hirdetés

A súlyos szívbetegségben szenvedő gyermekek szülei traumatizáltak

A legalább egy szívműtétet igénylő veleszületett szívrendellenességben szenvedő gyermekek szülei között nagyobbak a mentális problémák, ezen belül leginkább a poszttraumás stressz betegség, valamint a szorongás és depresszió kockázata.

hirdetés

Ismert tény, hogy a mentális zavarok hosszabb távon kognitív, általános egészségi és magatartási problémákhoz vezethetnek. A  Journal of American Heart című lapban most megjelent tanulmány szerzői idevágó vizsgálatok adatait elemezték 10 országból.

A kritikus súlyosságú kongenitális szívbetegségben szenvedő gyermekek szülei körében az alábbi megfigyeléseket tették:

Az ilyen gyermeket nevelő szülők körében akár a 30 százalékot is elérheti azok aránya, akiknek tünetei kielégítik a poszttraumás stressz betegség (PTSD, post traumatic stress disorder) kritériumait, és közülük több mint 80 százaléknál jelentős traumatizációs tünetek állnak fenn. Huszonöt és 50 százalék közötti arányban észlelhető jelentős szorongás és/vagy depresszió, míg 30−80 százalékban súlyos pszichológiai distressz áll fenn.

Ezzel szemben az egyesült államokbeli átlagpopulációban a PTSD prevalenciája 3,5 százalék, és az utóbbi időben 18 százalék elégítette ki a szorongásos zavar, míg 9,5 százalék a hangulatzavar kritériumait.

A szerzők úgy látják, hogy mostani kutatásukkal megtették az első lépést afelé, hogy nagyobb figyelmet kapjon a szülők eddig elhanyagolt eme csoportja, akiknek mentális egészségét gyakran próbára teszi az orvosi vizitekkel, kardiológiai beavatkozásokkal, hosszas kórházi tartózkodásokkal, táplálási nehézségekkel és súlyos légúti problémákkal összefüggő stresszhelyzet – ennek minden anyagi, lelki és családi vonzatával együtt.

Sarah Woolf-King, a New York-i Syracuse Egyetem pszichológus adjunktusa szerint kezelés nélkül a problémák tartósan fennállnak, és akár még évekkel a műtét után is akadályozzák a szülőket abban, hogy megfelelően gondoskodjanak gyermekükről: „A szülők extra támogatást és mentális terápiát igényelnek, olyat, ami hatásos és elérhető. Ehhez mi azt javasoljuk, hogy a mentális szűrés és terápia kerüljön be a gyermekkardiológiai ellátásba. Az e szülőkkel kapcsolatba kerülő egészségügyi szakembereknek alapvető a felelősségük abban, hogy a szülők hozzájussanak a megfelelő ellátáshoz.”

A fent vázolt integrált modell más szakterületeken már elfogadottabb, gondoljunk csak a gyermekonkológiára, ahol a mentális ellátást rutin módon biztosítják a rákbeteg gyermekek szülei számára.

A kongenitális szívrendellenességek a leggyakoribb veleszületett defektusoknak számítanak az Egyesült Államokban, évente csaknem 40 ezer ilyen csecsemő születik, 25 százalékuk olyan kritikus kongenitális kardiológiai rendellenességgel, melyek korrigálása - a Centers for Disease Control adatai szerint- már az első életévben egy vagy több szívműtétet tesz szükségessé.

A vizsgálat vezetője személyes tapasztalatait és érintetségét is megosztja az olvasókkal: most 4 éves gyermeke kongenitális szívfejlődési rendellenességgel jött a világra, ezért már 9 hetes korában nyitott szívműtétet kellett nála végezni: „Ez volt életem legmagányosabb és legrettenetesebb időszaka” – emlékszik vissza Woolf-King.

A közlemény szerzői kiemelik, hogy a probléma aránytalanul nagyobb súllyal érinti az anyákat, mint az apákat. „Nem pontosan tudjuk, hogy ez miért van így, de feltehetőleg közrejátszik benne az is, hogy az első műtétre általában már a posztpartum időszakban sor kerül, amikor az anyák még fokozottan ki vannak téve a mentális problémák kockázatának, illetve a beteg gyermek ellátásának és gondozásának terhe aránytalanul nagyobb mértékben az anyára hárul” – írják a szerzők.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.