hirdetés

A rosaceát a bőrön élő baktérium okozhatja

A kutatók közelebb jutottak a rosacea nevű bőrbetegség bakteriális okának azonosításához. A legújabb adatok birtokában a mostaninál célzottabb, hatásosabb terápiás módszerek kifejlesztésére nyílik lehetőség – számolt be róla a Journal of Medical Microbiology című lap.

hirdetés

A rosacea egy gyakori bőrbetegség, mely a bőr kivörösödésével és gyulladásával jár, leginkább az orcákon, az orron és az állon. Súlyos esetekben a bőrelváltozások nyomán az arc eltorzul. A rosacea a populáció körülbelül 3 százalékát érinti, elsősorban a 30 és 50 év közötti világos bőrű nőket, illetve a gyenge immunrendszerű személyeket. A betegség kezelésére többféle antibiotikumot adnak, bár eddig még nem sikerült jól körülhatárolható bakteriális okot azonosítani a tünetek hátterében.

A National University of Ireland legfrissebb összefoglalójának szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a rosacea kialakulását olyan baktériumok segíthetik elő, melyek a bőrön normális körülmények között is jelen lévő atkákból származnak.

A Dermodex folliculorum nevű féregszerű atkák általában ártalmatlanul élnek az arcon lévő szőrtüszők környezetében. Ezek az atkák normális körülmények között is megtalálhatók az arcon, számuk az életkor előrehaladtával, illetve bőrsérülések kapcsán (pl. napfényhatásra) megnövekszik. A rosaceában szenvedő betegek bőrén a Demodex atkák nagyobb számban vannak jelen, mint egészséges személyeknél, ami már korábban felvetette az atkák szerepét a betegség elindításában.

Később a Bacillus oleronius nevű baktériumot izolálták a Demodex atkából, és megállapították, hogy a baktérium immunreakciót provokáló molekulákat termel a rosaceában szenvedő betegeknél. Más vizsgálatok azt jelezték, hogy a rosacea különböző típusaiban szenvedő betegek reagálnak az e baktérium által termelt molekulákra – ami felvetette, hogy valószínűsíthetően ez szolgál a bőrbetegség triggereként. Sőt az is bebizonyosodott, hogy e baktérium érzékeny a rosacea terápiájában használt antibiotikumokkal szemben.

„A baktériumok az arc bőrén lévő Demodex atkák bélrendszerében élnek, egymással kölcsönösen előnyös kapcsolatban – magyarázza a közlemény szerzője, dr. Kevin Kavanagh. − Amikor az atka elpusztul, a baktériumok kijutnak és a környező bőrre kerülnek, ott szövetpusztulást és gyulladást kiváltva. Az atkák számának megszaporodásakor megnövekszik a baktériumok száma is – ilyenkor nagyobb a rosacea kialakulásának esélye. Az e baktériumokat megcélzó kezelések hasznosak lehetnek a bőrbetegség kezelésében és megelőzésében. A másik lehetőség az arc bőrén élő Demodex-populáció kontrollálása. Egyes gyógyszergyárak már jelenleg is dolgoznak ilyen terápiás módszerek kifejlesztésén, melyek újfajta megoldást jelenthetnek a sokak számára fájdalmat és frusztrációt jelentő rosacea prevenciójában és gyógyításában.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.