hirdetés

A sebészek kimerülésének veszélye

Egy szakfolyóirat szerkesztőségi véleménye szerint a veszélyes tévedések elkerülése érdekében korlátozni kellene a sebészek munkaidejét.

hirdetés

A Journal of the International Society of Arthroscopy, Knee Surgery and Orthopaedic Sport Medicine (JISAKOS) című lapban 2018. június 25.-én megjelent szerkesztőségi közlemény szerint a sebészek kimerültsége ugyanolyan veszélyes, mint a pilótáké vagy a mozdonyvezetőké, épp ezért szükséges lenne munkaidejük korlátozása.

A szerkesztőségi közlemény szerzője, Dr. C. Niek van Dijk, aki maga is sebész,  még ennél is tovább megy. Egyenesen azt javasolja, hogy a pilóták és a mozdonyvezetők szigorúan meghatározott munkahelyi korlátaihoz hasonlóan a sebészeket is ellenőrizzék rendszeresen  a drog- illetve alkoholfogyasztás vonatkozásában. (Az Egyesült Államokban a kamionsofőrökre is érvényesek ezek az előírások). Dr. Dijk felteszi a kérdést: „miért nem ellenőriznek minket, sebészeket, és miért nem védenek meg a pilótákhoz és a mozdonyvezetőkhöz hasonlóan a túlmunkától? Azért, mert a hippokráteszi eskü miatt mi talán erkölcsileg fölöttük állunk, vagy azért mert a kimerültség miatt csak egyetlen betegnek okozunk kárt és nem a repülőgép összes utasának?”

Az orvosi irodalomban egyre nagyobb számban jelennek meg az orvosok kiégésével foglalkozó közlemények. A Medscape által készített 2018-as felmérés szerint (National Physician Burnout and Depression Report) az orvosok között átlagosan 42%-ra tehető a kiégés aránya, vezető helyen a neurológusok és a sürgősségiek (48%-48%) és a családorvosok (47%) állnak, a legkevésbé az ortopéd orvosok (34%) és a plasztikai sebészek (23%) szenvednek ettől a problémától. Az orvosok 12%-a érzi hétköznapi értelemben rosszul magát, 3%-uk pedig kimutathatóan depressziós. A veterán ortopéd-sebész Dr. van Dijk szerint az ortopéd és sportorvos munkatársai „boldogabbnak látszanak és kevésbé kimerültek, mint az általános, vagy a sürgősségi osztályokon dolgozó sebészek”. Ez érthető is, mivel e beavatkozások nem életmentőek, közelebb állnak a restaurátorok és szobrászok munkájához, míg az általános és sürgősségi sebészek sokszor élet-halál döntések előtt állnak és lehet, hogy ez csak egy pillanaton, egy hibán, vagy egy rossz döntésen múlik.

Az állandó jelenlét, a folyamatos készenlét, a tartós koncentráció és a nagy fizikai megterhelés mellett az adminisztratív teendők is drámaian növekedtek, régen a munkaidő 6%-át, ma már akár a 40%-át teszik ki, és ezeket nem feltétlenül a sebészeknek kellene végezniük. Az American College of Surgeons (ACS) évek óta próbál megbirkózni azokkal a kérdésekkel, melyeket van Dijk felvetett. 2012-ben kiadott 34 oldalas jelentésükben részletezik azokat a kihívásokat, melyekkel a sebészek naponta szembesülnek.

Az alkoholizálás is nagy gond, orvosok között igazoltan több a „nagyivó”, mint az átlagos népesség körében. Sok orvos választja ugyanis az alkoholt a kiégés és a depresszió ellenszeréül, és kimutatottan alábecsülik az alkoholabúzus kockázatait. Pedig a legújabb vizsgálatok még az eddiginél is kevesebb alkoholbevitelt javasolnak. A Lancet 2018. április 14.-i számában megjelent egyik tanulmány 19 országban végzett 83 vizsgálat 599.912 alkoholizáló személy adatai alapján egyértelműen igazolta, hogy az alkoholnak nincs kardiovaszkuláris védő hatása, sőt a modern DNS technikák tanúsága szerint már az első pohár italtól kezdve rombolja az egészséget. A Lancet vizsgálat alapján javasolható, hogy férfiak se igyanak heti 100 gramm alkoholnál többet. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Journal of ISAKOS. Joint Disorders & Orthopaedic Sports Medicine

3. ACS

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.