hirdetés

Orvosok és öngyilkosság

Az Egyesült Államokban a szakmák szerinti bontásban az orvosok követik el a legtöbb öngyilkosságot, kétszer annyit, mint amennyi az átlagos népességben mérhető.

hirdetés

Az irodalom módszeres átnézése során kiderült, hogy az orvosok között 28-40/100.000 fő az elkövetett öngyilkosságok aránya, ami több mint a kétszerese a lakosságban mérhetőnek. A halállal végződő öngyilkosságot elkövető orvosok gyakran nem kezelt, vagy rosszul kezelt depresszióban, vagy egyéb mentális betegségben szenvedtek, és ez a tény feltétlenül aláhúzandó a lehető legkorábbi beavatkozás érdekében – emelte ki a Medscape Medical News részére a tanulmány szerzője, Dr. Deepika Tanwar (Psychiatric Program, Harlem Hospital Center, New York City). „Nagyon meglepő”, hogy az orvosok között még magasabb az öngyilkosságok száma, mint a katonaságnál, pedig az is egy nagyon stresszes foglalkozás. Az eredményeket az American Psychiatric Association (APA) 2018-as kongresszusán mutatták be 2018. május 5.-én.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2016-ban az öngyilkosságok aránya 13,42/100 000 fő volt, ami átlagosan kb. 123 esetet jelent naponta (és 44 965 esetet évente). A férfiak 3,5-ször gyakrabban követnek el öngyilkosságot, mint a nők és az esetek 70 %-át (leggyakrabban a 45-54 éves ) fehér férfiak teszik ki. Az önpusztítás eszköze mintegy 51%-ban lőfegyver (American Foundation for Suicide Prevention).

Az Amerikai Pszihiátriai Társaság American Psychiatric Association (APA) 2018-as kongresszusán Dr. Deepika Tanwar (Psychiatric Program, Harlem Hospital Center, New York City) és munkatársai előadásukban összegezték az utóbbi egy évtizedben az öngyilkossággal foglalkozó, a MEDLINE-ban, és a PUBMed-ben megjelent közleményeket. Megállapították, hogy az orvosok öngyilkossági aránya 28- 40/100 000 fő, azaz több mint a kétszerese a lakossági átlagnak. És bár az orvosnők a lakossági átlagnál jóval ritkábban kísérelnek meg öngyilkosságot, ezek a kísérletek jóval nagyobb arányban (2,5--4,0-szer gyakrabban), a férfi orvosokkal azonos gyakorisággal fejeződnek be halállal. Az orvosok magas öngyilkossági arányának hátterében leggyakrabban kedélybetegségek, alkoholizmus, vagy gyógyszer-abúzus áll. Egy tanulmány igazolta, hogy a férfi orvosok 12%-a, az orvosnők 19,5%-a szenved depresszióban, ami megfelel az általános népességben található arányoknak. Az orvostanhallgatók és a rezidensek körében ez az arány azonban jóval nagyobb: 15%-ra és 30%-ra tehető.

Az orvosok kedélybetegségének problémája nem korlátozódik Észak-Amerikára: Finnországban, Norvégiában, Ausztráliában, Kinában, Szingapúrban és másutt is megfigyelhető, hogy az orvostanhallgatók és a gyakorló orvosok körében növekszik a szorongás, a depresszió, és az öngyilkossági hajlam gyakorisága. A Facebook segítségével 2016-ban orvosnők körében végzett kérdőíves kutatás szerint az orvosnők 50%-ánál állt fenn valamilyen mentális zavart, és elmondásuk alapján a megbélyegzéstől való félelem miatt vonakodnak ennek leküzdéséhez orvosi segítséget igénybe venni.

Az orvosok, ismereteik birtokában a könnyebben és gyorsabban elérhető halált (gyógyszerek, akasztás)választották, a „befejezett” öngyilkosságok száma ezért is magasabb körükben az átlagosnál. Az orvosi szakmák közül a pszichiáterek fordulnak leggyakrabban ehhez az eszközhöz.

Dr. Beth Brodsky (Columbia University, New York City), a téma egyik legismertebb szakértője bár aggasztónak tartja az orvosok ilyen magas öngyilkossági mutatóját, de a hatalmas stressz miatt nem tartja meglepőnek. Már az orvosi egyetemen, majd a rezidens időszak alatt is nagyon magasak a követelmények, komoly a versengés, hosszúak a munkanapok, alig jut idő az alvásra. Ehhez még hozzájárulhatnak bizonyos abúzusok és egyéb, öngyilkosságra hajlamosító tényezők. A problémával kapcsolatosan első lépésként azt javasolja, hogy változtassunk a szemantikán: az öngyilkosság nem bűntett, amit "elkövet" valaki, hanem betegség, amelynek veszélyét, az arra való hajlamot és az azzal kapcsolatos gondolatokat fel kell ismerni és kezelni kell és ki kell szabadítani a stigma árnyékából. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > APA 2018

2. American Psychiatric Association (APA) 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.