hirdetés

A szagláscsökkenés átmeneti enyhítése

A szaglóképesség zavara egyáltalán nem ritka, de eddig semmilyen gyógymódja nem létezett. Tudósoknak most egy orrpray segítségével bizonyos esetekben sikerült részleges és átmeneti javulást elérniük.  

hirdetés

A szagok érzékelésének hiánya első hallásra ártalmatlan dolognak tűnik, azonban ez egyáltalán nem igaz. A szaglás hiánya csökkenti az ételek és italok élvezeti értékét, hisz az ízek nagy része aromás anyagokból ered. A szaglóérzék károsodása étkezési zavarokhoz, túl sok só és cukor vagy étel, vagy esetleg túl kevés táplálék beviteléhez vezet, annak minden következményével.   

A szaglóműködés zavara egyáltalán nem ritka, világszerte több millió ember szenved a szaglás elvesztésétől (anozmia). A szaglószerv érzékenysége az életkor emelkedésével csökken: az 52 éves korosztály egynegyede a 70 évesnél idősebbek egyharmada érintett.

A szagok érzékelésének hiánya a szociális kapcsolatokat és a mentális egészséget is befolyásolja: a kellemes illatok pozitív érzelmeket váltanak ki, és párunk vagy gyermekünk ismerős szaga is fontos számunkra. A szagoknak továbbá fontos védőfunkciójuk is van: figyelmeztetnek a tűzre, gázszivárgásra, romlott ételre.

Angol és német tudósok Carl Philpott (University of East Anglia, Norfolk) és Thomas Hummel (Nemzetközi Ízlelési és Szaglási Központ, Drezda) vezetésével nátriumcitrát tartalmú orrspray segítségével időlegesen helyreállították a részleges vagy teljes szagláskárosodott személyek szaglásérzékelését.

A szaglóműködés részleges helyreállítása

A nátriumcitrát képes megkötni a kálciumot, mely feltételezések szerint a szaglás csökkenéséért felelős, és korábbi kis esetszámú vizsgálatban már igazolták is az orrnyálkahártyára juttatott nátriumcitrát szaglásjavító hatását.  

Egy újabb randomizált kettős vak vizsgálatba 55 olyan, nem-szinonazális olfaktoros betegségben szenvedőt vontak be, akik szagláskárosodását az olfaktoros rendszer károsodása (fejsérülés, vírusfertőzés, toxikus vagy káros anyagok) idézte elő. A betegek fele nátriumcitrát tartalmú, másik fele steril vizet tartalmazó orrspray kezelésben részesült. A kezelést követő szaglási tesztben 4 különböző illatot (rózsa, körte, ecet és mentol) érzékelhettek növekvő koncentrációban.

A nátriumcitrát kezelésben részesülők mintegy egyharmadánál (azoknál, akiknek szagláskárosodását vírusfertőzés okozta) az adagolást követő 2 órában javult a szaglási képesség (a javulás a 30-60 perc közötti időtartamban volt legkifejezettebb). A betegek enyhe mellékhatásként orrfolyásról és viszketésről számoltak be. Thomas Hummel és munkatársai hasonló egy másik vizsgálatukban hasonló szaglásjavulást tapasztaltak nátriumcitrát hatására az egyéb fertőzés miatt szagláskárosodott betegeknél. A kutatók most hosszabb idejű és napi többszöri adagolás hatásait vizsgálják. 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.