egyik kritérium sem teljesült.

Az eredmények azt mutatják, hogy a rákos esetek 20−40 százaléka, illetve a rosszindulatú daganatok okozta halálozás körülbelül 50 százaléka megelőzhető lenne, ha az emberek úgy módosítanák az életmódjukat, hogy az megfeleljen a kiskockázatú csoportot jellemző négy kritériumnak.

A szerzők ugyanakkor specifikus ráktípusokra lebontva is elemezték a kockázati tényezőket. A tüdőrák esetében nőknél az esetek 82 százaléka, férfiaknál 78 százaléka lenne megelőzhető. A kolorektális rák előfordulásában az egészséges életmód a nőknél 29 százalékos, a férfiaknál 20 százalékos javulást eredményezhetne. Az egészséges életmódot folytató nők csoportjában az emlőrák előfordulása 4 százalékkal, az emlőrák okozta halálozás 12 százalékkal volt alacsonyabb. A fatális prosztatarák kockázatát 21 százalékkal csökkentette az egészséges életmód.

Az eredmények általánosíthatóságát korlátozza, hogy a vizsgálatban kizárólag fehér bőrű populáció vett részt, ezért a következtetések nem feltétlenül állnák meg a helyüket más etnikai csoportokban.

A szerzők kiemelik, hogy eredményeiknek a prevencióban lehet nagy jelentősége.

„Társadalmi szinten arra kell törekednünk, hogy ne hátráltassanak bennünket olyan gondolatok, miszerint a rákkockázat teljes egészében a véletlennek lenne betudható, vagy hogy hatalmas új orvosi felfedezések lennének szükségesek ahhoz, hogy nagyobb eredményeket érjünk el a rosszindulatú daganatok ellen. Ehelyett minden lehetőséget meg kell ragadnunk arra, hogy a preventív stratégiákat bevessük, illetve változtassunk életmódunkon” – mondják a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.