hirdetés

A szem jelezheti a sclerosis multiplex progresszióját

A retina elvékonyodásából következtetni lehet arra, milyen gyorsan progrediál a sclerosis multiplex- állítják a Johns Hopkins MS Center kutatói. Eredményeiket a Neurology  című lapban hozták nyilvánosságra.

hirdetés

Robert Bermel, a közleményhez fűzött szerkesztőségi kommentár szerzője ezt írja: „A mostani vizsgálat azt jelzi, hogy a rendelői körülmények között is elvégezhető OCT vizsgálattal megítélhető retinaelvékonyodás nagyobb arányban fordul elő a sclerosis multiplex (SM) aktívabb formáiban.”

Dr. Peter Calabresi munkacsoportja 164 fős vizsgálati csoportot gyűjtött össze a Johns Hopkins MS Center betegei közül. A résztvevőknél hathavonta szemészeti vizsgálatra került sor, melynek során azt figyelték, hogy bekövetkezik-e a retina egy adott rétegének elvékonyodása. A sorozatos kontrollvizsgálatokat átlagosan 21 hónapon keresztül ismételték. A kontrollcsoportot 59 önkéntes alkotta, akiknél nem mutatkoztak az SM aktivitásának jelei.

A korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a nagy mennyiségű D-vitamin-bevitel javíthatja a látást. A már említett lap 2012 novemberi száma hozta nyilvánosságra, hogy a terhesség alatti megfelelő D-vitamin-ellátottság hozzájárulhat az SM kialakulásának megelőzéséhez.

A jelen vizsgálatban a kutatók azt találták, hogy az SM relapszusai esetében a retina 42 százalékkal gyorsabban vékonyodik el, szemben a relapszust nem mutató SM-esetekkel.

Az alábbiakban kiemelünk néhány megállapítást a mostani vizsgálatból:

  • Amennyiben a gadolínium adásával végzett MR-vizsgálat kontraszthalmozó (gyulladásos) léziókat jelez, az elvékonyodás 54 százalékkal gyorsabban következik be;
  • Ha az MR-felvételeken új T2-jelgazdag léziók ábrázolódnak, az elvékonyodás 36 százalékkal gyorsabb, mint azokban az esetekben, amikor nem mutatkoznak az aktív SM említett jelei;
  • Azoknál a betegeknél, akiknél a vizsgálat ideje alatt a rokkantság súlyosbodott, az elvékonyodás 37 százalékkal volt gyorsabb, mint azoknál, ahol a rokkantság szintje stabil maradt;
  • Öt évnél rövidebb ideje fennálló betegség esetén a retina elvékonyodása 43 százalékkal gyorsabbnak bizonyult, mint azoknál, akiknek betegsége 5 évnél hosszabb ideje állt fenn.

„Tekintettel arra, hogy egyre több terápiás módszert fejlesztenek ki a betegség progressziójának lassítására, a retina elvékonyodásának vizsgálata hasznos lehet a kezelés hatásfokának leméréséhez” – emeli ki dr. Calabresi.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.